Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Power of Siberia-2: Το super deal Kίνας – Ρωσίας που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα στη ενέργεια

Power of Siberia-2: Το super deal Kίνας – Ρωσίας που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα στη ενέργεια
Η Ρωσία εδώ και χρόνια διαπραγματεύεται με την Κίνα την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας
Η Ρωσία και η Κίνα προκειται να υπογράψουν «στο εγγύς μέλλον» σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia-2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, σύμφωνα με το Interfax.
Η Ρωσία εδώ και χρόνια διαπραγματεύεται με την Κίνα την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.
Ο Novak ήταν μέλος της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα, αν και ο CEO της Alexei Miller η Gazprom δεν ήταν.
Ο Vladimir Putin και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έχουν δεσμευθεί για μια «νέα εποχή» στρατηγικής συνεργασίας, καθώς ο Ρώσος ηγέτης στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα για να στηρίξει την οικονομία του εν καιρώ πολέμου.
«Σκοπεύουμε επιπλέον να ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση και να υπογράψουμε μια σύμβαση για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου μέσω του εδάφους της Μογγολίας στο εγγύς μέλλον», φέρεται να είπε ο Novak στο Rossiya-1. εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, αναφερόμενη στον αγωγό Power of Siberia-2.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εργάζονται επίσης για «άλλα κοινά νέα projects», είπε ο Νόβακ.

Νέα δεδομένα

Με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στην Κίνα, ο Putin  ανακοίνωσε μια συμφωνία μαμούθ με τον Xi Jinping για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου έργου που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, αλλά και τη δημιουργία ενός αγωγού πετρελαίου, στην ίδια διαδρομή.
Το συγκεκριμένο έργο, οι αγωγοί του οποίου θα διασχίζουν τη Μογγολία και θα ενώσουν ενεργειακά τη Ρωσία με την Κίνα, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2018.
Μέχρι σήμερα το σχέδιο είχε μείνει σε επίπεδο συζητήσεων, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πλευρές, μετά και τη συνάντηση στο Πεκίνο, βρίσκονται κοντά στην υλοποίησή του.

Μέσω της Αρκτικής

Παράλληλα, ο Putin υπογράμμισε πως εκτός από τον σχεδιαζόμενο αγωγό Power of Siberia 2, υπάρχουν και άλλες επιλογές για την παροχή ρωσικής ενέργειας στην Κίνα, αναφέροντας τη διακίνηση πετρελαίου με δεξαμενόπλοια στο θαλάσσιο δρόμο της Βόρειας Θάλασσας, μέσω της Αρκτικής.
Πρόκειται για μια διαδρομή στην οποία οι δύο πλευρές έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.
«Όλες οι επιλογές είναι δυνατές και όλες είναι αποδεκτές και οικονομικά εφικτές.
Είναι απαραίτητο να διαλέξουμε την καλύτερη και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Όπως σημειώνει το Reuters, το έργο έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Κρεμλίνου, το οποίο επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κίνα αντισταθμίζοντας τον τερματισμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Putin ανέφερε πως είναι πολύπλοκη διαδικασία (σ.σ. ο αγωγό Power of Siberia 2), η οποία περιλαμβάνει αρκετά ζητήματα τιμολόγησης, αλλά υπογράμμισε ότι αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας χρειάζεται ενέργεια και όπως τόνισε «δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος προμηθευτής από τη Ρωσία».
Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε δυτικές κυρώσεις.
«Κανείς δεν θα μπορεί να το εμποδίσει, ούτε κυρώσεις σε στόλους δεξαμενόπλοιων ή ακόμη και κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα αγοράζουμε και θα πουλάμε τα πάντα στα εθνικά μας νομίσματα.
Επομένως, το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται», τόνισ
ε.
Σύμφωνα με το Reuters εάν ολοκληρωθεί ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία, σχεδόν δηλαδή την ποσότητα που μεταφερόταν μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Η Ρωσία στέλνει σήμερα αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 1, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019 και διασχίζει την ανατολική Σιβηρία και φτάνει στη βορειοανατολική Κίνα.

Αναλυτές εκτιμούν πως καθώς η Κίνα δεν φαίνεται να χρειάζεται σε αυτή τη φάση πρόσθετο εφοδιασμό σε φυσικό αέριο, τουλάχιστον μέχρι το 2030, το Πεκίνο θα μπορούσε να διεκδικήσει μια αρκετά συμφέρουσα τιμολογιακή συμφωνία για την ανάπτυξη ενός δεύτερου αγωγού.
Μέχρι σήμερα η Μόσχα δεν έχει δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με το κόστος της κατασκευής ή τη χρηματοδότηση του «Power of Siberia 2», ο οποίος θα έχει μήκος 2.600 χλμ. Πάντως ειδικοί, αξιολογώντας το μέγεθος του έργου, υπολογίζουν πως το κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε έως και 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-18_161351.png
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης