Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρωζώνη προαναγγέλλει ο επίτροπος Rehn - Θα δοθεί περισσότερος χρόνος για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής - Στόχος η στήριξη της ανάπτυξης

tags :
Χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρωζώνη προαναγγέλλει ο επίτροπος Rehn - Θα δοθεί περισσότερος χρόνος για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής - Στόχος η στήριξη της ανάπτυξης
Τη χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε νέες του δηλώσεις, η Ευρωζώνη σχεδιάζει να δώσει περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτό, συνέχισε ο επίτροπος, έχει στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς, όπως υποστήριξε, μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ευρωζώνη έχει ανακτηθεί.
Επί της ουσίας ο Rehn παραδέχεται πως η Ευρωζώνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου που θα δίδεται στα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
Μένει να δούμε αν η άποψη αυτή θα έχει απήχηση και στο Βερολίνο...

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Yπεραμύνεται των μεθόδων που ακολουθεί η Ευρωζώνη ο Επίτροπος Rehn - Οι προωθούμενες πολιτικές δεν βασίζονται ποτέ σε μια και μόνο έρευνα - Tι απαντά για το «λάθος» των Rogoff και Reinhart


Yπεραμύνεται των αποφάσεων που λαμβάνει η Ευρωζώνη για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη λιτότητα ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο για το λάθος των γνωστών οικονομολόγων Kenneth Rogoff και Carmen Reinhart.
"Οι προωθούμενες πολιτικές στην Ευρωζώνη δεν βασίζονται ποτέ σε μια και μόνο έρευνα", διαμηνύει ο επίτροπος, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες πως οι πολιτικές λιτότητας που υιοθετεί η Ευρωζώνη βασίστηκαν στη μελέτη των Rogoff και Reinhart, αντικείμενο της οποίας ήταν ο αντίκτυπος του χρέους στην ανάπτυξη.
"Η Κομισιόν δεν σχεδιάζει τις προτάσεις της πάνω σε μια και μόνο έρευνα", επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά ο Rehn, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η περιβόητη έρευνα των Rogoff και Reinhart του πανεπιστημίου του Harvard καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Η ανάπτυξη μειώνεται κατά 0,1%, όταν το κρατικό χρέος ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, την ίδια ώρα αναλυτές του πανεπιστημίου της Massachusetts, υποστηρίζουν ότι επανέλαβαν το μοντέλο της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία και κατέληξαν στο ότι η ανάπτυξη αυξάνεται κατά 2,2%.
"Η Κομισιόν σχεδιάζει τις πολιτικές της στηριζόμενη στην αξιολόγηση στοιχείων πολλλών ερευνών", τόνισε ο επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης