Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ιρανικά drones Shahed – 136 σκορπούν τον όλεθρο στην Ουκρανία, παραγγελία μαμούθ από Κίνα - Η Ρωσία έχει το τρομερό UAV Tramp

Τα ιρανικά drones Shahed – 136 σκορπούν τον όλεθρο στην Ουκρανία, παραγγελία μαμούθ από Κίνα - Η Ρωσία έχει το τρομερό UAV Tramp
To Ιράν τροποποίησε τα drones ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να προκαλούν τεράστια ζημιά - Η Κίνα παρήγγειλε 15.000 drones - Στρατηγική συνεργασία Τεχεράνης - Μόσχας
Σχετικά Άρθρα
Τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136 που αναπτύχθηκαν εκτενώς από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία έχουν τροποποιηθεί για να προκαλέσουν τη μέγιστη καταστροφή.
Σύμφωνα με μία ερευνητική έκθεση, που δημοσίευσε αποκλειστικά το CNN στις 9 Φεβρουαρίου αποκαλύπτει ότι το Ιράν φέρεται να έχει τροποποιήσει τα drones καμικάζι που παραδόθηκαν στη Ρωσία, ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους στόχους εντός της Ουκρανίας.
Η έρευνα διεξήχθη από τον ουκρανικό στρατό και μια ερευνητική ομάδα Conflict Armament Research (CAR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και τα δύο μέρη μελέτησαν μια κεφαλή που δεν είχε εκραγεί από ένα ιρανικό drone Shahed-131 που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη της Οδησσού της Νότιας Ουκρανίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η σύνθεση της κεφαλής εξηγεί γιατί η επίθεση της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας ήταν τόσο επιτυχημένη τους τελευταίους μήνες.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι κεφαλές τροποποιήθηκαν με στρώματα μικροσκοπικών μεταλλικών σωματιδίων που, κατά την επαφή, διασκορπίζονται σε μεγάλη ακτίνα.

Προκαλούν τη μέγιστη καταστροφή

Περαιτέρω, οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν 18 μικρότερες «γεμίσεις» γύρω από τη διάμετρο της κεφαλής εκτός από τα θραύσματα, τα οποία, όταν λιώνουν από την έκρηξη, μπορούν να τρυπήσουν την όποια θωράκιση και να έχουν ένα είδος εκρηκτικής πρόσκρουσης «360 μοιρών».
Αυτά τα εξαρτήματα αυξάνουν αποτελεσματικά την ικανότητα της κεφαλής να διασπά στόχους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας, των δικτύων διανομής, των γραμμών μεταφοράς και των μεγάλων μετασχηματιστών υψηλής ισχύος.
Επιπλέον, περιπλέκουν σημαντικά τις εργασίες επισκευής.
Ο Damien Spleeters, ένας από τους ερευνητές που εξέτασαν την κεφαλή, είπε: «Είναι σαν να κοίταξαν την τελική κεφαλή και είπαν, "Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό ακόμα πιο καταστροφικό;"»
Ο Spleeters εξήγησε ότι οι κεφαλές που στοχεύουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή μονάδες πυροβολικού, μπορεί να είναι κατασκευασμένες διαφορετικά και να χρησιμοποιούν μετωπική γόμωση για πιο εξειδικευμένους στόχους.
Ωστόσο, η κεφαλή που αξιολόγησε η CAR είχε ένα φαινόμενο φόρτισης ακτινικού σχήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντική πρόσκρουση.
«Υπήρχαν πολλές εικασίες ότι ίσως αυτά τα εκρηκτικά ήταν πολύ ακατέργαστα, φθηνά και απλά», πρόσθεσε.
«Αλλά κοιτάζοντας την κεφαλή, είναι σαφές ότι έχει γίνει πολλή σκέψη για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στις υποδομές σε μεγάλη ακτίνα», συνέχισε.
Αυτό θυμίζει μια προηγούμενη ανάλυση της του think tank RUSI με έδρα το Λονδίνο, η οποία ανέφερε ότι παρόλο που ορισμένοι αναλυτές ταξινομούν τα Shahed-131 και 136 ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», αυτά έχουν αναπτυχθεί κυρίως για επιχειρήσεις αυτοκτονίας από σημείο σε σημείο και όχι ως πυρομαχικά. που αναζητούν πολύτιμους στόχους. Έχουν σταλεί κυρίως για να καταστρέψουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Αυτό έχει επίσης παρατηρηθεί από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος χρειάστηκε να αναχαιτίσει αυτά τα drones αυτοκτονίας για να τα αποτρέψει από το να μπουν στα ηλεκτρικά δίκτυα, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι εν μέσω ενός ψυχρού χειμώνα.
fire.jpg

Διέλυσαν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους και drones στις 10 Φεβρουαρίου, χτυπώντας κρίσιμες υποδομές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας Kharkiv και εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα σε ενεργειακή υποδομή στη Zaporizhia.
Επιπλέον, η ανάλυση έρχεται μετά από αναφορές που έδειξαν ότι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί μια τοποθεσία στη Ρωσία για να επεξεργαστούν λεπτομέρειες για ένα εργοστάσιο που θα παράγει 6.000 drones για τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια.
Η Τεχεράνη αργότερα απέρριψε αυτές τις αναφορές, αρνούμενη τέτοια σχέδια και κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαυλίζει προβλήματα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εάν οι ισχυρισμοί αυτοί αποδειχτούν βάσιμοι, μπορεί να είναι απόδειξη ότι το Ιράν όχι μόνο βοηθά τη Ρωσία με τα τόσο αναγκαία όπλα, αλλά επίσης προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τη μέγιστη καταστροφή της υποδομής της Ουκρανίας.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-131 και Shahed-136 παραμένουν ασαφείς.
Ωστόσο οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι το Shahed-136 είναι η νέα έκδοση του Shahed-131, το οποίο το Ιράν χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμβέλεια του μικρότερου Shahed-131 υπολογίστηκε μεταξύ 700 και 1.000 χιλιομέτρων. Διάφοροι αναλυτές έχουν αξιολογήσει την αυτονομία της έκδοσης 136 μεταξύ 1.000 και 2.000 χιλιομέτρων.
Καθώς κινούνται αργά και δυνατά με κινητήρες προπέλας, αυτά τα drones είναι αρκετά απλά στην αναγνώριση και την κατάρριψη, αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το επιλύσει η Ουκρανία.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πάνω από το 70% έως 80% αυτών των drones που εξαπολύθηκαν εναντίον.
1_3.jpeg
Τα drones καμικάζι Shahed βοήθησαν περισσότερο στην καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας παρά για να ακρωτηριάσουν την πολεμική ικανότητα της χώρας.
Η κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι τα drones καταστρέφουν την ενεργειακή υποδομή πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσε να επισκευάσει το κράτος.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει drones αυτοκτονίας τύπου Shahed κατά της Ουκρανίας από τα μέσα Οκτωβρίου.
Ωστόσο, μόλις τον Νοέμβριο το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι προμήθευε στη Μόσχα τα φονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση.
Αυτά τα drones στάλθηκαν στη Ρωσία πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο 2022.
Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Ρωσία έχει λάβει περισσότερα από ένα φορτία drones Shahed-136 και Shahed-131 από το Ιράν, με την τελευταία παράδοση να ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.
2_26.jpg
Τον περασμένο μήνα, το Institute for the Study of War αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη εξαντλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής τους από αυτά στις επιχειρήσεις τους κατά της βασικής υποδομής της Ουκρανίας.

Τα drones μεγάλης εμβέλειας

Έτσι η Ρωσία αναπτύσσει τα drones μεγάλης εμβέλειας «TrAMP» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων έως και 600 χιλιόμετρα.
Η Ρωσία ανέπτυξε ένα drone Tramp που μπορεί να πετάξει σε μεγάλη απόσταση μεταφέροντας σημαντική ποσότητα φορτίου, ανέφερε η Ria Novosti.
Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει και να ρίχνει φορτίο έως και 250 κιλά σε αποστάσεις άνω των 600 χιλιομέτρων, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το drone φέρεται να είναι κατασκευασμένο για να εκτελεί καθήκοντα που θεωρούνται επικίνδυνα για επανδρωμένα αεροσκάφη σε κακές καιρικές συνθήκες.
mamouth.jpg
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι ένα μεγάλο κιβώτιο φορτίου 2650 λίτρων, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να φορτώνει μεγάλα αντικείμενα και να τα ρίχνει με ένα αλεξίπτωτο σε μια προκαθορισμένη τοποθεσία.
Επιπλέον, η συσκευή έχει ταχύτητα 195 χιλιομέτρων ανά ώρα και ανώτατο ύψος πλεύσης 3000 μέτρων.
Το σύστημα προσγείωσης επιτρέπει στους χρήστες να απογειώνονται και να προσεγγίζονται σε κακές προετοιμασμένες και μικρές πλατφόρμες.
Επιπλέον, ο αρθρωτός σχεδιασμός του UAV καθιστά δυνατή την ταχεία αλλαγή του πτερυγίου, του κινητήρα και του συστήματος προσγείωσης.
Εκτός αυτού, τα πτερύγια που ανοίγουν προς τα κάτω του διαμερίσματος φορτίου στο Tramp να χρησιμοποιείται ως βομβαρδιστικό για συγκεντρωμένες επιθέσεις σε εχθρικές περιοχές, ανέφερε το Military Review.
mamouth_b.webp
Έτσι, το φορτηγό drone μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική και προσιτή λύση για τη μεταφορά ζωτικών ωφέλιμων φορτίων σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να τοποθετηθούν πιο κοντά στην πρώτη γραμμή από ό,τι τα αεροσκάφη με πλήρωμα, μειώνοντας τον χρόνο που πρέπει να γίνει για την αναγνώριση και την εκκένωση των στρατιωτών.

Προσπαθούν και οι ΗΠΑ

Προσπάθειες των ΗΠΑ να θέσουν σε λειτουργία τέτοιου είδους drones
Ο αμερικανικός στρατός έχει ακολουθήσει μια σειρά προγραμμάτων για τη διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων των μη επανδρωμένων οχημάτων για την ενσωμάτωση μιας σειράς drones.
Υπό αυτή την έννοια, μία από τις βασικές πτυχές που επιδιώκει ο αμερικανικός στρατός περιλαμβάνει τα drones που μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία σε σημαντικές αποστάσεις. Οι EurAsian Times έχουν αναφέρει ότι η Διεύθυνση Αεροσκαφών Κέντρου Ναυτικού Αεροπορικού Πολέμου (NAWCAD) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επέδειξε πολλά drones ικανά να μεταφέρουν φορτίο σε κινούμενο πλοίο τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτά τα drones είχαν χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου περίπου 22,68 κιλών και μπορούσαν να απογειωθούν και να προσγειωθούν κάθετα από τα περισσότερα πλοία του πολεμικού ναυτικού, αναιρώντας την ανάγκη για ειδικό εξοπλισμό εκτόξευσης και ανάκτησης.
Ο αμερικανικός στρατός ενδιαφέρεται πρωτίστως για φορτηγά drones επειδή επιδιώκει να διορθώσει τρόπους για να επανεφοδιάσει γρήγορα διμοιρίες και διμοιρίες πρώτης γραμμής με όπλα, πυρομαχικά και άλλες κρίσιμες προμήθειες.
Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι ο στρατός και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν αυτές τις ιδέες και αναζητούν ανατροφοδότηση από εταιρείες αεροδιαστημικής. Το project τους είναι γνωστό ως Joint Tactical Autonomous Aerial Reupply System (JTAARS).
Στοχεύει στην ανάπτυξη μικρών, εύκολα μεταφερόμενων μη επανδρωμένων εσωτερικών οχημάτων (UAV) που ζυγίζουν λιγότερο από 599 κιλά και χρειάζονται λιγότερους πόρους συντήρησης και υποστήριξης. Οι ειδικοί λένε ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει σε μικρές μονάδες να κινούνται συνεχώς.
00.webp

Η Κίνα με παραγγελία μαμούθ 15.000 ιρανικών drones

Την ίδια ώρα, η Κίνα είναι μία από τις 90 χώρες που «κάνουν ουρά» για να αγοράσουν ιρανικά drones, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν, σύμφωνα με αναφορά του μετριοπαθούς πρακτορείου ειδήσεων Entekhab.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο ως ο διευθυντής του Think Tank for Political Research του υπουργείου Πληροφοριών, έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια τελετής αποκάλυψης του βιβλίου στο διεθνές Πανεπιστήμιο Imam Khomeini στην πόλη Qazvin.
«Η δύναμή μας έχει αυξηθεί σε επίπεδα όπου η Κίνα περιμένει στην ουρά για να αγοράσει 15.000 drones μας», είπε ο αξιωματούχος.
Η πολιτική , μας πρόσθεσε, απαιτεί επέκταση των δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία ως μακροπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της «δυτικής ηγεμονίας» και τον μετριασμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν.
020.JPG
Η συζήτηση για μια πιθανή συμφωνία για drone με την Κίνα έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι το Ιράν βοηθούσε στη δημιουργία ενός εργοστασίου στη Ρωσία όπου σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν περίπου 6.000 drones σχεδιασμένα από το Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ήδη αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.
Το Ιράν έχει ιστορικό στρατιωτικής συνεργασίας με την Κίνα. Ωστόσο τα δύο κράτη δεν συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη ή παραγωγή drone στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης