Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στην 'Αγκυρα (13/5) - Οι κόκκινες γραμμές και τα... αγκάθια

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan στην 'Αγκυρα (13/5) - Οι κόκκινες γραμμές και τα... αγκάθια
Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, ξεκαθαρίζει ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Ένα 24ωρο απομένει για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι "κόκκινες" γραμμές.
Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα 13/5 θα βρεθεί στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.
Με στόχο να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, αλλά και τα ...αγκάθια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που κινούνται μεν σε ήρεμα νερά το τελευταίο διάστημα, αλλά συχνά υπάρχουν και θέματα που προκαλούν αναταραχές.
Τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά και η απόφαση Erdogan να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας, είναι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έχει εκφράσει δυσαρέσκεια και έχει δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας στον Erdogan, ώστε να διερευνηθεί από την ελληνική πλευρά αν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής αυτής της απόφασης του Τούρκου προέδρου.
Παράλληλα, για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του  στην τουρκική εφημερίδα Milliyet  σημειώνει πως «έχει γίνει υπερβολική συζήτηση για μια πρωτοβουλία που είναι αμιγώς περιβαλλοντική. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον μας και η δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στο Αιγαίο και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί μέρος ενός καταλόγου 21 δεσμεύσεων, με προϋπολογισμό ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Our Ocean Conference», που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή.
Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο.
Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.
Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης..
Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν.
«Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και αυτό θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μια πορεία την οποία είμαι πρόθυμος να συνεχίσω και να προχωρήσω ακόμα παραπέρα», προσθέτει.
Εκφράζει την ελπίδα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ και ξεκαθαρίζει πως μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κληθείς να μιλήσει για το μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως «θα ήθελα να δω δύο γειτονικές χώρες να συνεργάζονται στο εμπόριο, στην οικονομία, να ξεκινούν κοινά εγχειρήματα, να εργάζονται από κοινού απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Και ευελπιστώ ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών θα έχουν γίνει ισχυρότεροι και δεν θα εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ελπίζω ότι θα έχουμε διευθετήσει τη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα απελευθερώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας και στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσουμε μέχρις εκεί, εύχομαι σε δέκα χρόνια από τώρα να έχουμε εδραιώσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα έχει διάρκεια: ένα κεφάλαιο που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κατανόηση, χωρίς εντάσεις και κρίσεις».

Η ατζέντα

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα κάνουν μια επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων, αλλά και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας.
Στο επίκεντρο τυης αυριανής συνάντησης αναμένεται να βρεθουν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ).
Μάλιστα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ενώ προηγουμένως θα βρεθουν και οι δύο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Ήδη, τους τελευταίους μήνες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι ανοιχτοί δίθαυλοι επικοινωνάις τνω δύο χωρών έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, με τηνεφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα, την καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και τη συνολική μείωση των ροών.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές,«οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν. Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα».
Σχετικά τα θαλάσσια πάρκα υπογραμμίζουν πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».
Σημειώνεται ότι η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι η τέταρτη μετά την επανεκλογή αμφοτέρων (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης