Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Αγωγή επτά επενδυτών κατά Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, ΓΕΜΗ για την υπόθεση Creta Farms

Αποκλειστικό: Αγωγή επτά επενδυτών κατά Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, ΓΕΜΗ για την υπόθεση Creta Farms

Τι αναφέρει η αγωγή που παραπέμπει και σε ποινικές διεκδικήσεις - Οι αναφορές στον Πρόεδρο της ΕΕΠ Δημήτρη Ντζανάτο

Σχετικά Άρθρα

Στις 10 Μαρτίου εκδικάζεται στο Μονομελές Δοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή επτά επενδυτών κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της ΕΛΤΕ και του ελληνικού δημοσίου (ΓΕΜΗ, Υπουργείο Ανάπτυξης) οι οποίοι αξιώνουν ως αποζημίωση το ποσό των 126 χιλιάδων ευρώ ισχυριζόμενοι ότι οι εναγόμενοι λειτούργησαν σε βάρος τους και υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οι ενάγοντες που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους Δέσποινα Μελίδου και Αλέξιο Δημητρακόπουλο οι οποίοι είναι νομικοί παραστάτες και του μετόχου της πρώην Creta Farms Κωνσταντίνου Δομαζάκη ισχυρίζονται στην αγωγή τους ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ΕΛΤΕ και το ΓΕΜΗ όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο αλλά ευθέως διευκόλυναν , ανέχθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις ενέκριναν πράξεις και παραλείψεις διαχειριστών και νομίμων εκπροσώπων της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ, ορκωτών ελεγκτών, εταιριών ορκωτών ελεγκτών που αμέσως ή εμμέσως αναμείχθηκαν σε διαδικασίες ελέγχου της εταιρίας και εν τέλει έπραξαν όχι με γνώμονα την προστασία των μικρομετόχων αλλά την προστασία αυτών που επιδίωκαν την μεταβίβαση της περιουσίας της εταιρίας σε τρίτους.
Από τα όσα επικαλούνται οι ενάγοντες έχουν ενδιαφέρον τα εξής:

Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ότι τελούσαν εν γνώση της Επιτροπής από το Δεκέμβριο του 2019 τα ευρήματα της Deloitte (σ.σ. έκανε έλεγχο Forensic) τα οποία υποδείκνυαν την ανάγκη άμεσης αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ. Επικαλούνται δε έγγραφο της ίδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι οι οικονομικές καταστάσεις 2017 της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ήταν ψευδείς και παραπλανητικές. Επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων (σ.σ. πιθανότατα μηνυτήριες αναφορές Κωνσταντίνου Δομαζάκη) από το Μάρτιο του 2020 οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν το πόρισμα της Deloitte και η Επιτροπή προφασιζόταν ότι δεν το είχε. Με την πρακτική της κατά τους ενάγοντες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξυπηρέτησε το σκοπό της μεταβίβασης σε Τρίτη εταιρία καθ υπόδειξη των 4 συστημικών τραπεζών.

Για την ΕΛΤΕ

Ότι δια τους εκπροσώπου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος) γνώριζε τα δεδομένα και άφησε να γίνει η εκδίκαση για την εξυγίανση που βασιζόταν σε οικονομικά στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Επίσης ότι επί 11 χρόνια από το 2006 έως το 2017 οι οικονομικές καταστάσεις της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ελέγχονταν από τους ελεγκτές Δημήτρη Ντζανάτο (σ.σ. νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων) ο οποίος έκανε έλεγχο 9 χρήσεων, τη Μαρίνα Χρυσανθοπούλου (σ.σ. σύζυγος Ντζανάτου) η οποία έλεγξε μια χρήση και το Νίκο Γαρμή ο οποίος επίσης έλεγξε μια χρήση. Κατά τους ενάγοντες στο διάστημα αυτό έγιναν γεγονότα προκλητικής κακοδιαχείρισης που συνιστούν οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της εταιρίας που δεν θα μπορούσαν να μην υποπέσουν στην αντίληψη των ορκωτών. Παρά το γεγονός ότι αυτά έγιναν γνωστά στην ΕΛΤΕ από το 2020 αυτή δεν προέβη σε κανένα έλεγχο και επιβολή κυρώσεων. Ειδικά για το 2017 που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε τις οικονομικές καταστάσεις ψευδείς και παραπλανητικές η ΕΛΤΕ δεν έλαβε κανένα μέτρο παρ ότι το γνώριζε. Επιπλέον οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η ΕΛΤΕ δεν έλαβε κανένα μέτρο ούτε κατά της KPMG που έκανε τον έλεγχο το 2018 και κατέγραψε απομειώσεις 35 εκ ευρώ που έρχονταν από το παρελθόν δηλαδή από τους προηγούμενους ορκωτούς.

Για το ΓΕΜΗ (Υπουργείο Ανάπτυξης)

Ότι προέβη χωρίς προδήλως νόμιμο λόγο και προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και επί προφανή ζημία της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ στη μη δημοσίευση των αποφάσεων της Γενικής συνέλευσης και του πρακτικού συγκρότησης σε σώμα του ΔΣ της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ στις 27/09/2019 και στη συνέχεια πήγε να το καλύψει με προσφυγή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε η άρνηση δημοσίευσης να «επενδυθεί» με επίφαση νομιμότητας. Οι ενάγοντες επικαλούνται δε την ίδια τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που κατά την άποψή τους επιβεβαιώνουν την παρανομία και ισχυρίζονται ότι η μη δημοσίευση έδωσε τη δυνατότητα στις 4 συστημικές τράπεζες να υποβάλλουν ασφαλιστικά μέτρα για διορισμό διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικόγραφο της αγωγής υπάρχει στην περίφημη υπόθεση όπου ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ισχυρίστηκε ότι είχε τοποθετήσει ίδια κεφάλαια 11,6 εκ ευρώ στην ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜΣ τα οποία δεν απεικονίζονταν στις οικονομικές καταστάσεις. Αναφέρει δε στο γεγονός ότι με δικαστική εντολή ορίστηκε ως πραγματογνώμονας ο ορκωτός ελεγτής Κώστας Χούντας ο οποίος μαζί με τον ορκωτό ελεγκτή Παναγιώτη Μαρκεσίνη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των 11,6 εκ ευρώ κατέληξε στην ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜΣ και πως « ο «έλεγχος» της PwC Business Solutions το αποτέλεσμα του οποίου αποδέχτηκε πλήρως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. κατά τη PwC δεν προέκυπτε ότι κατάθεσε χρήματα ο κ. Δομαζάκης) ήταν απολύτως διάτρητος, αβάσιμος και ελλιπής».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης