Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διαβουλεύσεις για συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στην Τουρκία (13/3) - Στο τραπέζι ο πόλεμος στην Ουκρανία

Διαβουλεύσεις για συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan στην Τουρκία (13/3) - Στο τραπέζι ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Recep Tayyip Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εντείνει την ανησυχία για νέα φαινόμενα... αναθεωρητισμού, αυτή τη φορά από την πλευρά της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει τη λειτουργία στο Φανάρι για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στη συνέχεια, οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας θα γευματίσουν με... κύριο πιάτο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν σε ό,τι είχε επισημάνει από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Πρέπει να συναντηθώ με τον πρόεδρο Erdogan. Μετά από αυτή την εισβολή, η νέα κατάσταση απαιτεί να συναντηθούμε με την Τουρκία».
Πάντως, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί κάτι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να παρευρίσκεται στο Φανάρι στις 13 Μαρτίου, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ταυτοχρόνως η Κωνσταντινούπολη αποτελεί παραδοσιακά για τον Τούρκο πρόεδρο, τον προορισμό για την ανάπαυλα των Σαββατοκύριακων. Συνεπώς συντρέχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

«Απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική προοπτική»

Αν και όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία θα μονοπωλήσει τη συζήτηση Μητσοτάκη-Erdogan, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που θα μπορούσαν να προωθηθούν. «Μια πιο θετική ατζέντα που έχει να κάνει ενδεχομένως με την ενέργεια, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία. Ο διάλογος είναι πάντοτε χρήσιμος, αλλά θα πρέπει να τηρείται πάντα η βασική προϋπόθεση κάθε καλόπιστου διεθνούς διαλόγου, που είναι η πίστη στη βάση του διεθνούς δικαίου και η παραίτηση από την οποιαδήποτε αναθεωρητική στρατηγική -κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε ότι «η στάση της Ελλάδας προσδιορίζεται από το ότι εμείς στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική προοπτική στην Ευρώπη και ιδίως στη γειτονιά μας. Το διεθνές status quo είναι αυτό που διασφαλίζει την ειρήνη, παγκόσμια και περιφερειακή, αυτή είναι η βάση της συζήτησής μας. Ο,τιδήποτε αναθεωρεί αυτό το από μακρού χρόνου πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας είναι επικίνδυνο για όλους μας».
Στην Αθήνα θεωρούν ότι η συνάντηση των δυο ηγετών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να πέσουν οι τόνοι αλλά και για να σταματήσει η αναθεωρητική ρητορική. «Να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση», είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Alpha.

Η επικοινωνία Putin με Erdogan

Όσον αφορά την Ουκρανία, πάντως, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει ένα ρόλο διαμεσολαβητή, αποφεύγοντας να λάβει θέση κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, δε, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, διεμήνυσε στον Erdogan -κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας- ότι «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Στον αντίποδα, ο Erdogan -σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας- κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. «Ο πρόεδρος Erdogan ανανέωσε την έκκλησή του "ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί". Ο Erdogan τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης