Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΒ: Υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ – Αύξηση της ημιαπασχόλησης

tags :
ΣΕΒ: Υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ – Αύξηση της ημιαπασχόλησης
Στάση πληρωμών του δημοσίου – Μείωση των εισαγωγών, ελλείψεις αγαθών και πτώση του κύκλου εργασιών
Τρία είναι τα αγκάθια για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του ΣΕΒ.
Συγκεκριμένα, η υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ, η στάση πληρωμών του δημοσίου προς ιδιώτες και η ημιαπασχόληση που αυξάνεται ραγδαία στον ιδιωτικό τομέα.
Πιο αναλυτικά, «η αδύναμη επίδοση των εσόδων από ΦΠΑ τον Ιούνιο αποτυπώνει τόσο την κόπωση της αγοράς, αντίστοιχα, η κόπωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές αποτυπώνει τη στροφή της αγοράς εργασίας σε χαμηλότερες αποδοχές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η συγκράτηση δαπανών, με εξαίρεση τις αποδοχές και συντάξεις του δημοσίου, όπως είναι η αποπληρωμή οφειλών του κράτους και η έμφαση σε έκτακτα έσοδα όπως η πληρωμή από το ΤΧΣ συνεχίζουν να καλύπτουν την υστέρηση οργανικών εσόδων».
Παράλληλα, οι αναλυτές του ΣΕΒ υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 12/7/2015 και η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εφαρμογή ενός 3ου προγράμματος προσαρμογής, παρά τις αυξημένες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που συνεπάγονται, αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας στην Ελλάδα».
Στην έκθεση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων επισημαίνεται και η αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls, με συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις ελλείψεις στις εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών.
Κάτι που έχει επίδραση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και συνεπάγεται κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, μείωση της παραγωγής, ακυρώσεις παραγγελιών και εξαγωγών, μεγάλες καθυστερήσεις στις εγχώριες πληρωμές και διακοπή των διασυνοριακών πληρωμών ή εφαρμογή πολύ δυσμενών όρων (πχ προ-πληρωμές στο 100%).
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης τον Ιούλιο του 2015 (στις 81,3 μονάδες από 90,7 τον προηγούμενο μήνα), με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για νέες παραγγελίες και εξαγωγές να εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
Η κορύφωση της πολιτικής αβεβαιότητας αποτυπώνεται επίσης στην εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2015 (συνολικά €7,7 δις), με αποτέλεσμα το ύψος των καταθέσεων να περιοριστεί στα €122,2 δις, στα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων μηνών του 2003.  
Η ανεργία, παρά την οριακή βελτίωση τον Απρίλιο του 2015, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (25,6%).  
Επιβραδύνεται σημαντικά ο ρυθμός ανόδου των εξαγωγών τον Μάιο του 2015 (+4,9% χωρίς πετρελαιοειδή, ΕΛΣΤΑΤ) εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία τους κατά τους επόμενους μήνες.
Ήδη τα στοιχεία της ΤτΕ καταγράφουν πτώση των εισπράξεων από εξαγωγές χωρίς καύσιμα και πλοία (-3,6%), γεγονός το οποίο πιθανώς υποδηλώνει ότι τα έσοδα παραμένουν στο εξωτερικό λόγω της αβεβαιότητας.
Τέλος, ανακόπτεται η ανοδική πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο του 2015 (-3,5%), ύστερα από την αξιοσημείωτη αύξηση των προηγούμενων μηνών (+29,2% το Α’ 3μηνο του 2015).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης