Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν τη Λβιβ, μάχες στη Μαριούπολη, κυκλωτικές κινήσεις στο Donbass

Σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν τη Λβιβ, μάχες στη Μαριούπολη, κυκλωτικές κινήσεις στο Donbass
Συνεχίζονται οι στρατηγικοί ελιγμοί και τα χτυπήματα στα πλαίσια της β' φάσης της ρωσικής «ειδικής επιχείρησης»
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Με τη συμπλήρωση 32 ημερών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ολοκλήρωση της α' φάσης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως έχει ονομάσει την εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει τα στρατηγικά πλήγματα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της.
Η Ρωσία έπληξε με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπου «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα για να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία και προστέθηκε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone).

Με τις μάχες να μαίνονται σε πολλές πόλεις, ο πρόεδρος Zelensky απαίτησε από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους, σημειώνοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η διάνοιξη δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων την Κυριακή 27/3 προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τα πεδία μαχών, συμπεριλαμβανομένου της Μαριούπολης.
Περνώντας στη β' φάση της η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο ελιγμό: αναδίπλωση των δυνάμεων της και επικέντρωση αυτών στο Donbass.
Παρά την διαβεβαίωση ωστόσο, το Institute for the Study of War που αξιολογεί την Ρωσική Επιθετική Εκστρατεία από το ξεκίνημά της υποστηρίζει πως μπορεί να εστιάζει στο Donbass αλλά συγκεντρώνει δυνάμεις στο Κίεβο.

Παράλληλα, η Μόσχα προέβη σε στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες νήσους, ένα σύμπλεγμα νησιών που αμφισβητεί η Ιαπωνία, αλλά και στο Καλίνινγκραντ έναν ρωσικό θύλακα στα σύνορα με την Πολωνία, δύο κινήσεις με μηνύματα προς αποδέκτες τη Δύση και τους συμμάχους της.
Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας την Παρασκευή, ότι "επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Donbass", το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη απελευθερωθεί, σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να "αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία" στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές "δημοκρατίες".
Πρόκειται για αναδίπλωση λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης και της αδυναμίας των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο ή να ελέγξουν τη ροή αμυντικής βοήθειας από τα δυτικά, ή τακτικό ελιγμό που επιβάλλει η συντήρηση πολλών μετώπων, που απαιτούν δυνάμεις και προκαλούν σημαντικές απώλειες;

Μέχρι να φανεί τι σημαίνει αυτή η φανερή αναδίπλωση του Κρεμλίνου, εάν πρόκειται για πραγματική υποχώρηση και άνοιγμα ενός δρόμου προς τον σύντομο τερματισμό του πολέμου, ή για επανασχεδιασμό της στρατιωτικής εισβολής και διατήρηση των πολεμικών επιχειρήσεων σε κάποια κρίσιμα μέτωπα, μόνο στο Ντονμπάς ή και αλλού.
Ό,τι και αν συμβαίνει η ρωσική διοίκηση επιβεβαιώνει ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το ρωσικό σχέδιο.
Την ίδια ώρα από την Πολωνία όπου βρέθηκε για επίσκεψη ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden επιτέθηκε προσωπικά στον Ρώσο ομόλογό του χαρακτηρίζοντάς τον «χασάπη» και «δικτάτορα», με το Κρεμλίνο να του απαντά πως οι προσωπικές ύβρεις δεν βοηθούν τον διάλογο μεταξύ των δύο κρατών.
Διεθνείς πηγές ωστόσο, αναφέρουν πώς το μένος Biden κατά του Putin αποτελεί επιχείρηση συγκάλυψης των δεσμών της Πρώτης Οικογένειας της Αμερικής με βιοόπλα στην Ουκρανία, πώλησης LNG και όπλων, ενώ ο χειρισμός Biden είναι μια τελευταία «ανάσα» δημοσκοπικής ανόδου του Αμερικανού προέδρου, αφού όπως υποστηρίζουν, για τους αμερικανούς πριν την εισβολή της Ρωσίας η Ουκρανία ήταν ένα διεφθαρμένο κράτος.

Σχέδια διχοτόμησης

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα
έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα Κυριακή 27/3, ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Kyrylo Budanov και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη

Συνεχίζονται οι μάχες στην πολύπαθη Μαριούπολη. Τσετσένοι μαχητές, που είναι ενταγμένοι στις δυνάμεις του ρωσικού στρατού πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη.
Οι Τσετσένοι στρατιώτες φαίνεται να έχουν κερδίσει έδαφος ενώ ο ηγέτης τους Ramzan Kadyrov στο κανάλι του στο Telegram, υποστηρίζει πως οι μαχητές του εκκαθάρισαν «το έδαφος των Ναζί».
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα αναφέρουν ότι Τσετσένοι στρατιώτες έχουν σταλθεί στην Ουκρανία προκειμένου να δολοφονήσουν τον Volodymyr Zelensky και στενούς του συνεργάτες.
Στην Μαριούπολη από την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη ισοπεδώνοντας μεγάλες εκτάσεις της, ενώ υπάρχουν κατεστραμμένα κτίρια και καμένα οχήματα.
Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 2.400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πόλη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχθηκε, πως είναι αδύνατο να σωθεί η Μαριούπολη, χωρίς αεροπλάνα και τανκς.

Ανησυχεί η ουκρανική ηγεσία

Το Κίεβο φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την Παρασκευή (25/3), ότι θα «επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Donbass», δήλωσε ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «επιδείνωση» της κατάστασης γύρω από τη Μαριούπολη, στρατηγικού λιμανιού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρα, που τελεί υπό πολιορκία από τα τέλη Φεβρουαρίου και στο σύνολο του Donbass, δήλωσε ο Oleksiy Arestovych σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση αυτή επιτρέπει στους Ουκρανούς να ελπίζουν ότι μπορούν να «κυνηγήσουν τον εχθρό» από τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ (βόρεια), του Σούμι (βορειοανατολικά) και του Χαρκόβου (ανατολικά) και να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες «νίκες και αντεπιθέσεις».
Αντιθέτως, «σε ορισμένες γραμμές του μετώπου, ιδίως στα ανατολικά, η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί απλή.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά για αυτό και από πλευράς οργάνωσης», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Κυκλωτικές κινήσεις στο Donbass

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως στη β΄ φάση του ρωσικού σχεδίου στην Ουκρανία, περιλαμβάνεται η περικύκλωση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

Όχι από Γεωργία σε δεύτερο μέτωπο

Η Τιφλίδα απέρριψε την έκκληση του γραμματέα του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Oleksiy Danilov που καλεί τη Γεωργία και τη Μολδαβία να ανοίξουν ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας., όπως μετέδωσε το Interfax.
«Η έκκληση προς τη Γεωργία να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν ταιριάζει με τα συμφέροντα του γεωργιανού λαού», δήλωσε την Κυριακή (27/3/2022) ο Mikheil Sarjveladze, μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Γεωργιανού Ονείρου και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τέτοιες δηλώσεις «είναι λάθος και δεν δικαιολογούνται», είπε ο Sarjveladze.
Η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης της Ομάδας Reforms Teona Akubardia, με τη σειρά της, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εκκλήσεις προς τη Γεωργία και τη Μολδαβία να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας είναι μια «παράλογη και ηθικά αδικαιολόγητη δήλωση».
«Η Γεωργία έχει διεθνείς υποχρεώσεις, Συμπαθούμε την Ουκρανία και υποστηρίζουμε την κυριαρχία της, ενώ η επιδείνωση των σχέσεων Γεωργίας-Ουκρανίας σήμερα θα ταιριάζει μόνο στη Ρωσία» δήλωσε η Akubardia.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας από την Τιφλίδα την 1η Μαρτίου 2022 για τη θέση της γεωργιανής κυβέρνησης, η οποία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και για την αντίσταση στην αναχώρηση γεωργιανών εθελοντών στην Ουκρανία.


Βομβαρδισμός - μήνυμα στον Biden

Οι αρχές στην περιφέρεια Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας ανέφεραν το Σάββατο (26/3/2022) ότι άκουσαν τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα της περιφέρειας και κάλεσαν τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια.
«Σημειώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στο Λβιβ από την κατεύθυνση του Κριβκίτσι, τώρα υπάρχει προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή, επομένως μείνετε ψύχραιμοι και πηγαίνετε στα καταφύγια», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της περιφέρειας αναφερόμενος σε μια περιοχή στα ανατολικά προάστια της πόλης.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι είδαν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από την βορειοανατολική πλευρά της πόλης.
2_262.JPG
Η προέλευσή του ωστόσο δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Υπενθυμίζεται πως η πόλη Λβιβ βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία την οποία επισκέφθηκε ο Joe Biden, οπότε οι βομβαρδισμοί στην περιοχή εκλαμβάνονται και ως μήνυμα ρωσικής ισχύος προς τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Maksym Kozytskyi σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Ο κυβερνήτης ανήρτησε στο Telegram ένα βίντεο με τον ίδιο να οδηγάει, λέγοντας πως επιστρέφει στο σημείο.
«Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, θα ακολουθήσουν (νεότερες) πληροφορίες, παραμείνετε ήρεμοι», δηλώνει.
Ο δήμαρχος του Λβιβ Andriy Sadovyi δήλωσε πως ένας ακόμη πύραυλος έπληξε την πόλη στη δυτική Ουκρανία το Σάββατο (26/3/2022), λίγο αφότου δύο πύραυλοι πλήξουν τα περίχωρά της.
Ο δήμαρχος είπε πως σημειώθηκε μία ακόμη επιδρομή.
«Ένας ακόμη πύραυλος έπληξε το Λβιβ», έκανε γνωστό σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές σημείο της επίθεσης.
Είπε πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε υποδομές, όχι όμως πολυκατοικίες.
lviv_b.JPG

Λβιβ: Σύλληψη υπόπτου για κατασκοπεία μετά τους βομβαρδισμούς

Στη Λβιβ, που το Σάββατο 26/3 βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, βρισκόταν στην Πολωνία, συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για κατασκοπεία.
Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας κατέγραψε έναν πύραυλο να πετά και να χτυπά τον στόχο, ενώ εντόπησε στο τηλέφωνό του φωτογραφίες από σημεία ελέγχου στην περιοχή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, οι φωτογραφίες που τράβηξε εστάλησαν σε δύο ρωσικούς αριθμούς.
Στο μεταξύ, η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκτόξευσαν συνολικά έξι πυραύλους το Σάββατο στη Λβιβ και οι στόχοι ήταν μια αποθήκη καυσίμων και ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας.
lviv_d.JPG

Η Ρωσία καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων

Στο μεταξύ, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Vadim Denisenko, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.
Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία μεταφέρει εκ περιτροπής δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας και πως θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να προωθηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, τονίζοντας πως έτσι θα νομιμοποιούσε τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» της Μόσχας και την αρπαγή και αναγκαστική απέλαση Ουκρανών.
Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ δήλωσε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, S. Lavrov, πως μια συμφωνία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό θα πρέπει να επιτευχθεί πριν οι άμαχοι μπορέσουν να απομακρυνθούν κανονικά από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα Ρωσικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.
Ωστόσο, ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του, λέγοντας πως «η Επιτροπή καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην νομιμοποιήσει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην υποστηρίξει την αρπαγή Ουκρανών και τις αναγκαστικές απελάσεις της».
Σημειώνεται ότι το Ροστόφ επί του Ντον είναι η μεγαλύτερη ρωσική πόλη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και διοικητική πρωτεύουσα της περιοχής του Ροστόφ που έχει χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για προσωρινούς καταυλισμούς διαμονής ανθρώπων που απομακρύνονται από την πολεμική ζώνη.

Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Σλάβουτιτς

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, όπως έγινε γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.
«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

Η κατάσταση στο Donbass - Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία προαναγγέλει η Δημοκρατία του Λουχάνσκ

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (27/3/2022) ο τοπικός ηγέτης Leonid Pasechnik.
«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Pasechnik, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης.
«Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και λίγο μετά διέταξε την έναρξη μιας ειρηνευτικής, όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης εκεί.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σημαντικό τμήμα της επικράτειας των περιοχών του Donetsk και του Luhansk απελευθερώθηκε: το 54% και το 93%, αντίστοιχα, 276 οικισμοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο της λαϊκής πολιτοφυλακής των δημοκρατιών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Donbass έχουν χάσει το ένα τέταρτο του προσωπικού τους - περίπου 16 χιλιάδες άτομα, με 7 χιλιάδες να σχετίζονται με ανεπανόρθωτες απώλειες.
Oι μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Severodonetsk και του Lisichansk.
Οι επιχειρήσεις στη Μαριούπολη συνεχίζονται και μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη δυτικά του Donetsk.
Πάνω από 23 χιλιάδες άνθρωποι από 37 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πολεμήσουν στο Donbass και η Μόσχα συνέστησε στην ηγεσία των δημοκρατιών να δεχτεί αυτή τη βοήθεια, που αρνήθηκε.
«Έχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα», εξήγησε ο Rudskoy.
Η Ρωσία παραδίδει λάφυρα πολέμου στις λαϊκές δημοκρατίες.
Συγκεκριμένα, έχουν ήδη παραλάβει 113 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 138 αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin και 67 εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW. 

Πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει πυρ σε ερευνητική πυρηνική εγκατάσταση στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters .
«Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή η έκταση της ζημιάς λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», φέρεται να ανακοίνωσε η Κρατική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εν λόγω ανάρτηση.
Πάντως στον ιστότοπο της εν λόγω αρχής δεν έχει αναρτηθεί οποιαδήποτε πληροφορία για το θέμα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα οι χώροι του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας χτυπήθηκαν από ρωσικές οβίδες.
Τότε ο γενικός διευθυντής της εγκατάστασης δήλωσε ότι το σημείο στο οποίο φυλάσσεται πυρηνικό καύσιμο παρέμεινε άθικτο.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, υπέστη μερικούς από τους χειρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Καμία απόκλιση στους στόχους

Η Ρωσία δεν αποκλίνει από τους κεντρικούς της στόχους, ένας εκ των οποίων ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι οι επιθέσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στο Κίεβο κυρίως, ήταν για να απασχολήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (καταστρέφοντας τη γενική αμυντική της ικανότητα).
Ως αποτέλεσμα αυτού ελέγχουν, όπως ανακοίνωσαν το 93% του Λουγκάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ – είναι οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.
Ωστόσο η ρωσική πλευρά, δεν απαντά εάν θα επιμείνουν στον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας ή στη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με το Ντονμπάς, καθώς και τι επιδιώξεις έχουν για τη Χερσώνα, την οποία φαινόταν να ελέγχουν με έναν εύθραυστο τρόπο και είχαν προτείνει σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης να αποφασίσουν οι κάτοικοί της με δημοψήφισμα για την τύχη της.
Μάλιστα υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Χερσώνα τα τελευταία 24ωρα, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ενώ η Μόσχα επιμένει πως διατηρεί τις θέσεις, που κατέκτησε από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.
Σημειωτέον ότι η Χερσώνα αποτελεί κομβικό σημείο στις ρωσικές επιδιώξεις, αφού λειτουργεί ως προπύργιο, που εξασφαλίζει τον έλεγχο του Μικολάιβ, ενώ συντηρεί και την απειλή για την Οδησσό.
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι εξ αρχής στόχος τους ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι οι επιθέσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στο Κίεβο κυρίως, ήταν για να απασχολήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (καταστρέφοντας τη γενική αμυντική της ικανότητα).
Αχτίδα στο δράμα της Μαριούπολης αποτελεί η συμφωνία για κοινή προσπάθεια Γαλλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, ενώ η κατάσταση πολιορκίας μάλλον θα συνεχιστεί, αφού πρόκειται για κρίσιμης σημασίας πόλη στο στρατιωτικό πεδίο: αφενός ανήκει στο Ντονμπάς, αφετέρου καθορίζει εν πολλοίς το ποιος έχει τον έλεγχο της Αζοφικής.

Ουκρανία: Ανακαταλάβαμε πόλη

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε το Σάββατο (26/3/2022) το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανάκτηση αυτής της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Σούμι και μετρούσε περίπου 20.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πρόοδο του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το Τροστίανετς είχε καταληφθεί από τη ρωσική μεραρχία τεθωρακισμένων Kantemirovskaïa.
«Ο ρωσικός στρατός έφυγε από το Τροστίανετς εγκαταλείποντας όπλα, εξοπλισμούς και πυρομαχικά», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και άμαχοι, μεταξύ κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.
Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητη πηγή.

Θα είναι το τέλος η 9η Μαΐου;


Επικαλούμενη ουκρανικές πηγές η βρετανική Daily Mail, έγραψε πως ο Putin θα επιδιώξει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι την 9η Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επί των ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ.
Σημειωτέον ότι η «Ημέρα της Νίκης» είναι αργία που γιορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου.

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (27/3/2022) ο τοπικός ηγέτης Leonid Pasechnik.
«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Pasechnik, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης.

Αξιολόγηση της πορείας

«Γενικά, τα κύρια στάδια της α’ φάσης της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο α’ αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Sergey Rudskoi, εξηγώντας ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, κάτι που επιτρέπει εστίαση στην απελευθέρωση του Donbass.
Ο ρωσικός στρατός απέκλεισε μια σειρά από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας: το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι και το Νικολάεφ.
Υπό τον πλήρη έλεγχό του βρίσκεται η Χερσώνα και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Zaporozhye.
«Τόσο το κοινό όσο και οι μεμονωμένοι ειδικοί αναρωτιούνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων.
Αρχικά, δεν σχεδιάζαμε να εισβάλουμε σε αυτές.
Θέλαμε να αποτρέψουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων». θυμάται ο Rudskoi, προσθέτοντας:
«Σε κάθε περίπτωση, τα ρωσικά όπλα, είπε, έδειξαν «υψηλή ακρίβεια, αξιοπιστία και δυνατότητα επιχειρησιακής χρήσης».
Κατά τη διάρκεια του μήνα της επιχείρησης, 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.  
Ουκρανία_26-3.JPG
Η Ρωσία δικαιούται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σε 4 περιπτώσεις - Θα χρησιμοποιήσει, δηλώνει η Ιαπωνία

Ο Dmitri Medvedev, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα και μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu επισημαίνει ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα και η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί σίγουρη την χρήση τους.
«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή.
Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.
Επιτρέψτε μου να σας τους θυμίσω:
1ος: Πρώτος, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο.
2ος: Σε οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
3ος: Ο τρίτος λόγος είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας.
4ος. Και ο τέταρτος λόγος που δικαιολογεί την χρήση τους είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Medvedev πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.
«Να μη δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Η Ιαπωνία είναι σίγουρη πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.
Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.
Ο Kishida, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε ο μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Rham Emanuel.
«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Emanuel στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα.
Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Kishida στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Επαφές Biden με Ουκρανούς υπουργούς στη Βαρσοβία

Ο αμερικανός πρόεδρος, J. Biden, είχε το Σάββατο 26/3 συνάντηση στη Βαρσοβία με τους ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, στη διάρκεια της συνάντησής τους με τους αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρούσα.
Ειδικότερα, ο Biden συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους και είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Dmitry Kuleba, δίπλα στον οποίο κάθονταν ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Alexei Reznikov, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin.
"Συζητήσαμε κοινά θέματα & για τη συνεργασία στην κατεύθυνση της πολιτικής και της άμυνας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ", έγραψε ο Alexei Reznikov, στο Twitter, όπου ανήρτησε και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Lloyd Austin.
rez_1.JPG
Η συνάντηση έγινε σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Dmitry Kuleba συνάντησε ο Biden στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, αλλά και ο Antony Blinken, στην Πολωνία στις 5 Μαρτίου.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας

Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας, δήλωσε το Σάββατο 26/3 ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών , D. Kuleba.
«Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας», ανέφερε ο Kuleba στους δημοσιογράφους.

Ουκρανικές απώλειες


Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς από την αρχή της επιχείρησης είναι ανεπανόρθωτες, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ξεπέρασαν τις 14 χιλιάδες
Οι δε Ουκρανοί συνολικά έχουν χάσει περίπου 30 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς.
Αυτό είναι το 11,5% του δυναμικού τους.
Η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας «έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά» και οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας «έπαψαν να υπάρχουν», είπε ο Rudskoi. 
Και οι 24 σχηματισμοί των χερσαίων δυνάμεων, είπε, υπέστησαν «σημαντικές απώλειες».
Επίσης, η Ουκρανία δεν έχει οργανωμένα αποθέματα και η αποκατάσταση των χτυπημάτων μέσω εδαφικής άμυνας αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.
Η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της: 65,7% των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων, το 42,8% των πυροβόλων πυροβολικού και των όλμων, το 30,5% των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και το 82% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1.
Το 85% των πυραύλων Tochka-U έχει εξαλειφθεί.
Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και τα μισά ελικόπτερα καταστράφηκαν ενώ από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 μόνο ένα είναι εν ενεργεία.
Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε 16 στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανίας και κατέστρεψε 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια, όπου βρισκόταν έως και το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πυρομαχικών. 

«Δυτική βοήθεια στο Κίεβο»

Από την έναρξη της επιχείρησης, οι δυτικές χώρες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 100 πυροβόλα, σχεδόν 900 φορητά συστήματα αεράμυνας και 3.800 αντιαρματικά όπλα.
«Θεωρούμε τεράστιο λάθος την παροχή όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.
Αυτό παρατείνει τη σύγκρουση, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της επιχείρησης.
Ο πραγματικός σκοπός τέτοιων προμηθειών δεν είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Rudskoi.
Η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την πιθανή προμήθεια αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο, και επίσης θα «ανταποκριθεί κατάλληλα» εάν δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τόνισε.
Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων και μαχητών στην Ουκρανία, που έφτασε τις 6,6 χιλιάδες, άρχισε να μειώνεται - όχι μόνο λόγω των χτυπημάτων ακριβείας κατά των βάσεων και των στρατοπέδων εκπαίδευσης τους, αλλά και επειδή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τον Rudskοy, την περασμένη εβδομάδα δεν έφτασε ούτε ένας ξένος μισθοφόρος στο ουκρανικό έδαφος, ενώ 285 μαχητές διέφυγαν. 

Ανθρωπιστική πτυχή

Από την έναρξη της επιχείρησης, η Ρωσία έχει απομακρύνει σχεδόν 420.000 ανθρώπους από το Ντονμπάς και την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το ένα πέμπτο από αυτά είναι παιδιά.
Επιπλέον, η Μόσχα βοήθησε 9 χιλιάδες ξένους πολίτες να απομακρυνθούν, και το έκανε χωρίς καμία συμμετοχή του Κιέβου.
Η ρωσική πλευρά ανοίγει καθημερινά και θα συνεχίσει να ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο αμάχων από τις περιοχές των εχθροπραξιών.
Την ίδια στιγμή, για όλη την ώρα η ουκρανική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε έναν μόνο διάδρομο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν χτυπούν τις μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ το Κίεβο εμπλέκεται στην καταστροφή τους, είπε ο Rudskoy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι 127 γέφυρες που καταστράφηκαν στην Ουκρανία ανατινάχτηκαν από εθνικιστές προκειμένου να συγκρατήσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Mήνυμα προς Ιαπωνία και Πολωνία οι ασκήσεις σε Κουρίλες νήσους και Καλίνινγκραντ

Η Ρωσία ξεκινά την διεξαγωγή ασκήσεων στις Κουρίλες νήσους, ένα σύμπλεγμα νησιών που αμφισβητεί η Ιαπωνία, σύμφωνα με το BBC.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως απάντηση στην απόφαση προς το Τόκιο που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι Κουρίλες νήσοι στον Ειρηνικό, είναι τέσσερα νησιά - τα οποία η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρειες Επικράτειες -και αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών, που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια.
Μάλιστα, λόγω αυτής της διαμάχης, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Νωρίτερα, η Ρωσία δήλωσε ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία με στόχο την υπογραφή αυτής της συνθήκης, λόγω της σκληρής στάσης του Τόκιο κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν σκοπεύει να συνεχίσει τον διάλογο για ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία», κάνοντας λόγο για ένα κράτος που «έχει εχθρική θέση και επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας».
Κουρίλες.JPG
Η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 στον θύλακα στα δυτικά της, το Καλίνινγκραντ, μετέδωσε σήμερα Σάββατο 26/3 το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Στόλο της Βαλτικής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27.
Εν τω μεταξύ απάντηση - αντίδραση στα λόγια του Πολωνού στρατηγού για αξιώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Όπως το ανεβάσατε μπορείτε να το κατεβάσετε», δήλωσε προς τον Πολωνό στρατηγό και πρώην διοικητή των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, Waldemar Skshipchak ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να διεκδικήσει το Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται «υπό ρωσική κατοχή από το 1945» και τώρα «αξίζει να το θυμηθούμε», αφού είναι πεπεισμένος ότι η Πολωνία μπορεί να διεκδικήσει αυτό το έδαφος.
Kaliningrad_map_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης