Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργαντάς: Έρχεται το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών - Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησής μας η κατάρτιση των αγροτών

Γεωργαντάς: Έρχεται το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών - Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησής μας η κατάρτιση των αγροτών
«Στόχος μας είναι να μην μείνει η χώρα μας πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Γ.  Γεωργαντάς
Η αύξηση του μέσου όρου κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου θα αποτελέσει την προτεραιότητα «της επόμενης θητείας, της κυβέρνησής μας» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ».
«Στο υπουργείο μας θεωρούμε κομβική για την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα την κατάρτιση των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Για τον λόγο αυτό, πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 80 εκ. ευρώ. Οι αγρότες μας θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην καθοδήγηση των επιστημόνων, προκειμένου να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους και να προσαρμοστούν στις επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 για μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον μέχρι το 2050. Κι αυτό γιατί, χωρίς γρήγορη προσαρμογή στις καινούργιες ανάγκες δεν θα μπορούν να υπηρετηθούν στο μέλλον, τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γεωργαντάς.
Αφού υπενθύμισε ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε η εφαρμογή, μέσω της οποίας ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μην μείνει η χώρα μας πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα».

Κατάρτιση των αγροτών

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι το ποσοστό κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών ανέρχεται σε μόλις 6,7% έναντι μέσου όρου 25% στην Ε.Ε. και 80% στην Ολλανδία.
«Και για τον λόγο αυτό, προτεραιότητα της επόμενης θητείας, της κυβέρνησής μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι η αύξηση του μέσου όρου κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως «η Αγροτεχνολογία, πρέπει να γίνει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας των αγροτών μας γιατί έτσι θα επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για όλο και μεγαλύτερη παραγωγή αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως ιδέα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ο συνδυασμός νέων τεχνικών με την προστασία του περιβάλλοντος θα οδηγήσει τον πρωτογενή μας τομέα σε ανάπτυξη και γιατί όχι σε άνθηση. Η πράσινη ψηφιακή μετάβαση στον αγροτικό τομέα είναι ίσως το ύψιστο εργαλείο αυτή την στιγμή για τις επόμενες δεκαετίες».

Εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027

Αναφορικά με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή, της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης, της γνώσης και της καινοτομίας».
Όπως ανέφερε, «η νέα ΚΑΠ 2023-2027, αποτελεί την βίβλο για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Κι αυτό, γιατί εστιάζει στην μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», ένα εγχείρημα που δεν είναι εύκολο. Αν δεν πετύχει η πράσινη συμφωνία και δεν οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα, δεν θα έχουμε το πεδίο να αναπτύξουμε καμία δράση. ''Αλλωστε, τη γη δεν θα την καλλιεργήσουμε μόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά πρέπει να μπορούν να την καλλιεργήσουν και τα παιδιά μας.
Η "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία" θα μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε όσον αφορά στη νέα ΚΑΠ 2023-2037 με στόχο μια ευημερούσα και δίκαιη κοινωνία που στηρίζεται σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία, με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στην αγορά με τον ταυτόχρονο στόχο να είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λοιπών περιβαλλοντικών ρύπων έως το 2050.
Είναι πολύ νωρίς για να δούμε απτά αποτελέσματα, αλλά είναι βέβαιο ότι η νέα ΚΑΠ 2023-2027 θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή, της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης, της γνώσης και της καινοτομίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την χώρα στον τομέα αυτό είναι να κλείσουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και να υπηρετήσουμε μια στόχευση συγκεκριμένη για να υπάρξει αποδοτικός πρωτογενής τομέας για τους παραγωγούς».

Για δηλώσεις ΟΣΔΕ στο gov.gr

Σχετικά με τις εφετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως «γίνονται προσπάθειες, έτσι ώστε η δήλωση να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές. Η μετάβαση στο gov.gr ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Για τον πρωτογενή τομέα πέρασε η δήλωση ΟΣΔΕ στο κρατικό νέφος και μέσα στο αξιόπιστο, διαφανές και αντικειμενικό πεδίο του gov.gr.».
Υπογράμμισε ότι «με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία μιας διαδικασίας που δίδει στους αγρότες μας και συνολικά στον πρωτογενή τομέα ενισχύσεις περίπου 2 δισ. τον χρόνο. Καταργήθηκαν ενδιάμεσες διαδικασίες που δεν πρόσφεραν καμία προστιθέμενη αξία, αλλά αντιθέτως δημιουργούσαν «θολά» πεδία και επιβάρυναν άσκοπα τους αγρότες μας. Αναφέρω για παράδειγμα την κατάργηση των ΦΥΠΥ, αλλά και της υποχρέωσης καταβολής στα ΚΥΔ των 7 ευρώ ανά δήλωση. Μόνο από την κατάργηση αυτής της υποχρέωσης για το 2022 εξοικονομήθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες. Αν και ήταν ο πρώτος χρόνος μετάπτωσης στο νέο σύστημα μιας «βαριάς» διαδικασίας, οι αγρότες μας πληρώθηκαν έγκαιρα και αξιόπιστα και είναι βέβαιο ότι από εδώ και πέρα οι προοπτικές θα είναι μόνο καλές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης