Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch «σφυροκοπά» την Αργεντινή – Υποβαθμίζει σε «C» το αξιόχρεο

Η Fitch «σφυροκοπά» την Αργεντινή – Υποβαθμίζει σε «C» το αξιόχρεο
Υποβάθμιση της Αργεντινής από τη Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα
Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της δέχθηκε η Αργεντινή, καθώς η Fitch Ratings υποβάθμισε σε «C» -από «CCC-»- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο νόμισμα.
Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε τοπικό νόμισμα επιβαβιώθηκε σε «CCC-».
Στις 10/3/2023, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε επιβεβαιώσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -σε τοπικό και ξένο νόμισμα, στον απόηχο της πρόσφατης ανταλλαγής χρέους.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για βαθιές μακροοικονομικές ανισορροπίες και μια εξαιρετικά περιορισμένη εξωτερική θέση ρευστότητας, η οποία αναμένεται να υπονομεύσει όλο και περισσότερο την ικανότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, καθώς η εξυπηρέτηση σε ξένο νόμισμα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Στο 100% ο πληθωρισμός της Αργεντινής, για πρώτη φορά μετά το 1991

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής ξεπέρασε το 100% τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά την περίοδο του υπερπληθωρισμού το 1991, πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Ο πληθωρισμός σε επίπεδο 12μήνου διαμορφώθηκε στο 102,5% τον δεύτερο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, με υψηλότερη από την αναμενόμενη μηνιαία αύξηση 6,6% στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και αύξηση 13,1% από την αρχή του έτους έως σήμερα.
Reuters GraphicsΣτις αγορές, τα καταστήματα και τα σπίτια της Αργεντινής, ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών γίνεται έντονα αισθητός, καθώς ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
"Δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχουν χρήματα, οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα, οπότε πώς να αγοράσουν;", δήλωσε στο Reuters η συνταξιούχος Irene Devita, σε μια εμποροπανήγυρη στο Σαν Φερνάντο, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες.
Με τον πληθωρισμό τόσο υψηλό, οι τιμές αλλάζουν σχεδόν εβδομαδιαία.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει μάταια να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες πλήττουν την εισοδηματική δύναμη των ανθρώπων, τις αποταμιεύσεις, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τις πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να κρατηθεί στην εξουσία στις κρίσιμες εκλογές αργότερα φέτος.
Reuters Graphics
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης