Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Είμαστε προσηνείς, όχι όμως αφελείς - Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Είμαστε προσηνείς, όχι όμως αφελείς - Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας
«Προφανώς και θα θέσω στον πρόεδρο Erdogan κάθε ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει διαφορετική θέση από εκείνη της Τουρκίας», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
«Είμαστε προσηνείς, όχι όμως αφελείς, οι θέσεις της Τουρκίας, αν και διατυπώνονται σε πιο χαμηλούς τόνους, δεν έχουν αλλάξει», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της αυριανής συνάντησής του στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan.
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τάσσεται υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων με την τουρκική πλευρά, αλλά και της προσέγγισης με αμοιβαία οφέλη σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο τουρισμός, μέσω της έκδοσης βίζας σε 10 ελληνικά νησιά, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.
Ξεκαθαρίζει δε, πως παραμένουν σταθερές και οι εθνικές μας θέσεις, με μοναδική εκκρεμότητα τη χάραξη θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο.
Ωστόσο, δηλώνει ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας «μας πληγώνει όλους και προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς αλλά και την ιστορία της Κωνσταντινούπολης» για αυτό και θα τεθεί στη συνάντηση με τον κ. Erdogan.
«Προφανώς και θα θέσω στον πρόεδρο Erdogan κάθε ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα έχει διαφορετική θέση από εκείνη της Τουρκίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για ευρωεκλογές

«Το σύνθημά μας για τις ευρωεκλογές είναι «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη». Πέντε λέξεις που συνοψίζουν τον στόχο μας να πλησιάσουμε τις αναπτυγμένες χώρες της ηπείρου μας με σίγουρα βήματα και χωρίς πειράματα που θα μας πήγαιναν πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης και κάνει αναφορά σε δύο προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Όπως εξηγεί, «πρώτον, ο τόπος μας να παραμείνει στην τροχιά προόδου την οποία έχει χαράξει. Χωρίς να ρισκάρει περιπέτειες και πειραματισμούς. Για να το πω διαφορετικά, για να φτάσουμε το 2027 να έχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο στα 950, πρέπει να υπάρχουν σταθερότητα και συνέχεια στην προσπάθεια που οι πολίτες καταβάλλουν από το 2019 έως τώρα.
Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η δεύτερη προϋπόθεση. Στην Ευρωβουλή, δηλαδή, να ενισχυθεί εκείνη η πολιτική δύναμη που θα δυναμώσει την εθνική φωνή στις Βρυξέλλες και θα διεκδικήσει τα νέα ευρωπαϊκά στοιχήματα: Περισσότερους πόρους για τους αγρότες μας. Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Δυναμική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από όλα τα κράτη-μέλη. Και μία ανταγωνιστική οικονομία στην ήπειρο προς όφελος των πολιτών της».
Σημειώνει δε, για τον εκλογικό «πήχη» του 33% ότι θα επιτευχθεί εξηγώντας στους πολίτες με ειλικρίνεια τη σημασία των ευρωεκλογών.
Για την υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτλακης αναφέρει ότι «στο πρόσωπο του Φρέντη Μπελέρη δηλώνουμε τη στήριξή μας στη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, καθώς είναι ένας εκλεγμένος δήμαρχος, ο οποίος έχει φυλακιστεί άδικα στην Αλβανία. Οταν μάλιστα είχε συλληφθεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει την εκεί ελληνική μειονότητα. Και, τώρα, που η Ν.Δ. τον έχει υποψήφιο, κατηγορείται… ξανά, αλλά για τάχα ακροδεξιά στροφή. Φαντάζομαι ότι δεν θα κατηγορηθούμε, ταυτόχρονα, και για σοσιαλδημοκρατική στροφή. Γιατί, επίσης από τους Ελληνες της Αλβανίας, υποψήφιός μας είναι και ο Πύρρος Δήμας. Ενας Ολυμπιονίκης, αλλά και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης