Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mircea Geoana (Αναπληρωτής στο ΝΑΤΟ): Τα σχέδια για ανάπτυξη νατοϊκού στρατού στην Ουκρανία αποκλείονται

Mircea Geoana (Αναπληρωτής στο ΝΑΤΟ): Τα σχέδια για ανάπτυξη νατοϊκού στρατού στην Ουκρανία αποκλείονται
Ο Mircea Geoana είπε ότι δεν υπάρχει κατανόηση εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, «αλλά αυτή τη στιγμή όλα τα σημάδια δείχνουν τη συνέχιση»
Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις του στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana, μιλώντας σε ακροατήριο στη ρουμανική πόλη Αράντ.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν υπάρξει αίτημα από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές χώρες της ΕΕ » συμφώνησαν με την προσέγγιση της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατευμάτων.
«Ο Macron τόνισε τη σημασία της συνέχισης της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την Ουκρανία με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά εμείς στο ΝΑΤΟ, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια ή πολιτική βούληση, να αναπτυχθεί στρατός του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος η υποστήριξή μας σχετίζεται με την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», είπε ο Mircea Geoana κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι αντανακλάσεις ενός Ρουμάνου στην κορυφή του ΝΑΤΟ».
Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά στη σελίδα στο Facebook* (το κοινωνικό δίκτυο απαγορεύεται στη Ρωσία ως εξτρεμιστικό).
Ο Mircea Geoana είπε στο ακροατήριο ότι δεν υπάρχει κατανόηση εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, «αλλά αυτή τη στιγμή όλα τα σημάδια δείχνουν τη συνέχιση».
«Και οι πρόσφατες αποφάσεις για την εκπαίδευση (Ουκρανών) πιλότων και την προμήθεια μαχητικών F-16 σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, πιστεύω ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές εδώ», πρόσθεσε.
Η Ολλανδία και η Δανία ήταν οι πρώτες που συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη από τρίτες χώρες μόλις οι πιλότοι της ολοκληρώσουν την εκπαίδευση.
Ο Ολλανδία αναμένει να στείλει τα πρώτα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία στα μέσα του 2024.
Η Ολλανδία σκοπεύει να στείλει 12-18 τέτοια μαχητικά στο κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν το F-16 στη Ρουμανία.
Όπως δήλωσε προηγουμένως ο Ρώσος πρεσβευτής στη Χάγη Alexander Shulgin, οι Ολλανδοί «κλείνουν τα μάτια» στο γεγονός ότι η προμήθεια των μαχητικών τους F-16 στο Κίεβο θα οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης