Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Βαθιά στο «junk» παραμένουν οι αξιολογήσεις της Αργεντινής, στο CCC

DBRS: Βαθιά στο «junk» παραμένουν οι αξιολογήσεις της Αργεντινής, στο CCC
Η DBRS υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα
Σχετικά Άρθρα
Σε «CCC» -τη χειρότερη αξιολόγηση στην κλίμακα- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο νόμισμα της Αργεντινής η DBRS Morningstar, υποβαθμίζοντας, μάλιστα, σε «CCC» -από «CCC (high)»- την αντίστοιχη βαθμολογία για δανεισμό σε τοπικό πέσο.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για οξείες μακροοικονομικές ανισορροπίες που αφήνουν την οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη σε κραδασμούς. Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι 99%, τα αποθεματικά βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και η ανεπίσημη ισοτιμία πέσο-δολαρίου είναι περίπου 90% πάνω από την επίσημη ισοτιμία, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της αγοράς για τις προοπτικές. Επιπλέον, η Αργεντινή απέτυχε να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές παρά το γεγονός ότι μπήκε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2022. Η DBRS αναμένει η Αργεντινή να συνεχίσει να εφαρμόζει τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος του ΔΝΤ το 2023. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2023, αλλά περιορισμένη δυναμική στην αρχή του έτους, που σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο μιας σοβαρής ξηρασίας, των αυστηρών περιορισμών στις εισαγωγές και της ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης, υποδηλώνουν σαφείς κινδύνους για τις προβλέψεις. Οι γενικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο και εγείρουν βραχυπρόθεσμους κινδύνους. «Κατά την άποψή μας, η δύσκολη οικονομική και πολιτική προοπτική παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές.
Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης τοπικού νομίσματος σε CCC αντανακλά την επιδείνωση στις αγορές χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση έχει συντομεύσει τις προθεσμίες λήξης και στηρίζεται όλο και περισσότερο σε εκδόσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό και σε δολάριο, προκειμένου να παρακάμψει το χρέος που λήγει σε τοπικό νόμισμα και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα.
Κατά την άποψή μας, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι αυξημένοι. Το βασικό σενάριο του προγράμματος του ΔΝΤ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί από 80% του ΑΕΠ το 2022 σε 71% το 2023 και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί γύρω από αυτό το επίπεδο έως το 2026«, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης