Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα «πισωγυρίσματα» της κυβέρνησης για την πανδημία όλο το 2021 φέρνουν μόνιμη δυσαρέσκεια και κρίση αξιοπιστίας

Τα «πισωγυρίσματα» της κυβέρνησης για την πανδημία όλο το 2021 φέρνουν μόνιμη δυσαρέσκεια και κρίση αξιοπιστίας
Δικαιολογίες για να καλύψουν κενά και λάθη
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την σημερινή ανακοίνωση των νέων μέτρων τα οποία συνιστούν lockdown για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, παρόλο που λίγες μέρες πριν από επίσημα κυβερνητικά χείλη υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα προβούν σε τέτοιο μέτρο.

Δικαιολογίες για να καλύψουν κενά και λάθη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αλλάξει στρατηγική και επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει τα κενά και τα λάθη στην διαχείριση της πανδημίας.
Ας δούμε τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης αρχίζοντας από το lockdown του Νοεμβρίου του 2020.
Λίγες μέρες πριν ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16.10.2020 τόνισε ότι «έχουμε κρατήσει σε σταθερό σημείο τα κρούσματά στην ελληνική επικράτεια».
Δεν πέρασαν 7 μέρες και ανακοινώνεται lockdown, το οποίο κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Όλα τα πισωγυρίσματα του 2021 από την κυβέρνηση

Πριν λήξει, όμως, το πολύμηνο lockdown που γονάτισε όλους τους Έλληνες και δημιούργησε σοβαρές αντιδράσεις στη νεολαία, στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 διακήρυττε ότι το επόμενο δίμηνο είναι το «τελευταίο μίλι» για την ελευθερία.
Είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί και η κυβέρνηση είχε βάλει στόχο να φτάσει στο 60%-70% των εμβολιασμών στον πληθυσμό μέσα στο καλοκαίρι, πριν τον Αύγουστο.
Τελικά φτάσαμε Νοέμβριο και ακόμα ο γενικός πληθυσμός είναι εμβολιασμένος μόνο στο 60%.

Στις 8 Ιουνίου 2021 από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι «Γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας».
Ασφαλώς, όλοι πιστέψανε ότι η πανδημία ήταν πλέον πίσω τους και ότι πλέον δεν θα υποστεί κανείς κανένα lockdown ή άλλο περιοριστικό μέτρο.
Το καλοκαίρι πέρασε χωρίς ουσιαστικά μέτρα, αλλά φθάσαμε Οκτώβριο με αρκετά κρούσματα ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και τα διλλήματα επανήλθαν στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Δύο μέρες πριν από το βρετανικό δίκτυο... ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί περί lockdown στους ανεμβολίαστους


Και πάλι, όπως τον Οκτώβριο του 2020, και το 2021 η κυβέρνηση δεν πήρε προληπτικά μέτρα κατά της εορτής του Αγίου Δημητρίου στη συμπρωτεύουσα και άφησε να εξελιχθούν όλες, σχεδόν, οι παρελάσεις ενώ και τα μέτρα στις Εκκλησίες ήταν μηδαμινά.
Στις 3 Νοεμβρίου 2021 στην συνέντευξη που έδωσε στο MEGA tv είπε επί λέξη - όταν ρωτήθηκε αν έχει ξεφύγει η πανδημία από τον έλεγχο της κυβέρνησης - «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει».
Στις 16 Νοεμβρίου, μάλιστα, στο βρετανικό δίκτυο ΙTV δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα προβεί σε lockdown στους ανεμβολίαστους.
Δεν πέρασαν 2 μέρες, το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου ανακοίνωσε τα πολύ σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
Ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά.

Τι σηματοδοτούν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Είναι προφανές ότι αυτά τα «ήξεις, αφήξεις» και τα πισωγυρίσματα, δημιουργούν ένα τεράστιο πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση η οποία έχει τάξει στους πολίτες από τις αρχές του 2021 κανονικότητα, και παρόλα αυτά ο κάθε πολίτης ζει με περιοριστικά μέτρα, με την ανάγκη για τεστ κάθε μέρα, με την αβεβαιότητα για την επιχείρησή του, μακριά από την κανονικότητα. Και χωρίς να υπολογίζουμε τα άλλα προβλήματα όπως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.
Δείγμα της δυσαρέσκειας αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα σε αυτή της Metron Analysis που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υποστηρικτών της το 2019 και βρίσκεται κάτω από το 30%.
Το μόνο που «σώζει» σε αυτή τη φάση τη κυβέρνηση είναι ότι είναι η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ είναι αναποτελεσματική και χαμηλής στάθμης.
Αλλά από το 2022, θα δούμε ένα νέο τοπίο στην αντιπολίτευση.
Είναι βέβαιο ότι τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση λόγω πανδημίας θα τα βρει μπροστά της.

Σε τελική ανάλυση, θα έχει πρόβλημα και με τους εμβολιασμένους αλλά και με τη μεσαία τάξη, την εστίαση και άλλες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες την στήριξαν στις εκλογές του 2019.
Οι ειδικοί λένε ότι τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η πανδημία θα είναι σε έξαρση διεθνώς.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης