Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Aaa των ΗΠΑ η Moody's – Σταθερό το outlook

tags :
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Aaa των ΗΠΑ η Moody's – Σταθερό το outlook

Επιβεβαιώνει την άριστη αξιολόγηση του ΑΑΑ των HΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody's

Επιβεβαιώνει την άριστη αξιολόγηση του ΑΑΑ των ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας σταθερό το outlook, καθώς θεωρεί ότι είναι μια αναπτυγμένη και καλώς διαρθρωμένη οικονομία. 

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης βασίζεται στην άποψη της Moody's ότι οι ΗΠΑ εξέρχονται από το σοκ της πανδημίας με ανέπαφες τις πιστωτικές της δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την εξαιρετική οικονομική ισχύ, την υψηλή θεσμική δύναμη και τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση ή ύφεση, λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα τρίμηνα.
Εάν υλοποιηθούν, αυτοί οι κίνδυνοι θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, κατά την άποψη της Moody's, οι θεσμοί των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, θα διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και η οικονομία των ΗΠΑ θα επιδείξει την ανθεκτικότητά της. 
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου και χρηματοδότησης, που υποστηρίζονται από ευέλικτες αγορές και ανοιχτά εμπορικά και χρηματοπιστωτικά καθεστώτα.
Η εξαιρετική οικονομική ισχύς της χώρας υποστηρίζεται από την τεράστια κλίμακα (περίπου 23 τρισεκατομμύρια δολάρια, ονομαστικό ΑΕΠ 2021) και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της, την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητά της σε κραδασμούς και τον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει παγκοσμίως.
Με την πάροδο του χρόνου, η σχετικά ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας, ο υψηλός βαθμός τεχνολογικής καινοτομίας και ο οικονομικός δυναμισμός ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και συνέβαλαν σε ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν εκείνους πολλών χωρών υψηλού εισοδήματος.
Η Moody's αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από πολλές οικονομίες υψηλού εισοδήματος μεσοπρόθεσμα. 

Δημοσιονομική ισχύς

Η δημοσιονομική ισχύς είναι ο πιο αδύναμος παράγοντας του πιστωτικού προφίλ των Η.Π.Α.
Η στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού και τα σωρευτικά δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως και στο υψηλότερο μεταξύ των κρατών με αξιολόγηση Aaa.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι η σταδιακή κατάργηση της προσωρινής κρατικής δημοσιονομικής στήριξης, σε συνδυασμό με την υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ομοσπονδιακής δημοσιονομικής θέσης, με το έλλειμμα να μειώνεται σε περίπου 4,3% του ΑΕΠ το 2022, από ένα πρόσφατο υψηλό περίπου 15% το 2020, ενώ η επιβάρυνση του χρέους θα μειωθεί σε περίπου 97,6% του ΑΕΠ από 100% το 2020 (24 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Μακροπρόθεσμα, η Moody's αναμένει σταδιακά να διευρυνθούν τα ελλείμματα σε περίπου 7% του ΑΕΠ και το χρέος να αυξηθεί σε περίπου 113% του ΑΕΠ έως το 2032.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης