Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλήρωσε το ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ η Ελλάδα στην ΕΚΤ - Σήμερα έλαβε την πρώτη δόση των 13 δισ. του τρίτου πακέτου στήριξης

Πλήρωσε το ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ η Ελλάδα στην ΕΚΤ - Σήμερα έλαβε την πρώτη δόση των 13 δισ. του τρίτου πακέτου στήριξης
«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος»
(upd)Πλήρωσε το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν.
Σήμερα κατεβλήθη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η πρώτη υποδόση των 13 δισ. ευρώ, από το τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Άμεσα θα δοθεί η έτερη υποδόση των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης μέσα στον μήνα να καλύψει λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις των τρίμηνων εντόκων και 1 δισ. ευρώ οι λήξεις των εντόκων εξάμηνης διάρκειας.
Επίσης, εντός του μήνα λήγει δανείο αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Τον Αύγουστο επίσης πρέπει να διασφαλιστούν 1,56 δισ. για μισθούς και συντάξεις, καθώς και 1,02 δισ. για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και 600 εκατ. ευρώ για πληρωμές τόκων.

Η ανακοίνωση του ESM για την πρώτη δόση

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα των 26 δισ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την έγκριση που υπήρξε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, όπως καθορίζεται από τους όρους της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καταβάλει αμέσως 13 δισ. ευρ'ω για την Ελλάδα.
Η σημερινή εκταμίευση αποτελεί το πρώτο μέρος μιας υπο-δόσης των 16 δισ ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. αυτής της υπο-δόσης θα καταβληθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, αφού η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις πρόσθετες ενέργειες.
Η δεύτερη υπο-δόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, που προβλέπεται από τον ESM, προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να εκταμιευθούν υπό την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει επίσης να δώσει την τελική έγκριση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Klaus Regling, δήλωσε σχετικά ότι «η σημερινή εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις επείγουσες οικονομικές υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και άλλες δημοσιονομικές ανάγκες της.
»Η δεύτερη υπο-δόση των 10 δισ. ευρώ θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο.
»Νιώθω ανακούφιση διότι, ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και την έγκριση των μελών μας, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να γίνει εγκαίρως αυτή η εκταμίευση», σημείωσε ο κ. Regling.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Εγκρίθηκε το νέο, τριετές δάνειο της Ελλάδας - Αύριο (20/8) η εκταμίευση 13 δισ. ευρώ - Dijsselbloem: Δύσκολο το πρόγραμμα

«Γεγονός» αποτελεί το νέο, τριετές δάνειο προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δισ. ευρώ, το οποίο υπεγράφη και επισήμως από την Κομισιόν και τον ESM, προλειαίνοντας το δρόμο για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 23 δισ. ευρώ. Aύριο η απελευθέρωση της υποδόσης των 13 δισ. ευρώ. Άμεσα και η υποδόση των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
«Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας μόλις εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» ανέφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Μόλις υπεγράφη το νέο Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους της Κομισιόν και του Προέδρου, Juncker» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του Juncker, Martin Selmayr, επισήμανε ότι «μετά από σκληρή δουλειά, επήλθε επιτέλους συμφωνία».
«Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε από όλη την Ευρωζώνη» συνέχισε, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη «ανταλλάσσεται» με μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι η νέα δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο προηγουμένως, είχε τηλεδιάσκεψη.
Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών συνιστά απόρροια της θετικής εισήγησης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως διατυπώθηκε εξ' άλλου και στις σχετικές ψηφοφορίας στα εθνικά κοινοβούλια.


Embedded image permalink

Dijsselbloem: Το πρόγραμμα δεν προμηνύεται εύκολο
Το πρόγραμμα δεν προμηνύεται εύκολο, καθώς είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, στο πλαίσιο της έγκρισης της νέας συμφωνίας με την Ελλάδα.
«Είμαι βέβαιος ότι είμαστε ικανοί να τα αντιμετωπίσουμε» συμπλήρωσε εν συνεχεία, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία παρέχει μία νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία και μία βάση για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα» εξήγησε παράλληλα.
Η διαδικασία εφαρμογής θα εποπτεύεται εκ του σύνεγγυς από τις ευρωπαϊκές αρχές, κατέληξε.

Regling: Επαρκής η χρηματοδότηση στην Ελλάδα
Ο ESM θα καταστήσει εφικτή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και τραπεζών, υποστήριξε ο πρόεδρος του Μηχανισμού, Klaus Regling χαιρετίζοντας την έγκριση της νέας συμφωνίας.
Όπως εξήγησε, το Μνημόνιο χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές, διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, από την αναγκαιότητα τόνωσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την εφαρμογή ενός ισχυρού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως και επίσης για την υλοποίηση μέτρων που θα καταστήσουν τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη.


Embedded image permalink


Η ανακοίνωση του ESM
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τη συμφωνία χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δισ. ευρώ.
Ο ESM διευκρίνισε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπου η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία της.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τέλος, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Τα χρήματα του ESM θα χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, την οικοδόμηση ενός ταμειακού «μαξιλαριού», την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Το ακριβές ύψος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Το συνολικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με λογικό κόστος.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.

Ικανοποίηση Moscovici
Την ικανοποίησή του για την επίσημη έγκριση του νέου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
Ειδικότερα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ως ένα «νέο κεφάλαιο» για τη χώρα.
«Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις, τη δικαιοσύνη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, με στόχο να υπάρχει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στη χώρα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

(πρώτη ενημέρωση 19 Αυγούστου 2015, 20:39)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης