Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Στο Ποτάμι δεν έχουμε τμήμα υποσχέσεων - Εμείς δε λέμε ψέματα

Θεοδωράκης: Στο Ποτάμι δεν έχουμε τμήμα υποσχέσεων - Εμείς δε λέμε ψέματα
«Χωρίς ανάπτυξη του Έβρου η Ελλάδα χάνεται», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ποταμιού και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Εμείς δε λέμε ψέματα», δήλωσε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από τις Ακριτικές Φέρες ‘Έβρου.
Όπως είπε «δε θα λέγαμε στους ανθρώπους ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες και να έχουν περάσει τέσσερις μήνες χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό»
Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσερχόμενος στο «10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών», προσκεκλημένος των 13 Δημάρχων της περιοχής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή τόνισε πως «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την υποκρισία.
 Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είχαν έρθει εδώ πριν από τις εκλογές, για να τους υποσχεθούν απίστευτα πράγματα, από τα οποία δεν έκαναν τίποτα.
 Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τους κοροϊδεύουν καθημερινά και γι’ αυτό αντέδρασαν όπως αντέδρασαν».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα αιτήματα των ανθρώπων της περιοχής, είπε: «Θεωρώ ότι πραγματικά εξαπατήθηκαν από όλα αυτά που τους υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς δεν έκανε τίποτα μετά τις εκλογές.
Τα αιτήματά τους είναι έντιμα και δεν είναι μια υπερβολή».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Θράκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ποταμιού, λέγοντας: «Πρέπει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα η Ε.Ε. να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Δε θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών.
Οι πρόσφυγες πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης μοιρασμένοι αναλογικά, ενώ θα πρέπει τη μεταναστευτική ροή να την διαχειρίζονται οι Τούρκοι στα εδάφη τους. Αλλά δε θα πληρώνουμε τους Τούρκους να μας πουλάνε φούμαρα.
Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τη συμφωνία για πάρουν τα χρήματα αλλά δε σταματούν τις ροές προς τα ελληνικά νησιά».
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας λέγοντας: «Αν δεν δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις περιοχές να ξαναζωντανέψουν, να υπάρξει ανάπτυξη, να επουλωθούν κάποιες από τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί τα πέντε χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει μέλλον», ενώ στάθηκε και στην πρόταση του Ποταμιού για τις ταλαιπωρημένες περιοχές λέγοντας: «Πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακές επιτροπές όπου θα μετέχουν οι δήμαρχοι, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δηλαδή στην περιφέρεια, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται ή που πρέπει να ασχολούνται με την περιφέρεια, και να δίνουν λογαριασμό στο λαό της Θράκης κάθε τρίμηνο: αυτές είναι οι εκκρεμότητες, αυτά μένει να κάνουμε και αυτά κάναμε.
Στην συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυνε χαιρετισμό στο «10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών», όπου και υπογράμμισε ότι «στο Ποτάμι δεν έχουμε τμήμα υποσχέσεων.
Δεν έχω, λοιπόν, να σας πω κάτι που μου έχουν γράψει κάποιοι άλλοι».
Συνέχισε λέγοντας μερικά πράγματα από καρδιάς, σημειώνοντας ότι πήγε στον Έβρο για να τους ακ0ύσει και να προσπαθήσει να φτάσει μέχρι και το Διδυμότειχο γιατί έχει έναν ανεξόφλητο λογαριασμό εκεί, εξηγώντας «τους είχα πει ότι θα περάσω να τους δω μετά από μερικά χρόνια καθώς πήρα το απολυτήριο του στρατού από εκεί».
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της περιοχής είναι το εξής: στην Αθήνα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στις καρέκλες της εξουσίας που αγνοούν πώς είναι η ζωή στον Έβρο, που αγνοούν πώς είναι η ζωή στη Θράκη.
«Αν χαρακτηρίζει κάτι την ελληνική πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια, εδώ και πολλές δεκαετίες όχι μόνο τις τελευταίες κυβερνήσεις, είναι η άγνοια των πραγματικών συνθηκών», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με κάποιους κτηνοτρόφους που του εξηγούσαν το δράμα τους όλους τους τελευταίους μήνες, όπως για παράδειγμα την αναζήτηση των εμβολίων για τα ζώα τους και το ότι αναγκάστηκαν να πάνε στη Βουλγαρία λόγω των capital control για να καταθέσουν εκεί λεφτά για να παραγγείλουν τα φάρμακα.
«Δε μπορώ παρά να θυμηθώ όταν στη Βουλή έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα «προς θεού μη κλείσουν οι τράπεζες» και μου απαντούσε «τι σε νοιάζει εσένα αν κλείσουν οι τράπεζες;».
Οι κτηνοτρόφοι θα του έδιναν μια απάντηση. Πήγαν, λοιπόν, στη Βουλγαρία να παραγγείλουν τα εμβόλια για να σώσουν λίγα από τα κοπάδια τους, δυστυχώς όχι όλα, και φυσικά περιμένουν τώρα τις αποζημιώσεις που δεν έρχονται.
Θα μου πεις η χώρα έχει;
Η χώρα μπορεί;
Βεβαίως υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες αδυναμίες και είναι πολύ σωστή η επισήμανση του Προέδρου, ενός πολύ λογικού ανθρώπου, που είπε ότι το θέμα είναι να σώσουμε τη χώρα.
Η χώρα δεν σώζεται όμως ούτε με ψέματα, ούτε με υποσχέσεις, ούτε με ερασιτεχνισμούς.
Η χώρα σώζεται αν πούμε την αλήθεια στο κόσμο και αν είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Εμείς τι λέμε;
Δε ξέρω αν θα ακουστεί ως υπερβολή αλλά το Ποτάμι δημιουργήθηκε για τη Θράκη».
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «το Ποτάμι έγινε για τους χαμένους των μνημονίων, έγινε για αυτούς που νιώθουν ηττημένοι μετά από τόσα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είπα και προεκλογικά ότι η έγνοια μας είναι οι απομακρυσμένες περιοχές που θα μπορούσαν να είναι το διαμάντι στο στέμμα αλλά έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Τι μπορεί να γίνει;
Θα σας πω τα δύο-τρία πράγματα που λέει το Ποτάμι.
Δε θα σας πω έναν πύργο από ψέματα, όπως το συνηθίζουν οι πολιτικοί γιατί θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτικής ζωής σήμερα είναι η εξαπάτηση του πολίτη.
Ξέρετε τι εννοώ:
Υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις, οι οποίες είναι ουσιαστικά ψέματα, ψέματα, ψέματα.
Μια οργανωμένη εξαπάτηση καθώς υπάρχει ένα manual στην Αθήνα που λέει τι ψέματα μπορείς να πεις για να πάρεις ψήφους.
Δεν είναι ότι έτυχε κάποιος να πει μια υπερβολή.
 Είναι μια οργανωμένη εξαπάτηση που λέει ότι ο κόσμος θέλει ψέμα, θα του το πούμε, θα ορκιστούμε ότι εμείς θα το κάνουμε και όταν πάρουμε την εξουσία "άντε να μας ζητήσεις τα ρέστα".
Έτσι ακριβώς περνάμε από κρίση σε κρίση.
Επεσημάναμε πριν από μερικές μέρες τον κίνδυνο να φύγει η χώρα από τη συνθήκη Σένγκεν και μας απάντησαν «υπερβάλλετε, δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα».
Σήμερα δημοσιοποιείται η επιστολή δύο υπουργών όπου παρακαλούν τον κ. Αβραμόπουλο, να παρέμβει μήπως και η Ελλάδα δεν βγει από τη Σένγκεν.
Θα μου πεις: Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα ή αυτά που ζούμε είναι κοσμοϊστορικά και απλώς ''μας παίρνει η μπάλα"; Δεν έχω αυτή την άποψη.
Το πρόβλημα είναι δικό μας και αν μιλάμε συγκεκριμένα, όπως για το θέμα που ανέφερα προηγουμένως, είναι καθαρά δικό μας.
Η χώρα έπρεπε να κινητοποιηθεί στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς από τον Απρίλιο, όταν το είχαμε επισημάνει ως το μείζoν ζήτημα της χώρας.
Τότε που μας λέγανε «μην νοιάζεστε γιατί οι μετανάστες-πρόσφυγες, λιάζονται και μετά εξαφανίζονται».
Τους είπαμε ότι πρέπει να γίνει μία συμφωνία με την Τουρκία.
Να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές εκεί, και τους είπαμε ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να θέσουν ως κόκκινη γραμμή στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Να γίνουμε αυστηροί διότι οι Ευρωπαίοι σε αυτό δεν μας βοήθησαν.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε και μας είπε στη βουλή ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε, να ελέγξουμε τις ροές και να απαιτήσουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις ροές γιατί θα ήταν κάτι ρατσιστικό κάτι ακροδεξιό.
Τώρα μετά από 5 μήνες καθυστέρηση ο πρωθυπουργός απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις ροές στα εδάφη της. Θα μου πεις" κάλλιο αργά παρά ποτέ".
Ναι, αλλά ο χρόνος στην πολιτική είναι χρήμα. Εάν καθυστερούμε να παίρνουμε αποφάσεις, κάποιοι το πληρώνουν.
Η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, οι μικρές και μεγάλες κοινότητες».
Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν έργα υποδομής, προσθέτοντας  «χρειαζόμαστε τέτοια έργα και οι δήμαρχοι τα ξέρουν καλύτερα από εμάς.
Θα είναι ντροπή να προσπαθήσω να το πω εγώ».
Το επόμενο, όπως είπε, « είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις προς όλους αυτούς που έχουν πληγεί από συγκεκριμένες πολιτικές.
 Είτε αυτοί είναι οι αγρότες, είτε είναι οι κτηνοτρόφοι.
Έχουν δοθεί υποσχέσεις, και μπορούν να υπάρξουν τα κονδύλια ώστε να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις.
Αυτά είναι για να λύσουμε τα τρέχοντα»
Το Ποτάμι, όπως είπε, πιστεύει πως «θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία αποκέντρωση του αθηναϊκού κράτους προς τους Δήμους».
Ο ίδιος θωρεί ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει, έστω με καθυστέρηση, αυτό που έκανε η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία.
Να ενισχύσει δηλαδή με αρμοδιότητες, με λεφτά και με ευθύνες τους Δήμους.
Χρειάζεται μέχρι και Συνταγματική Αναθεώρηση επ’ αυτού.
Θεωρώ όμως ότι όσο πάμε πιο βαθιά στην Ε.Ε. πρέπει να αφοπλίζουμε το κράτος των Αθηνών και να ενισχύουμε τους Δήμους. Στο μέλλον πρέπει να μειωθεί το κεντρικό κράτος.
Μέχρι να γίνει αυτό, ακούω διάφορες απόψεις για διυπουργικές επιτροπές κτλ.
Εμείς δεν πιστεύουμε στις διυπουργικές επιτροπές;
Το Ποτάμι λέει ότι σε κάθε περιφέρεια θα πρέπει να υπάρχει μία αναπτυξιακή επιτροπή.
Ας πούμε αναπτυξιακή επιτροπή Θράκης, στην οποία μετέχουν οι Δήμαρχοι της περιοχής, συγκεκριμένοι φορείς που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και εντεταλμένοι από τα υπουργεία κυβερνητικοί για την παρακολούθηση των έργων.
Ένα συγκεκριμένο κλειστό σχήμα που θα είναι μικρό, και όχι μεγάλο ώστε να χάνει το στόχο, και το οποίο θα δίνει λογαριασμό και στον λαό της Θράκης μέσα από μία συνεχή δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων και ένα πλάνο δουλειάς.
Αυτό που δεν έχουμε μάθει να κάνουμε.
Θα λέμε για παράδειγμα ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε δέκα δράσεις και θα ορίζουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Κάθε τρίμηνο λοιπόν αυτή η αναπτυξιακή επιτροπή Θράκης, πείτε την όπως θέλετε, θα δίνει έναν λογαριασμό και στους Θρακιώτες για τα όσα έχουν επιτευχθεί.
Πρέπει παράλληλα να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλά χρήματα που μπορούν να έρθουν στην περιοχή.
Το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου είναι για τη Θράκη 508 εκατομμύρια».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «υπάρχει μεγάλη ανάγκη, περιοχές σαν τη Θράκη να μπουν στα καινούρια πακέτα που ετοιμάζει –και θα πρέπει να πιέσουμε την Ε.Ε. γι’ αυτό- για τις πιο άγονες περιοχές της Ευρώπης.
Κακώς λένε κάποιοι ότι εμείς ακολουθούμε αυτά που λένε οι Βρυξέλλες.
Και όταν λέω «εμείς», εννοώ το Ποτάμι.
Εμείς λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους στις Βρυξέλλες και μου δόθηκε η ευκαιρία όταν είχα δει τον κ. Γιούνκερ να του πω ότι έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι στις άγονες περιοχές της Ευρώπης, ότι έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την ανεργία.
Εδώ μιλάμε για μια ανεργία η οποία ξεπερνά τα φυσιολογικά πλαίσια κάθε χώρας, το 6%-7%, και φτάνει στο 25% και μιλάμε για μια ανεργία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα μέσα που διαθέτει η χώρα μας.
Ο κ. Γιούνκερ συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν κάποια συγκεκριμένα πακέτα για την ενίσχυση των άγονων περιοχών, των περιοχών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ελπίζω ότι αυτά δε θα ξεχαστούν και ελπίζω ότι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες θα πιέσουν όσο δεν παίρνει την Ε.Ε. για να εκπληρώσει το χρέος της στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Υπάρχουν όμως ακόμη και πολλές μικρές λύσεις και για τη χώρα».
Περαιτέρω, ανέφερε πως είπαν «στην κυβέρνηση ότι την Εγνατία στη Θράκη τη διασχίζουν κάθε εβδομάδα 2.000 τούρκικα φορτηγά καθώς η Τουρκία αναδεικνύεται ως η χώρα με το μεγαλύτερο στόλο σε φορτηγά στην Ευρώπη.
Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν επιβάλλει αυτό που λέγεται «βινιέτα» στα φορτηγά , δηλαδή κάθε φορτηγό που μπαίνει στη χώρα να πληρώνει ένα ποσό την ημέρα, για παράδειγμα 10 ευρώ.
Έχουμε υπολογίσει ότι μιλάμε συνολικά για κάποια εκατομμύρια ετησίως που τα αφήνουμε σήμερα να χάνονται.
Υπάρχουν πολλά μικρά τέτοια πράγματα που μπορούν να ενισχύσουν και τις δικές σας περιοχές, οι οποίες παίρνουν το μεγαλύτερο φόρτο από την διέλευση των Τουρκικών φορτηγών καθώς είναι «πέρασμα» για τα δρομολόγια τους.
Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο κυβερνητικό επιτελείο που μας ακούν.
Μας λένε πολλές φορές «ναι, ναι, ναι» αλλά μετά νομίζω ότι οι προτάσεις μας πάνε στο καλάθι των αχρήστων.
Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και θα είμαστε ανοιχτοί να ακούμε και να συζητάμε μαζί σας.
Καθαρά λόγια».
Ακόμη, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι «ο μεγάλος τίτλος όμως για μας είναι και παραμένει το ότι χωρίς ανάπτυξη στη Θράκη η Ελλάδα χάνεται, χωρίς ανάπτυξη του Έβρου η Ελλάδα χάνεται.
Είναι για εμάς κορυφαίο ζήτημα να δώσουμε μαζί με όλους τους Θρακιώτες τη μάχη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Με αυτογνωσία, με σύνεση, χωρίς βερμπαλισμούς, βήμα-βήμα, με πρόγραμμα με σχέδιο αλλά και με συγκεκριμένο προορισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης