Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συστήνεται Ταμείο Κρατικής Περιουσίας στην θέση του ΤΑΙΠΕΔ – Νέα φιλοσοφία στις αποκρατικοποιήσεις

tags :
Συστήνεται Ταμείο Κρατικής Περιουσίας στην θέση του ΤΑΙΠΕΔ – Νέα φιλοσοφία στις αποκρατικοποιήσεις
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθεί η νομιμότητα των συμβάσεων που υπογράφηκαν
Ταμείο Κρατικής Περιουσίας θα ονομάζεται ο νέος φορέας που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα «τρέξει» το νέο σχήμα των ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τις πληροφορίες, οι νέες αποκρατικοποιήσεις θα συνδυαστούν και με διακρατικές συμφωνίες στις περιπτώσεις «κλεισμένων» συμφωνιών (όπως ο ΔΕΣΦΑ του οποίου το 67% των μετοχών εξαγοράστηκε από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar) και δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση θέμα ακύρωσής τους.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί από έναν νέο φορέα (και όχι το ΤΑΙΠΕΔ), θα γίνουν γνωστοί με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ολοκληρώθηκε με τις παραιτήσεις του προέδρου του Μανώλη Κονδύλη και του διευθύνοντος συμβούλου Πασχάλη Μπουχώρη, οι οποίες τέθηκαν στη διάθεση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.
Η νέα υπουργός κάλεσε στο γραφείο της τα δύο στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, και αφού ενημερώθηκε για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ζήτησε να «παγώσει» κάθε διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον συγκεκριμένο φορέα, ο οποίος θα αντικατασταθεί σύντομα με άλλον με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία (πιθανότατα θα συσταθεί Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτήσουν και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος).
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθεί η νομιμότητα των συμβάσεων που υπογράφηκαν, ενώ άγνωστο είναι ακόμη τι θα γίνει με το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ.
Αν δηλαδή θα αξιοποιηθεί στον νέο φορέα ή θα μετακινηθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
«Μαζί τη μνημονιακή πολιτική, θα τερματιστεί και η ενσωματωμένη πολιτική ιδιωτικοποίησης πρακτικά του συνόλου του δημόσιου πλούτου, ως συμβολή στην αποπληρωμή ενός απύθμενου χρέους», σημείωνε προεκλογικά η κ. Βαλαβάνη.
Πάντως η διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, κύκλοι των οποίων υπενθυμίζουν τον ρόλο του στη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επίσκεψης της στην Αθήνα η τρόικα είχε ζητήσει από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την επιτάχυνση του προγράμματος προκειμένου το 2016 να μπουν στα ταμεία έσοδα ύψους 9,6 δισ. ευρώ που θα καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού «κενού» των 12 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ είχε παρουσιάσει ένα κατάλογο με πιο ώριμα projects και τους διαγωνισμούς που επρόκειτο να ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Μεταξύ αυτών ήταν το Ελληνικό, η πώληση του 67% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η παραχώρηση για 30 χρόνια των περιφερειακών αεροδρομίων και η πώληση  ακινήτων του Δημοσίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης έχει προαναγγείλει ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος με επενδύσεις, όπου μπορούν να στραφούν οι ενδιαφερόμενοι χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστό το εύρος στο οποίο θα κινούνται αυτές.
Αν δηλαδή θα περιλαμβάνονται στη λίστα κάποια από τα αποκαλούμενα «φιλέτα» του Δημοσίου, για τα οποία πρωτίστως ενδιαφέρονται Έλληνες και ξένοι επενδυτές.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης