Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σε τεντωμένο σχοινί ο τουρισμός στις «κόκκινες» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Σε τεντωμένο σχοινί ο τουρισμός στις «κόκκινες» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Μέτρα και στη Θεσσαλονίκη - Ανησυχία να μην επαναληφθεί το περσινό «ντόμινο»
Σχετικά Άρθρα

Ένας δύσκολος χειμώνας προμηνύεται για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού το μέτωπο της πανδημίας «δείχνει τα δόντια του» πριν καλά καλά τελειώσει η θερινή σεζόν (ολοκληρώνεται τυπικά στα τέλη Οκτωβρίου).
Λίγο προτού εισέλθουμε στην «καρδιά» του φθινοπώρου, αυξάνονται οι περιοχές που «κοκκινίζουν» και τα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα εμφανίζονται ως μονόδρομος σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, εξαιτίας:

  • Χαμηλών ποσοστών στους εμβολιασμούς
  • Χαλάρωσης μέτρων προστασίας
  • Επαναλειτουργίας των σχολείων

Έτσι, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα και Χαλκιδική είναι οι τέσσερις νέες περιοχές που μπήκαν στην κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη που προβλέπει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Αν και δεν πρόκειται για lockdown, ωστόσο η ενεργοποίηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα για να μην εξαπλωθεί το «βαθύ κόκκινο» με τη μορφή του «ντόμινο» σε όλη την Ελλάδα, έφεραν νευρικότητα στην αγορά.
Σε κόκκινο συναγερμό παραμένουν εξάλλου αρκετές περιοχές του βορρά: Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Ξάνθη, Πιερία, Πέλλα και Καβάλα.
Αποτέλεσμα, να εξαπλωθεί «ψυχρολουσία» στις τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (και εποχικές) της Βόρειας Ελλάδας (ιδιαίτερα όμως στην εστίαση) λόγω:

  • Απαγόρευσης κυκλοφορίας από 1 το βράδυ έως 6 το πρωί, εκτός από λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και
  • Απαγόρευσης της μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας

Στο «χορό» των περιορισμών ξανά η Θεσσαλονίκη

Για έναν αβέβαιο χειμώνα για τα καταλύματα μιλούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, η οποίοι αφήνοντας πίσω τους τις δύο καλές εβδομάδες λόγω ΔΕΘ, ξαναβλέπουν μπροστά τους την «κόκκινη κάρτα» του επιδημιολογικού χάρτη. Αρκετοί κάνουν λόγο για συνθήκες «κινούμενης άμμου - ένα βήμα πριν θυμίσουν αυτές του περσινού χειμώνα, όταν η πόλη είχε εισέλθει σε αυστηρό lockdown» και ανησυχούν για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
«Είναι «ναρκοπέδιο» για τον τουρισμό», δηλώνει χαρακτηριστικά ξενοδόχος που διατηρεί επιχείρηση στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, ο δεύτερος μεγαλύτερος αστικός προορισμός της χώρας θα χάσει και πάλι έσοδα εξαιτίας περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν το city break.
Μέτρα στα οποία οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια, όπως λέει, ο «συναγερμός» που τέθηκε σε λειτουργία από την αύξηση κρουσμάτων, θετικότητας και κλινών στις ΜΕΘ.
Υποστηρίζει πάντως ότι προέχει μεν η υγεία, αλλά εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος και «για το αντίστροφο, διότι και χωρίς οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει υγεία».
Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα «μετατοπίζεται και στο κέντρο της που είναι η Θεσσαλονίκη.
Δεν ήταν για εμάς, κεραυνός εν αιθρία, λίγο ως πολύ αναμέναμε αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι είχαμε το περσινό κακό παράδειγμα της 26ης Οκτωβρίου και δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί όπως θα θέλαμε», τονίζει άλλος ξενοδόχος της συμπρωτεύουσας.
Σημειώνει δε, πως «ακόμη και οι φήμες που κυκλοφόρησαν για μίνι lockdown ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ανέβασαν τα επίπεδα προβληματισμού και έφεραν «δονήσεις στα συστήματα των κρατήσεων».

Ανύπαρκτες κρατήσεις στη Δυτική Μακεδονία

Μια από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχει πληγεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας είναι η Καστοριά - όπου εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown στη χώρα. Επέστρεψε πριν λίγο καιρό στα περιοριστικά μέτρα που αν και ηπιότερης μορφής, έσπειραν σημάδια ανησυχίας για το χειμώνα που έρχεται.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφει αυτή τη στιγμή ανύπαρκτες κρατήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Ιορδάνη Μιχαηλίδη.
«Τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι συνεχούς λειτουργίας.
Φέτος πήγαμε λίγο καλύτερα από πέρυσι, όμως εδώ και μια εβδομάδα έχουμε ακυρώσεις και εκεί που υπήρχαν ελάχιστες κρατήσεις, τώρα έχουμε μηδενικές.
Μόνο ο επαγγελματικός τουρισμός κινείται κάπως τις καθημερινές, όμως λίγα πράγματα και περισσότερο στην περιοχή της Κοζάνης».
Εκείνο που προβληματίζει τους επαγγελματίες, είναι το «παράδοξο» όπως το χαρακτηρίζουν, ότι ενώ αναλογικά η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς έχει τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη (το 56,89% έχει κάνει την πρώτη δόση και το 54,24% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, με ανοδική τάση), παρουσιάστηκε επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες με σημαντική αύξηση των μολύνσεων που οδήγησε τους ειδικούς στο να την θέσουν σε μίνι lockdown.
Όπως λένε οι κάτοικοι, αυτή την εποχή στην περιοχή «έρχονται αλλοδαποί για τη συγκομιδή των μήλων και ίσως αυτός να είναι ένας παράγοντας».
Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ιδιαίτερα «βαρύ χειμώνα» εξαιτίας και της ανόδου της τιμής των καυσίμων.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων φοβούνται σοβαρές πιέσεις στους προϋπολογισμούς τους εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα που είναι μακρύς και για αυτό το λόγο, αναμένεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, ώστε να καταφέρουν, όπως λένε, να επιβιώσουν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης