Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίζουν οι δρόμοι Γαλλίας - Macron: Οι Γάλλοι δεν τον εμπιστεύονται πια, έρχονται προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο

Χωρίζουν οι δρόμοι Γαλλίας - Macron: Οι Γάλλοι δεν τον εμπιστεύονται πια, έρχονται προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο
Το «προσωποποιημένο» στυλ διακυβέρνησης Macron φαίνεται πως έχει αποτύχει και οι Γάλλοι τον κατηγορούν για όλα: την ακρίβεια, το κόστος ζωής, την έλλειψη ασφάλειας κλπ.
Δύο πρόσφατα άρθρα κατέγραψαν την έλλειψη πίστης που έχει το γαλλικό κοινό στον ηγέτη του, Emmanuel Macron.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει περιγραφεί ως «μονοπάτι της σκληρής δεξιάς» καθώς προσπαθεί να οδηγήσει την ΕΕ σε μια κατεύθυνση που θα την σημάδευε ως στρατιωτική δύναμη.
Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, το γαλλικό κόμμα Αναγέννηση (RE) ακολουθεί κατά πολύ δεύτερη θέση από το ακροδεξιό Εθνικό Ράλι (RN).
Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Guardian, τονίζει ότι η ευθύνη για τις κακές δημοσκοπήσεις του RE ανήκει στον Πρόεδρο Emmanuel Macron.
Τα κόμματα ήταν ισόπαλα στις τελευταίες ευρωεκλογές που έγιναν πριν από πέντε χρόνια.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 Ιουνίου και 9 Ιουνίου, θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για το πώς θα εξελιχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2027.

Ο 46χρονος Macron, «έχει ευθύνη για την πολιτική του κατάσταση», τονίζει το άρθρο.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι «μόλις δύο χρόνια στη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό και με την κυβέρνησή του να βρίσκεται υπό τη μόνιμη απειλή μιας πρότασης δυσπιστίας».
«[Ο Macron] έχει προσωποποιήσει τόσο το στυλ διακυβέρνησής του που οι ψηφοφόροι τον κατηγορούν για τα πάντα, από το κόστος ζωής μέχρι την αύξηση της βίας στους νέους και τον κίνδυνο τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού φέτος το καλοκαίρι», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το RN ηγείται από τον Jordan Bardella, ο οποίος έγινε πρόεδρος του κόμματος το 2022.
Ο Bardella είναι μόλις 28 ετών και δεν έχει την ίδια κληρονομιά με την πρώην πρόεδρος του κόμματός του, Marine Le Pen, αν και φέρεται να είπε ότι εντάχθηκε αρχικά στο κόμμα λόγω της επιρροής της Le Pen.
Όμως, ενώ η επιρροή της Le Pen στο RN είναι ακόμα αισθητή, οι νέοι ψηφοφόροι ελκύονται περισσότερο από τον Bardella.
Ο Macron εξελέγη το 2017 και έγινε ο νεότερος αρχηγός κράτους της Γαλλίας εκτός από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Αλλά τώρα, ο Macron φαινομενικά αποτυγχάνει να συμβαδίσει με τις επιθυμίες του γαλλικού κοινού.

«Πιστεύω ότι αφορά λιγότερο τη «γαλλικότητα» σε αυτές τις εκλογές παρά για την απεικόνιση των ανθρώπων που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν, οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν ταπεινωθεί, είτε οικονομικά - δεν τα βγάζουν πέρα, δεν αναγνωρίζονται, δεν βλέπουν τον εαυτό τους εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο ούτε στην πολιτική», είπε η Cécile Alduy, καθηγήτρια Γαλλικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξήγησε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, δείχνει ότι το κόμμα του Macron έχει πέσει εκτός ευνοϊκότητας μεταξύ των νεαρών Γάλλων ψηφοφόρων.
Μόλις το 4% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για το κόμμα του Macron τον επόμενο μήνα, σε σύγκριση με το 29% μεταξύ των ατόμων άνω των 70 ετών.
Ο Alduy εξηγεί ότι ο λόγος για αυτό είναι επειδή όσοι είναι νεότεροι έχουν ελάχιστη έως καθόλου ιστορική μνήμη σχετικά με τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το RN έχει επικριθεί επειδή δεν κατάφερε να απαλλαγεί από την αντισημιτική του κληρονομιά.

Το κόστος ζωής

Ένα άλλο άρθρο των Financial Times εξηγεί την πτώση της δημοτικότητας του Macron με μια δημοσκόπηση από τον Φεβρουάριο που έδειξε ότι το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους Γάλλους ψηφοφόρους είναι το κόστος ζωής.
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των Γάλλων δείχνει μια απαισιοδοξία για το μέλλον τους.
Ένα άλλο θέμα σχετικά με την οικονομία της Γαλλίας περιλαμβάνει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμά της που εκτοξεύτηκε πέρυσι στο 5,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Η κυβέρνηση του Macron χρειάστηκε ήδη να ανακοινώσει έκτακτες περικοπές δαπανών και μπορεί να προχωρούν περισσότερες σε τομείς όπως τα κοινωνικά επιδόματα και οι προϋπολογισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης», προτείνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2027.
Αλλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο προσθέτει ότι ενώ πολλοί Γάλλοι χρησιμοποιούν τις εκλογές στην ΕΕ ως τρόπο για να ρίξουν ψήφους διαμαρτυρίας κατά των προέδρων και των κυβερνήσεών τους, πολλοί μπορεί να ψηφίσουν διαφορετικά από τις εθνικές εκλογές.

Προηγείται η Le Pen

Υπενθυμίζεται πως μεγάλη διαφορά στην τελευταία δημοσκόπηση πήρε το κόμμα της Marine Le Pen σε σχέση με τον πολιτικό σχηματισμό του προέδρου Emmanuel Macron, γεγονός που επιταχύνει τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Με τις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία να την εμφανίζουν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα και με διαφορά μάλιστα, η Le Pen και το κόμμα της Εθνική Συσπείρωση ζητούν διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

«Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Macron»

Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό η Le Pen τόνισε πως εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και το κόμμα της έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές, τότε ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Σύμφωνα με την τελευταία «κυλιόμενη» έρευνα του Ifop-Fiducial, το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον 29χρονο Jordan Bardella τον «εκλεκτό» της Le Pen, λαμβάνει το 32,5% στην πρόθεση ψήφου καταγράφοντας προβάδισμα 15% από την παράταξη Macron.

ifop.jpg

Πρόωρες εκλογές μετά τις ευρωεκλογές και συντριβή Macron

«Από τη στιγμή, που ο πρόεδρος Macron θα υποστεί εκλογική ήττα θα πρέπει να προχωρήσει στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ούτως, ώστε αυτή που θα προκύψει να αντανακλά τη βούληση του γαλλικού λαού», τόνισε η Le Pen.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Bardella δήλωσε πως «όταν έχουμε 10 με 15 μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα, υπάρχει πρόβλημα, όχι νομιμότητας, αλλά αξιοπιστίας για την προεδρική πλειοψηφία».
Σύμφωνα με τον ίδιον, «οι ευρωεκλογές είναι η μόνη ευκαιρία της πενταετούς προεδρικής θητείας, που επιτρέπει στους Γάλλους να εκφραστούν για την κυβερνητική πολιτική, να ακουστεί ο θυμός τους και επομένως να ορίσουν το πολιτικό κίνημα, που θα είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία της εναλλαγής». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης