Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Μόλις 5 αιτήσεις έχει καταθέσει στο Ταμείο Παγκοσμιοποίησης από το 2007 η Ελλάδα

Κομισιόν σε Παπαδημούλη: Μόλις 5 αιτήσεις έχει καταθέσει στο Ταμείο Παγκοσμιοποίησης από το 2007 η Ελλάδα
Απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖ για την ανεπαρκή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου από την Ελλάδα
Μόλις επτά αιτήσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση έχει καταθέσει από το 2007 η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Με αφορμή την απάντηση της επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, κ. Thyssen, ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζει σκωπτικά ότι «θεαματική» αύξηση 66% παρουσιάζει η Ελλάδα στις αιτήσεις για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση (Κανονισμός 1309/2013), αφού μέσα σε δύο μήνες κατέθεσε δύο νέες αιτήσεις, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό για την περίοδο 2007-2014, από 3 σε 5!
Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, που κατατέθηκε αρχές Οκτωβρίου, έθετε το θέμα της ανεπαρκούς αξιοποίησης του Ταμείου για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους, εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, και ρωτούσε την Κομισιόν «για ποιους λόγους η Ελλάδα παρουσιάζει τόσο χαμηλή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το ΤΠΠ, σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία, έχουν να επιδείξουν, τουλάχιστον, μεγαλύτερο «ζήλο».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ρωτούσε την Κομισιόν αν θα έκρινε θετικά την αναθεώρηση του Κανονισμού για το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, ώστε να μειωθούν τυχόν γραφειοκρατικά, και άλλα, εμπόδια που εμφανίζονται κατά τη χρήση του, ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσο η Ελλάδα έχει κάνει χρήση της δυνατότητας αξιοποίησης κεφαλαίων από το Ταμείο σε περιπτώσεις μικρών αγορών εργασίας και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως προβλέπονται στο άρθρο 4.2 του Κανονισμού 1309/2013.
Στην απάντησή της η επίτροπος Thyssen αρνείται να σχολιάσει τη χαμηλή αξιοποίηση του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης από την Ελλάδα και παραπέμπει τον Έλληνα ευρωβουλευτή στην ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες.
Στη συνέχεια της απάντησής της η ευρωπαία επίτροπος σημειώνει ότι «η Επιτροπή δεν προτίθεται επί του παρόντος να επανεξετάσει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου ή τους όρους για τη χορήγηση στήριξης από το Ταμείο» και ενημερώνει ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2014, πέντε αιτήσεις χρηματοδότησης προς το Ταμείο, την ίδια στιγμή που, η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν καταθέσει 9 και 12 αιτήσεις, αντίστοιχα.
Καταλήγοντας στην απάντησή της η κ. Thyssen και όσον αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης του Ταμείου για μικρές αγορές εργασίας και συλλογικές αιτήσεις για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει καμία αίτηση που να «αναφέρεται σε μικρή αγορά εργασίας ή σε εξαιρετικές περιστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης