Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός: Υψηλές επιδόσεις καταγράφει η Κρήτη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τουρισμός: Υψηλές επιδόσεις καταγράφει η Κρήτη - Τι δείχνουν τα στοιχεία
της Εύας Οικονομάκη
Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η φετινή τουριστική σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με την Κρήτη, τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, να είναι ένα από τα νησιά που κατατάσσονται στους κερδισμένους της χρονιάς και θα παραμείνουν για σχεδόν δύο μήνες ακόμη σε καλοκαιρινούς ρυθμούς.
Η τουριστική κίνηση στη μεγαλόνησο διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, δυναμική που, όπως φαίνεται με βάση τις κρατήσεις, θα διατηρηθεί σε έναν μεγάλο βαθμό και το δίμηνο που απομένει μέχρι να ρίξει αυλαία η φετινή σεζόν.
Ο Σεπτέμβριος εκτιμάται ότι ολοκληρώνεται με πληρότητα που φτάνει το 80% κατά μέσο όρο, ενώ σε κάποια ξενοδοχεία το ίδιο ποσοστό ενδέχεται να προσεγγίσει ακόμη και το 90%.
Ενδεικτικό της δυναμικής που διατηρεί το νησί είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 14.000 ταξιδιώτες προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου σε καθημερινή βάση τις καθημερινές, με τον αντίστοιχο αριθμό να υπερβαίνει τους 21.000 ημερησίων τα Σαββατοκύριακα.

Η εικόνα του Οκτωβρίου

Με πιο χαμηλούς ρυθμούς και πληρότητα που διαμορφώνεται στο 50%-60% φαίνεται ότι θα κινηθεί με βάση τα προσώρας δεδομένα ο Οκτώβριος, θέτοντας τις βάσεις για έναν ακόμη τουριστικά καλό μήνα, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η κινητικότητα που καταγράφεται και για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.
Πτήσεις charter έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τις αρχές του Νοεμβρίου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, κάτι το οποίο ανεβάζει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για το φετινό «ταμείο». Μάλιστα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, η Κρήτη θα καταφέρει να επιτύχει το 60% των εισπράξεων του 2019, όταν τα έσοδα είχαν ανέλθει σε 3,9 δισ. ευρώ περίπου.
Η πλειονότητα των τουριστών που επισκέπτονται αυτή την περίοδο το νησί προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία, με τη βρετανική αγορά να δείχνει αυτό το διάστημα τη δυναμική της.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το Ηράκλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά αεροδρόμια με την υψηλότερη ζήτηση, με τα Χανιά να έπονται στην έβδομη θέση. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 17 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί περίπου 300.000 αεροπορικές θέσεις με προορισμό το Ηράκλειο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τα Χανιά ανέρχεται σε περίπου 70.000.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης