Τελευταία Νέα
Speculator

Οι 7 «σοφοί» της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης που προκαλούν συνωστισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Οι 7 «σοφοί» της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης που προκαλούν συνωστισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Έργο της Επιτροπής θα είναι η έκφραση γνώμης επί θεμάτων ελεγκτικής, λογιστικής και φορολογίας που θα τίθενται από την ΕΛΤΕ…
Σχετικά Άρθρα

Αίσθηση προκαλεί στην αγορά η κίνηση της ΕΛΤΕ να προχωρήσει στη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής που ουσιαστικά θα υποστηρίζει το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμβουλευτική επιτροπή θα αποτελείται από επτά άτομα και ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα όργανο που ναι μεν θα δεν θα αμείβεται αλλά θα έχει ουσιαστικό ρόλο σε κρίσιμα θέματα της αγοράς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ήδη οι μεγάλες αλλά και μικρές ελεγκτικές εταιρίες επιθυμούν να εκπροσωπηθούν ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από εισηγμένες εταιρίες, γνωστούς λογιστές και φοροτέχνες.
Υπολογίζεται ότι έως τις 9 του μήνα που υποβάλλονται αιτήσεις ενδιαφέροντος η συμμετοχή μπορεί να φτάσει ακόμα και σε τριψήφιο μέγεθος.

Το έργο και η προέλευση των συμμετεχόντων

Έργο της Επιτροπής θα είναι η έκφραση γνώμης επί θεμάτων ελεγκτικής, λογιστικής και φορολογίας που θα τίθενται από την ΕΛΤΕ.
Τα μέλη της Επιτροπής θα είναι φυσικά πρόσωπα, θα επιλέγονται για θητεία τριών (3) ετών και θα δεσμεύονται αυστηρά από τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας σε σχέση με όλες τις μη δημόσιες πληροφορίες που τους παρέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Η ΕΛΤΕ θα διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή τα μέλη που δεν θα ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, ιδίως όσον αφορά το ελάχιστο της παρουσίας τους, την παραβίαση της εμπιστευτικότητας και την ανεπάρκεια στην εκτέλεση του έργου τους.
Ειδικότερα, όσον αφορά την επαγγελματική εκπροσώπηση, τα μέλη της επιτροπής θα επιλεγούν ενδεικτικά και όχι περιοριστικά από τους κάτωθι επαγγελματικούς κλάδους:

1 Ελεγκτικό Επάγγελμα
2 Λογιστικό Επάγγελμα (Οικονομικοί Διευθυντές, Προϊστάμενοι Λογιστηρίων)
3 Φοροτεχνικοί Επαγγελματίες
4 Εκτιμητές
5 Κλάδοι αγοράς (Τράπεζες, Βιομηχανία, Εμπόριο, Υπηρεσίες κλπ.)
6 Νομικό επάγγελμα
7 Ακαδημαϊκοί

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί για την επιλογή μελών, που ειδικεύονται ή έχουν σοβαρό υπόβαθρο σε περισσότερα από ένα εκ των τριών αντικειμένων (ελεγκτική, λογιστική, φορολογία). Η επιλογή των μελών της Επιτροπής θα γίνει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕ, κατόπιν εισήγησης προς αυτό από τριμελή επιτροπή που θα οριστεί από το ίδιο το Δ.Σ. και η οποία θα εισηγηθεί σχετικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαθέτει συμβουλευτική επιτροπή η οποία αποτελείται από εννέα μέλη.
Η διαφοροποίηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η διαφοροποίηση από την Επιτροπή που δημιουργεί η ΕΛΤΕ είναι ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών και σήμερα εκπροσωπούν το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Ένωση Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝΕΙΣΕΤ), τον Σύνδεσμο Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τον Σύνδεσμο Εταιριών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ), τον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) και την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων.
Πρόεδρος της Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η θητεία των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι τριετής.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα όργανο πολιτικοσυνδικαλιστικών εκφράσεων το οποίο είναι προφανές ότι και λόγω συμφερόντων είναι δύσκολο να λειτουργήσει και έχει ουσιαστικά ελάχιστα λειτουργήσει από την σύστασή του.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης