Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιάννης Γαμβρίλης: Η Attica bank στηριζόμενη και στα 2 δισ. ρευστά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ θα είναι ο θετικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό banking – Η τράπεζα θα στηρίξει άμεσα την χρηματοδότηση της οικονομίας – Ανοικτές ακόμη και οι εξαγορές

tags :
 Γιάννης Γαμβρίλης: Η Attica bank στηριζόμενη και στα 2 δισ. ρευστά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ θα είναι ο θετικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό banking – Η τράπεζα θα στηρίξει άμεσα την χρηματοδότηση της οικονομίας – Ανοικτές ακόμη και οι εξαγορές
«Η Attica bank στηριζόμενη και στα 2 δισεκ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ, μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση της θα είναι ο θετικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό banking καθώς θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες χρηματοδότησης της οικονομίας δηλώνει στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος της Attica bank Γιάννης Γαμβρίλης.

Η επιτυχία της Attica bank είναι πολύ μεγάλη κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς την στήριξη του ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιηθεί, να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που να μην έχει άλλες κεφαλαιακές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Attica bank «θα επαναλάβω μια φράση που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, η αύξηση κεφαλαίου δεν πραγματοποιήθηκε για την αύξηση κεφαλαίου αλλά για ένα στρατηγικό σκοπό.
Η Attica bank συγκέντρωσε τα κεφάλαια που απαιτούνταν και δεν θα είναι παθητικός παρατηρητής.
Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην χρηματοδότηση της οικονομίας και ένα από τα deal που υλοποιεί είναι η συμμετοχή στην χρηματοδότηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος»
Είναι γεγονός ότι η διοίκηση της Attica bank υποστηρίζει ένθερμα τις ενέργειες στήριξης της οικονομίας και αναμένονται άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση που θα είναι αντιληπτές στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Σε ερώτηση που θέσαμε αν η Attica bank μετά την μεγάλη της επιτυχία να ανακεφαλαιοποιηθεί  100% με ιδιωτικά κεφάλαια σχεδιάζει μεταξύ άλλων και εξαγορές π.χ. την Proton bank η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «όλα θα εξεταστούν την κατάλληλη στιγμή, στόχος είναι η Attica bank να διαθέτει ισχυρά κεφάλαια ενώ στόχος είναι επίσης να μεγαλώσει ως τράπεζα»

Η επιτυχία της Attica bank σε αριθμούς

Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού της Attica bank συγκρίνεται ή και υπερβαίνει των θετικών εξελίξεων των συστημικών τραπεζών.
Οι συστημικές τράπεζες κάλυψαν από 10,8% έως 19% των αυξήσεων κεφαλαίου, εξέδωσαν warrants και έχουν στο μέλλον μεγάλες υποχρεώσεις.
Η Attica bank συγκεντρώνοντας τα 400 εκατ ή 396 εκατ συγκεκριμένα, δεν έχει καμία άλλη κεφαλαιακή υποχρέωση πλην να επιστρέψει σε βάθος χρόνων τα 100 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές.
Η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που έχει ξεμπερδέψει κεφαλαιακά.
Ταυτόχρονα συνέβη και μια πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική εξέλιξη.
Η Attica bank κατάφερε να αυξήσει το free float από 18% στο 49% άπαξ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετείχε όπως και το ΤΤ που μαζί κατείχαν 42% περίπου 22,57% το ΤΤ  και 19,2% το ΤΠ&Δ προ της αύξησης κεφαλαίου.
Από τα ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι οι μικρομέτοχοι κατέχουν πλέον το 25% της τράπεζας.
Θεσμικά χαρτοφυλάκια περίπου 15% εκ των οποίων ένας επενδυτής συμμετείχε με 20 εκατ αποκτώντας το 5% της τράπεζας και οι ξένοι ελέγχουν το 8% με 10%.
Αυτή η σημαντική μετοχική ανανέωση αποτελεί βελούδινη ιδιωτικοποίηση για την Attica bank γιατί δύο μέτοχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποχώρησαν και πλέον αυξήθηκε καταλυτικά το free float δηλαδή η διασπορά μετόχων και μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση Γαμβρίλη και τα στελέχη της τράπεζας πέτυχαν ένα μεγάλο άθλο.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Attica bank.
Με χρηματιστηριακούς όρους η Attica bank βρίσκεται στα 0,55 ευρώ με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ στοιχείο που αποδεικνύει πολλά.
Ωστόσο χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί με όρους P/BV αρχίζει να γίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με την Alpha bank π.χ.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η επιτυχία της Attica bank είναι αδιαμφισβήτητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης