Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί λόγω εορταστικής περιόδου, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούν τα κέρδη τους χωρίς όμως κινήσεις ωραιοποίησεις ενόψει της λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς.
(upd16) Σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.122 μονάδες, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, μίας χρονιάς που αποτελεί την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική.
Αδύναμες εμφανίζονται οι τράπεζες εν μέσω νευρικότητας, ενώ και τα μη τραπεζικά blue chips περιόρισαν τα κέρδη τους με Metlen +1% από 2,5% υψηλό ημέρας.
To επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί λόγω εορταστικής περιόδου, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούν τα κέρδη τους χωρίς όμως κινήσεις ωραιοποίησεις ενόψει της λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 44,30%, ο FTSE 25 άνοδο +49,95%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραποδίδει, φτάνοντας το 80,15%.
Στο ουκρανικό μέτωπο η αντίδραση της Ρωσίας στην τρομοκρατική επίθεση της συμμορίας του Κιέβου κατά της κατοικίας του Ρώσου προέδρου στο Novgorod, ήταν άμεση και καταστροφική.Ήδη η ηγεσία της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι ένας κράτος - τρομοκράτης, με το οποίο δεν μπορεί να διεξάγει καμία σοβαρή διαπραγμάτευση… ενώ παράλληλα διαμηνύει πως δεν αποχωρεί από τον διάλογο, πρωτίστως με τις ΗΠΑ, για μια ειρηνική επίλυση του ουκρανικού…Με λίγα λόγια η Μόσχα διαμηνύει πως το ουκρανικό θα λυθεί μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ
Στο εσωτερικό της χώρας, οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχώς κλιμακώνονται, με τους αγρότες να επιμένουν στα μπλόκα σε όλη την επικράτεια. Αν και οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη διαρκέσει αρκετές ημέρες, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως την Πρωτοχρονιά. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές και αμετακίνητο: δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, υποχωρούν Εθνική -0,70%, Eurobank -0,10% και Πειραιώς -0,05% από +1,34% υψηλό ημέρας, ενώ το θετικό πρόσημο διατηρεί η Alpha Bank +0,15%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται ΕΥΔΑΠ +1,2%, Metlen +1%, Cenergy +0,80%, ΕΛΠΕ +0,70%...ενώ υποχωρούν Viohalco -1%, Aegean -1%, Motor Oil -0,80%.....
Στο επίκεντρο η ΕΥΔΑΠ καθώς η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις αυξήσεις που είχε ζητήσει και το ετήσιο όφελος θα είναι στα 78,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2029.
Το 2025, αποδεικνύεται μια εξαιρετική χρονιά για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τα θετικά αποτελέσματα να διαχέονται και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Η εικόνα που διαμορφώνεται για το 2026 είναι εξίσου αισιόδοξη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να συνεχιστεί η θετική πορεία, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η τάση που θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις αναμένεται να προέλθει, όπως και φέτος, από τις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες συνήθως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ελληνικών χρηματιστηρίων.
Το 2025, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει μέχρι σήμερα την τρίτη καλύτερη απόδοση σε όρους δολαρίου, φτάνοντας το 75%. Αυτή η επίδοση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο την προοπτική της επιστροφής του ελληνικού χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Παρ' όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει να διασπάσει και να κατοχυρώσει το υψηλό έτους των 2.135 μονάδων, το οποίο σημειώθηκε στις 14 Αυγούστου 2025.
Αυτό το σημείο παραμένει μια κρίσιμη αντίσταση για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς, ενώ η προσπάθεια να το ξεπεράσει αναμένεται να είναι καθοριστική για την πορεία των δεικτών το 2026.
Η πρόβλεψη του BN από τον Αύγουστο του 2025 για το τέλος του «ράλι» και την ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το εύρος των 2.000 - 2.100 μονάδων φαίνεται να λειτουργεί πλέον ως οροφή, με την αγορά να αδυνατεί να ξεπεράσει αυτό το όριο. Για το 2026, οι εκτιμήσεις είναι θετικές, με στόχο για την αγορά τις 2.350 μονάδες, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,08%.
Περί τις 11:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +1,34% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Metlen +2,49%, ΕΛΠΕ +1,61%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,42% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,45%.
Λίγο πριν τις 14:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -1,03% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,50% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,08%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με οριακή άνοδο +0,01% στις 2.121 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.130,40 μονάδες και χαμηλό τις 2.119,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 67 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 20,21 χιλ. ευρώ και όγκου 18,46 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο εεληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Lavipharm διακίνησε 18,3 χιλ. τεμάχια αξάις 17,6 χιλ. ευρώ και η Κρι-Κρι 130 τεμάχια αξίας 2,6 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.120 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.135 μονάδες το υψηλό του 2.025, και ακολουθούν οι 2.165, οι 2.185, οι 2.200 και οι 2.250 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.100 μονάδες και ακολουθούν οι 2.080, οι 2.050, οι 2000, 1.970, οι 1.950, οι 1.932 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.930 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 2.309 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.300 μονάδες και ακολουθούν οι 2.280, οι 2.250, οι 2.200, οι 2.180, οι 2.160, οι 2.100, οι 2.070, οι 2.063 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.050 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.380 μονάδες και ακολουθούν οι 2.400, οι 2.450, οι 2.480 και οι 2.500 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -3 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 9-10 Δεκεμβρίου, όπου αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 3,5%-3,75%. Η απόφαση καταγράφηκε με 9 υπέρ και 3 κατά, με έντονες διαφωνίες για την ανάγκη στήριξης της αγοράς εργασίας έναντι του πληθωρισμού. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ προβλέπει άλλες μειώσεις το 2026 και το 2027. Οι αξιωματούχοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την επιθετικότητα των μελλοντικών πολιτικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις είναι στις 27-28/1 από την Fed και ακολουθεί στις 4/2 η ΕΚΤ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48% και το 10ετές ιταλικό 3,51% με το μεταξύ τους spread στις -3 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,15% και το 2ετές στο 3,47%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 έκλεισε με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch Ratings την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, όπου προχώρησε όπως ήταν αναμενόμενο σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ΒΒΒ από ΒΒΒ- με τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) να είναι σταθερές, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα του bankingnews (ΒΝ)
Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται, ότι στην κλίμακα ΒΒΒ βρίσκεται ήδη από την Standard and Poor’s, την Καναδική DBRS και την Scope. Οπότε η αναβάθμιση θεωρείται περισσότερο τυπική και όχι ουσιαστική.
Με ρεαλιστικά κριτήρια από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών όπως ποσοτική χαλάρωση κ.α. οι αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν χάσει την λαμπερότητα τους…
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές στην τελευταία συνεδρία της χρονιάς
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς.
Στο μέτωπο των οικονιμικών δεδομένων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας και η S&P Global κυκλοφόρησαν και οι δύο στοιχεία για τη μεταποίηση του Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι η δραστηριότητα επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο δείκτης RatingDog China General Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) έφτασε στο 50,1 ,από το 49,9 του περασμένου μήνα, εν μέσω υψηλότερων εισροών νέων εργασιών
Επιπλέον, ο ετήσιος πληθωρισμός της Νότιας Κορέας μειώθηκε στο 2,3% τον τελευταίο μήνα του έτους, σύμφωνα με τις προσδοκίες και ιπαραμένοντας πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Κορέας για 2%. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 2,4% του περασμένου μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ήταν κλειστές σήμερα 31/12 για τις διακοπές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα έκλεισε στο +0,09%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,87% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,03%.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω εορταστικής περιόδου.
Ήπια πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το 2025 να πλησιάζει στο τέλος του, μιας χρονιάς σε επίπεδα-ρεκόρ, επισφραγίζοντας ένα ιδιαίτερα ισχυρό χρηματιστηριακό έτος.
Οι ευρωπαϊκές αγορές λειτούργησαν μόνο για μισή ημέρα σήμερα Τετάρτη, θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη λόγω Πρωτοχρονιάς και θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 2/1/2026.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη γεωπολιτική κατάσταση, ιδιαίτερα τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά τη χθεσινή συζήτηση μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald και του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelensky,, σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Στο οικονομικό μέτωπο, μείωση κατά 16.000 παρουσίασε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 199.000 σε μια ένδειξη που σηματοδότησε μείωση από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας των 215.000.
Άνοδος +2,4% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στα 28,20 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές πετρελαίου με το brent στο +0,70% στα 61,75 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 58,40 δολ. το βαρέλι στο +0,80%.
Εν τω μεταξύ, ο DAX της Γερμανίας, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο και το πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 50 ήταν κλειστοί σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, ενώ οι υπόλοιπες αγορές έκλεισαν νωρίτερα, με τον δείκτη CAC στο Παρίσι στο -0,23%, τον δείκτη IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,09%.
Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,10%, του S&P 500 στο -0,20% και του Nasdaq στο -0,35%.
Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Αδύναμες εμφανίζονται οι τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 13,08 ευρώ, με πτώση -0,68%, με όγκο 465 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,96 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank στα 3,5910 ευρώ, με άνοδο +0,14% με όγκο 800 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 6,85 ευρώ, με άνοδο +0,03% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,47 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 3,4920 ευρώ, με πτώση -0,09% με όγκο 1,35 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,69 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 7,96 ευρώ, με πτώση -0,60% και όγκο 145 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,47 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank στα 1,6140 ευρώ, με άνοδο +1,64%, με όγκο 330 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,61 δισεκ. ευρώ.
Η Optima στα 7,57 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 33 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 15,35 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Metlen, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ...
Στον αντίποδα, υποχωρούν Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ ......
Η Coca Cola στα 44,20ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση στα 16,50 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ στα 18,73 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 6,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 16,88 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 6,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ στα 18,08 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 6,68 δισ. ευρώ, στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Μetlen στα 44,12 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 6,31 δισεκ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 53,30 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 4,17 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 27,92 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 3,75 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 30,62 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 3,39 δισ. ευρώ.
Η Viohalco στα 11,68 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση στα 3,03 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 25,54 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,4550 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Ο Aktor στα 9,58 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 7,88 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 839 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,75 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 62 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 31/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48% και το 10ετές ιταλικό 3,51% με το μεταξύ τους spread στις -3 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 32 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,32% ή 320 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -3 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 31/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 31 Δεκεμβρίου του 2025 στο 3,51%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/12/2025 στο 2,86%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,16% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,13%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Αδύναμες εμφανίζονται οι τράπεζες εν μέσω νευρικότητας, ενώ και τα μη τραπεζικά blue chips περιόρισαν τα κέρδη τους με Metlen +1% από 2,5% υψηλό ημέρας.
To επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί λόγω εορταστικής περιόδου, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούν τα κέρδη τους χωρίς όμως κινήσεις ωραιοποίησεις ενόψει της λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 44,30%, ο FTSE 25 άνοδο +49,95%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραποδίδει, φτάνοντας το 80,15%.
Στο ουκρανικό μέτωπο η αντίδραση της Ρωσίας στην τρομοκρατική επίθεση της συμμορίας του Κιέβου κατά της κατοικίας του Ρώσου προέδρου στο Novgorod, ήταν άμεση και καταστροφική.Ήδη η ηγεσία της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι ένας κράτος - τρομοκράτης, με το οποίο δεν μπορεί να διεξάγει καμία σοβαρή διαπραγμάτευση… ενώ παράλληλα διαμηνύει πως δεν αποχωρεί από τον διάλογο, πρωτίστως με τις ΗΠΑ, για μια ειρηνική επίλυση του ουκρανικού…Με λίγα λόγια η Μόσχα διαμηνύει πως το ουκρανικό θα λυθεί μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ
Στο εσωτερικό της χώρας, οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχώς κλιμακώνονται, με τους αγρότες να επιμένουν στα μπλόκα σε όλη την επικράτεια. Αν και οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη διαρκέσει αρκετές ημέρες, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως την Πρωτοχρονιά. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές και αμετακίνητο: δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, υποχωρούν Εθνική -0,70%, Eurobank -0,10% και Πειραιώς -0,05% από +1,34% υψηλό ημέρας, ενώ το θετικό πρόσημο διατηρεί η Alpha Bank +0,15%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται ΕΥΔΑΠ +1,2%, Metlen +1%, Cenergy +0,80%, ΕΛΠΕ +0,70%...ενώ υποχωρούν Viohalco -1%, Aegean -1%, Motor Oil -0,80%.....
Στο επίκεντρο η ΕΥΔΑΠ καθώς η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις αυξήσεις που είχε ζητήσει και το ετήσιο όφελος θα είναι στα 78,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2029.
Το 2025, αποδεικνύεται μια εξαιρετική χρονιά για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τα θετικά αποτελέσματα να διαχέονται και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Η εικόνα που διαμορφώνεται για το 2026 είναι εξίσου αισιόδοξη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να συνεχιστεί η θετική πορεία, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η τάση που θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις αναμένεται να προέλθει, όπως και φέτος, από τις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες συνήθως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ελληνικών χρηματιστηρίων.
Το 2025, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει μέχρι σήμερα την τρίτη καλύτερη απόδοση σε όρους δολαρίου, φτάνοντας το 75%. Αυτή η επίδοση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο την προοπτική της επιστροφής του ελληνικού χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Παρ' όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει να διασπάσει και να κατοχυρώσει το υψηλό έτους των 2.135 μονάδων, το οποίο σημειώθηκε στις 14 Αυγούστου 2025.
Αυτό το σημείο παραμένει μια κρίσιμη αντίσταση για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς, ενώ η προσπάθεια να το ξεπεράσει αναμένεται να είναι καθοριστική για την πορεία των δεικτών το 2026.
Η πρόβλεψη του BN από τον Αύγουστο του 2025 για το τέλος του «ράλι» και την ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης μέχρι το τέλος του έτους φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το εύρος των 2.000 - 2.100 μονάδων φαίνεται να λειτουργεί πλέον ως οροφή, με την αγορά να αδυνατεί να ξεπεράσει αυτό το όριο. Για το 2026, οι εκτιμήσεις είναι θετικές, με στόχο για την αγορά τις 2.350 μονάδες, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,08%.
Περί τις 11:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +1,34% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Metlen +2,49%, ΕΛΠΕ +1,61%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,42% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,45%.
Λίγο πριν τις 14:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -1,03% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,50% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,08%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με οριακή άνοδο +0,01% στις 2.121 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.130,40 μονάδες και χαμηλό τις 2.119,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 67 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 20,21 χιλ. ευρώ και όγκου 18,46 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο εεληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Lavipharm διακίνησε 18,3 χιλ. τεμάχια αξάις 17,6 χιλ. ευρώ και η Κρι-Κρι 130 τεμάχια αξίας 2,6 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.120 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.135 μονάδες το υψηλό του 2.025, και ακολουθούν οι 2.165, οι 2.185, οι 2.200 και οι 2.250 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.100 μονάδες και ακολουθούν οι 2.080, οι 2.050, οι 2000, 1.970, οι 1.950, οι 1.932 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.930 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 2.309 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.300 μονάδες και ακολουθούν οι 2.280, οι 2.250, οι 2.200, οι 2.180, οι 2.160, οι 2.100, οι 2.070, οι 2.063 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.050 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.380 μονάδες και ακολουθούν οι 2.400, οι 2.450, οι 2.480 και οι 2.500 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -3 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στις 9-10 Δεκεμβρίου, όπου αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 3,5%-3,75%. Η απόφαση καταγράφηκε με 9 υπέρ και 3 κατά, με έντονες διαφωνίες για την ανάγκη στήριξης της αγοράς εργασίας έναντι του πληθωρισμού. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ προβλέπει άλλες μειώσεις το 2026 και το 2027. Οι αξιωματούχοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την επιθετικότητα των μελλοντικών πολιτικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις είναι στις 27-28/1 από την Fed και ακολουθεί στις 4/2 η ΕΚΤ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48% και το 10ετές ιταλικό 3,51% με το μεταξύ τους spread στις -3 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,15% και το 2ετές στο 3,47%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 έκλεισε με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch Ratings την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, όπου προχώρησε όπως ήταν αναμενόμενο σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ΒΒΒ από ΒΒΒ- με τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) να είναι σταθερές, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα του bankingnews (ΒΝ)
Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται, ότι στην κλίμακα ΒΒΒ βρίσκεται ήδη από την Standard and Poor’s, την Καναδική DBRS και την Scope. Οπότε η αναβάθμιση θεωρείται περισσότερο τυπική και όχι ουσιαστική.
Με ρεαλιστικά κριτήρια από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών όπως ποσοτική χαλάρωση κ.α. οι αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν χάσει την λαμπερότητα τους…
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές στην τελευταία συνεδρία της χρονιάς
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς.
Στο μέτωπο των οικονιμικών δεδομένων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας και η S&P Global κυκλοφόρησαν και οι δύο στοιχεία για τη μεταποίηση του Δεκεμβρίου, δείχνοντας ότι η δραστηριότητα επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο δείκτης RatingDog China General Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) έφτασε στο 50,1 ,από το 49,9 του περασμένου μήνα, εν μέσω υψηλότερων εισροών νέων εργασιών
Επιπλέον, ο ετήσιος πληθωρισμός της Νότιας Κορέας μειώθηκε στο 2,3% τον τελευταίο μήνα του έτους, σύμφωνα με τις προσδοκίες και ιπαραμένοντας πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Κορέας για 2%. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 2,4% του περασμένου μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ήταν κλειστές σήμερα 31/12 για τις διακοπές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα έκλεισε στο +0,09%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,87% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,03%.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω εορταστικής περιόδου.
Ήπια πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το 2025 να πλησιάζει στο τέλος του, μιας χρονιάς σε επίπεδα-ρεκόρ, επισφραγίζοντας ένα ιδιαίτερα ισχυρό χρηματιστηριακό έτος.
Οι ευρωπαϊκές αγορές λειτούργησαν μόνο για μισή ημέρα σήμερα Τετάρτη, θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη λόγω Πρωτοχρονιάς και θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 2/1/2026.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη γεωπολιτική κατάσταση, ιδιαίτερα τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά τη χθεσινή συζήτηση μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald και του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelensky,, σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Στο οικονομικό μέτωπο, μείωση κατά 16.000 παρουσίασε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 199.000 σε μια ένδειξη που σηματοδότησε μείωση από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας των 215.000.
Άνοδος +2,4% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στα 28,20 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές πετρελαίου με το brent στο +0,70% στα 61,75 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 58,40 δολ. το βαρέλι στο +0,80%.
Εν τω μεταξύ, ο DAX της Γερμανίας, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο και το πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 50 ήταν κλειστοί σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, ενώ οι υπόλοιπες αγορές έκλεισαν νωρίτερα, με τον δείκτη CAC στο Παρίσι στο -0,23%, τον δείκτη IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,09%.
Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,10%, του S&P 500 στο -0,20% και του Nasdaq στο -0,35%.
Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Αδύναμες εμφανίζονται οι τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 13,08 ευρώ, με πτώση -0,68%, με όγκο 465 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,96 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank στα 3,5910 ευρώ, με άνοδο +0,14% με όγκο 800 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 6,85 ευρώ, με άνοδο +0,03% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,47 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 3,4920 ευρώ, με πτώση -0,09% με όγκο 1,35 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,69 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 7,96 ευρώ, με πτώση -0,60% και όγκο 145 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,47 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank στα 1,6140 ευρώ, με άνοδο +1,64%, με όγκο 330 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,61 δισεκ. ευρώ.
Η Optima στα 7,57 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 33 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 15,35 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Metlen, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ...
Στον αντίποδα, υποχωρούν Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ ......
Η Coca Cola στα 44,20ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση στα 16,50 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ στα 18,73 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 6,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 16,88 ευρώ, με πτώση -0,41% και αποτίμηση 6,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ στα 18,08 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 6,68 δισ. ευρώ, στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Μetlen στα 44,12 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 6,31 δισεκ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 53,30 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 4,17 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 27,92 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 3,75 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 30,62 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 3,39 δισ. ευρώ.
Η Viohalco στα 11,68 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση στα 3,03 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 25,54 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,4550 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Ο Aktor στα 9,58 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 7,88 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 839 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,75 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 62 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 31/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48% και το 10ετές ιταλικό 3,51% με το μεταξύ τους spread στις -3 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 32 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,32% ή 320 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -3 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 31/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 31 Δεκεμβρίου του 2025 στο 3,51%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/12/2025 στο 2,86%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,16% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,13%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών