Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Το Υπερταμείο παραβιάζει συστηματικά την εταιρική νομοθεσία με την άδεια του ΓΕΜΗ και του ΥΠΑΝ

Αποκάλυψη: Το Υπερταμείο παραβιάζει συστηματικά την εταιρική νομοθεσία με την άδεια του ΓΕΜΗ και του ΥΠΑΝ
Δεν έχει δημοσιεύσει στην ώρα του Οικονομικές κατατάσσεις για το 2022 - Εκπρόθεσμο και στη χρήση 2021 χωρίς το ΓΕΜΗ να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα
Σχετικά Άρθρα
Σε πρωταγωνιστή παραβίασης της νομοθεσίας περί Ανωνύμων Εταιριών που το διέπει φαίνεται ότι έχει μετατραπεί το Υπερταμείο ( Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Πειριουσίας) το οποίο λειτουργεί παρά τω νόμω και υπό καθεστώς ασυδοσίας έχοντας ως συνεργό το ΓΕΜΗ και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει την ευθύνη.
Σύμφωνα με το ιδρυτικό νόμο 4389/2016 και το άρθρο 195 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προβλέπονται τα εξής:

«Οικονομικές Καταστάσεις

1. Οι ελεγμένες ετήσιες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις της Εταιρείας εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευσή της, η οποία είναι υπεύθυνη και για την απαλλαγή των ελεγκτών από κάθε ευθύνη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον κ.ν. 2190/1920. Οι εξαμηνιαίες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και συνοδεύονται από έκθεση επισκόπησης των ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο συντάσσει, επίσης, τριμηνιαίες αναφορές επί των πεπραγμένων και των οικονομικών καταστάσεών της Εταιρείας που περιλαμβάνουν αναλυτική κατάσταση του συνόλου των εσόδων και καταστάσεις χρηματορροών και οικονομικής θέσης, οι οποίες υποβάλλονται στο Εποπτικό Συμβούλιο και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας εντός ενενήντα (90) ημερών από το τέλος κάθε τριμήνου.

3. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις υποβάλλονται σε διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως ο νόμος κάθε φορά ορίζει».
Με βάση τις παραπάνω διατάξεις το Υπερταμείο έπρεπε για το έτος 2022 να έχει συντάξει και δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις έως την 20η Νοεμβρίου (μετά την παράταση που δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση στις προθεσμίες δημοσίευσης) και ταυτόχρονα να έχει ήδη συντάξει εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη σε ότι αφορά στη δημοσιότητα. Επίσης το ίδιο έπρεπε να έχει κάνει και για τη χρήση 2021 όπου πάλι η προθεσμία είχε μεταφερθεί για την 20η Νοεμβρίου 2022.
Παρ όλα αυτά στο ΓΕΜΗ δεν υπάρχει δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση χρήσης 2022. Ειδικότερα στη στήλη του ΓΕΜΗ «οικονομικές καταστάσεις» η τελευταία δημοσίευση έχει γίνει στις 24/01/2023 και αφορά στις οικονομικές καταστάσεις 2021. Επίσης στην στήλη «Ιστορικό Ανακοινώσεων ΓΕΜΗ» η τελευταία δημοσίευση που έχει γίνει είναι επίσης στις 24/01/2023.Στην ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνεται η ετήσια οικονομική έκθεση του 2021 και στην ανακοίνωση καταχώρισης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Την 24/01/2023 καταχωρήθηκαν αυτοματοποιημένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης , τα κατωτέρω στοιχεία:

Α) Με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 3423881 οι εγκεκριμένες από την 10/01/2023 Γενική Συνέλευση οικονομικές καταστάσεις με τις σχετικές εκθέσεις όπου από την κείμενη νομοθεσία απαιτούνται για τη χρήση 01/01/2021 έως 31/12/2021.

Β) Με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 3423882 η από 10/01/2023 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με την οποία ορίστηκαν για τον έλεγχο των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσης από 01/01/2022 έως 31/12/2022»

Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι η Συνέλευση που ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 έγινε μετά το πέρας της προθεσμίας που προβλέπει η εταιρική νομοθεσία από την οποία διέπεται η λειτουργία του Υπερταμείου και αυτό παρέσυρε και το χρόνο δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων. Αλήθεια το ΓΕΜη τι ακριβώς έκανε σε αυτή την περίπτωση; Προχώρησε σε αναστολή καταχώρισης της ΕΕΣΥΠ ή δεν κατάλαβε τι συμβαίνει.

Τι έχει κάνει άραγε σήμερα;


Έχει αποστείλει την προβλεπόμενη επιστολή και θα θέσει σε αναστολή καταχώρισης το Υπερταμείο μετά την παρέλευση δεκαημέρου από τη σχετική προθεσμία;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο δεν έχει δημοσιεύσει εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις και είναι άγνωστο αν υπάρχουν και αν έχουν επισκοπηθεί. Κατά τα άλλα έχει Επιτροπές Ελέγχου και άλλα τινά που υποτίθεται ότι κάνουν τη δουλειά τους.
Αλήθεια κάνουν τη δουλειά τους ή τα στραβά μάτια;
Το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά άραγε τι ακριβώς κάνει με το κατά τα άλλα Ανεξάρτητο Υπερταμείο που αν μη τι άλλο με την τήρηση των προθεσμιών του νόμου εκθέτει και τη χώρα.
Και αν δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση το νόμο πως υπάρχει απαίτηση να συμμορφώνονται οι θυγατρικές του;
Σημειώνεται ότι πριν αναλάβει τη διοίκηση του Υπερταμείου ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και προσληφθεί στρατός συμβούλων οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις δημοσιεύονταν εντός των πλαισίων που ορίζονται από τη νομοθεσία.
Όσο για τις εξαμηνιαίες είναι αμφίβολο αν έχουν συνταχθεί ποτέ και έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς. Ακόμα και αν έχουν συνταχθεί για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης