Τελευταία Νέα
Speculator

Ποια άυλα; Ποια ΕΛΤΕ; Ποια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Για την κατάρρευση της MLS φταίνε τα δημοσιεύματα

Ποια άυλα; Ποια ΕΛΤΕ; Ποια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Για την κατάρρευση της MLS φταίνε τα δημοσιεύματα
Τι αναφέρει η εταιρία στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ποια είναι η πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα

«Περιβόλι» είναι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπεβλήθη από την MLS προκειμένου να λάβει προστασία από τους πιστωτές.
Αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και περιέχει πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ειδικότερα στο δικόγραφο η εταιρία ισχυρίζεται ότι σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2019 οδήγησα σε μείωση της χρηματιστηριακής αξίας και είχαν συνέπεια να ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη χρήση του 2018 και το εξάμηνο του 2019.
Και συνεχίζει «καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν δημοσιεύματα για το θέμα των αύλων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρά το γεγονός ότι διενήργησε έλεγχο χωρίς να εντοπίσει κάποια παρατυπία, θεώρησε ότι το θέμα των άυλων με τα ΔΛΠ απαιτούσε ειδικές τεχνικές γνώσεις και για αυτό, έθεσε τις κινητές αξίες σε αναστολή διαπραγμάτευσης το Μάιο του 2020 και ανέθεσε στη εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας ελεγκτική εταιρία « Deloitte Business Solutions ΑΕ» να πραγματοποιήσει ειδικό έλεγχο στην εταιρία μας.
Στις 18.89.2020 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από την Deloitte.
Σύμφωνα με το πόρισμά της , τα άυλα περιουσιακά στοιχέια που δηλώθηκαν στις 31/12/2018 βρέθηκαν όλα και ήταν ακριβέστατα.
Από 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ των αύλων , μόνο 91 χιλιάδες ευρώ από αυτά τα οποία ήταν κανονικά δηλωμένα , κρίθηκε ότι πρέπει να αποσβεστούν μέσα στη χρήση».

Πρόστιμα άνευ ευρημάτων;

Είναι όμως έτσι όπως αναφέρει η εταιρία στο δικαστήριο;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε δελτίο Tύπου της στις 22 Ιουλίου 2021 αναφέρει πως αποφάσισε «την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους € 425.000 σε δώδεκα φυσικά πρόσωπα για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως η χειραγώγηση αγοράς ορίζεται από το άρθρο 12, παράγραφος 1(γ) του Κανονισμού αυτού, μέσω των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. για τη χρήση 2018, που δημοσιοποιήθηκαν στις 24.4.2019».
Είναι δυνατόν η Επιτροπή να επέβαλε τα πρόστιμα χωρίς να βρει τίποτα όπως αναφέρει η MLS όταν μάλιστα υπάρχει σχετική έκθεση ποιοτικού ελέγχου της ΕΛΤΕ που διαπιστώνει φούσκα» τουλάχιστον 10 εκατ ευρώ στα ίδια κεφάλαια και την κερδοφορία της MLS και ο οποίος έχει διαβιβαστεί στην Επιτροπς Κεφαλαιαγοράς;
Και πέραν αυτού και για τη χρήση του 2019 υπάρχει νέος έλεγχος από την ΕΛΤΕ που έχει διαβιβαστεί στην Κεφαλαιαγορά και διαπιστώνει σωρεία παραβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα ερώτημα πως γίνεται ο έλεγχος από τη δικαιοσύνη των όσων καταθέτει σε ένα δικόγραφο η εταιρία για τα πραγματικά αίτια της κατάρρευσής της ειδικά όταν έχει δύο χρόνια να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις.
Πέραν αυτού από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκύπτει ότι η Εθνική Ασφαλιστική ήταν ο «καλύτερος» πελάτης θεσμικός επενδυτής των ομολόγων της MLS έχοντας επενδύσει συνολικά ποσό 1,5 εκ ευρώ. Επιπλέον ότι η εταιρία προσανατολίζεται σε μετοχοποίηση των χρεών των ομολογιούχων ώστε να αποκτήσουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια μέσα στους ομολογιούχους περιλαμβάνεται και η οικογένεια Καματάκη αλλά και αποθετήριο (με άγνωστους τελικούς επενδυτές) με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν προχωρήσει η μετοχοποίηση ποιο θα είναι μετά τη διαδικασία το ποσοστό της οικογένειας Καματάκη και αν θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης