Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος για Ουκρανία: Τι συζήτησαν Putin – Erdogan

Διπλωματικός μαραθώνιος για Ουκρανία: Τι συζήτησαν Putin – Erdogan
Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο της ωριαίας τηλεφωνικής επικοινωνίας Putin - Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας μίας ώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan την Κυριακή (6/3/2022) και ενώ ο διπλωματικός μαραθώνιος για την εξεύρεση λύσης συνεχίζεται.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin δήλωσε το Σάββατο (5/3) ότι ο Erdogan σχεδίαζε να κάνει προτάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη δημιουργία συνθηκών, προκειμένου Μόσχα και Κίεβο να διαπραγματευθούν.
Ο Erdogan, ο οποίος συχνά αποκαλεί τον Putin φίλο, του μίλησε για τελευταία φορά στις 23 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν από τη Μόσχα ξεκινήσει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Διατηρώντας την ουδέτερη και ισορροπημένη στάση της, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προτρέποντας σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, γράφει η Daily Sabah.
Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της Μόσχας, έκλεισε επίσης τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μοντρέ του 1936, και παρεμποδίζει ορισμένα ρωσικά πλοία να διασχίσουν τα Τουρκικά Στενά.

Τουρκικές πρωτοβουλίες

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σχεδιάζει να καλέσει τους ομολόγους του της Ρωσίας και Ουκρανίας στις 11 με 13 Μαρτίου στην Αττάλεια στο διπλωματικό φόρουμ που διεξάγεται.
Ρώσος διπλωμάτης χαιρέτισε την προσφορά του Cavusoglu να καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας, για συνομιλίες.
Ο Gennady Gatilov, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, φέρεται να είπε ότι η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης κατά τη διάρκεια ενός διπλωματικού φόρουμ στις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια ήταν καλή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης των ανώτατων διπλωματών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είπε ότι η Τουρκία θέλει να συγκεντρώσει Ρώσους και Ουκρανούς κορυφαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα ήθελαν να φέρουν μαζί τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov και τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης