Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη συνάντηση Biden – Putin στη Γενεύη – Χαμηλές προσδοκίες

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη συνάντηση Biden – Putin στη Γενεύη – Χαμηλές προσδοκίες
Με το πέρας της συνάντησης οι δύο πρόεδροι θα κάνουν χωριστές δηλώσεις στον Τύπο
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί η σημερινή συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ρωσίας, Vladimir Putin στη Γενεύη, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ τους και παραπέμπουν στις ψυχροπολεμικές συνθήκες περασμένων δεκαετιών.
Με τον Biden να έχει χαρακτηρίσει τον Putin «δολοφόνο», με τον Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι «όποιος απειλήσει να δαγκώσει τη Ρωσία, θα του σπάσουμε τα δόντια» και με τις δύο πλευρές να έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, θα μπορούσε κανείς να πει πως ακόμα και η πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο προέδρων είναι επίτευγμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν χαμηλές προσδοκίες για τo κατά πόσο θα υπάρξουν απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα από τις επαφές Biden – Putin, ιδιαίτερα από τη στιγμή που και το Κρεμλίνο διεμήνυσε πως μπορεί να είναι χρήσιμες οι συνομιλίες, αλλά είναι απίθανο να υπάρξουν συμφωνίες.
Από την πλευρά του προέδρου Biden
αναφέρεται πως δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα από τις συνομιλίες, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 4 με 5 ώρες.
Ωστόσο, πολλοί κάνουν λόγο για μια ιστορική συνάντηση, που παραπέμπει στις εποχές των συγκρούσεων ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης.
Σημειώνεται πως με το πέρας της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι θα κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, γεγονός που από μόνο του έρχεται να επιβεβαιώσει το βαρύ κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Το στοίχημα του Biden

Σε κάθε περίπτωση Biden και Putin θέλουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.
Τόσο στην απέναντι πλευρά όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο μεν Biden, με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, θέλησε να καταστήσει σαφές – σε G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ – πως η Αμερική επέστρεψε και πως η Δύση ενωμένη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, στις οποίες ενέταξε τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά αντιθέτως θέλει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση, αν και έχει σπεύσει να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν σκληρά εφόσον υπάρξουν επιβλαβείς ενέργειες από τη Μόσχα.
Άλλωστε όλες του οι συναντήσεις από την περασμένη Τετάρτη που βρέθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν να κάνουν με την «επιστροφή των ΗΠΑ», με τη Δύση που πρέπει ενωμένη να σταθεί και να αντιμετωπίσει τις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.
Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση με τον Putin είναι για τον Biden μια πρώτη κρίσιμη, πολιτική δοκιμασία και στη μάχη που δίνει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό για να πείσει ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες.
32.webp


Τα «θέλω» του Putin

Από την πλευρά του ο Vladimir Putin θέλει να σταθεί απέναντι στον Biden ως ισότιμος συνομιλητής.
Κάτι που αυτή η συνάντηση του το επιτρέπει, μια και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων, η οποία θα επικεντρωθεί στις αμερικανορωσικές σχέσεις και στα διμερή θέματα και προβλήματα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει με τη σημερινή συνάντηση, μια και με όρους συμβολισμού, η Ρωσία τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, και αυτό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά από τον Putin, ο οποίος θέλει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος συνομιλητής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Άλλωστε το γεγονός ότι ήδη πολλοί υποστηρίζουν πως οι σημερινές συνομιλίες παραπέμπουν στις εποχές των συγκρούσεων ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης ηχεί ωραία στα αυτιά του Ρώσου προέδρου.


Αναγκαίος ο διάλογος

Οι περισσότεροι θεωρούν, και δεδομένων των σχέσεων των δύο κρατών, επίτευγμα την αυριανή συνάντηση Putin – Biden.
Οι δύο πρόεδροι θα επιχειρήσουν να θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους και να τονίσουν ότι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί έξω από την άβυσσο.
Άλλωστε και στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι χωρίς επαφές και συνομιλίες με τη Μόσχα, η Ρωσία μπορεί να γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτη.
Αλλά και ο Putin σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως υπάρχουν θέματα που Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν, όπως για παράδειγμα στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, στις περιφερειακές συγκρούσεις όπως σε Συρία, Λιβύη αλλά και στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.
«Εάν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς, τότε πιστεύω πως η συνάντηση δεν θα είναι μάταιη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας, τη στιγμή που Ρώσοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια διπλωματική εκεχειρία, ύστερα από την ανάκληση των πρεσβευτών των δύο χωρών.

Στο ναδίρ οι σχέσεις

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται πραγματικά στο χειρότερο σημείο τους, κάτι που έχουν μνημονεύσει τόσο ο Joe Biden όσο και ο Vladimir Putin.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως από τις έως τώρα συναντήσεις του Biden σε G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με την ίδια καχυποψία τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ πρόσφατα η Ρωσία κατέταξε τις ΗΠΑ στην επίσημη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες».
Ο «κατήφορος» στις αμερικανορωσικές σχέσεις άρχισε το 2014, όταν και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, συνεχίστηκε με τη ρωσική επέμβαση στη Συρία το 2015 και ξέφυγε εκτός ελέγχου ύστερα από τις κατηγορίες των ΗΠΑ για εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, κατά τις οποίες ο Donald Trump ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως και οι δύο χώρες έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, Ρώσοι αξιωματούχοι τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την προσάρτηση της Κριμαίας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις και ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές ενώ δύο πρώην Αμερικάνοι πεζοναύτες παραμένουν σε φυλακές της Ρωσίας, με τον ένα να εκτίει ποινή 16 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Kρεμλίνο: Χρήσιμες συνομιλίες, απίθανο να υπάρξουν συμφωνίες

Ήδη πάντως το Κρεμλίνο έχει σπεύσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες από τις σημερινές συνομιλίες
Ο Yuri Ushakov, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Putin, υποστήριξε πως οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα είναι χρήσιμες αλλά είναι απίθανο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Όπως είπε, κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον Jake Sullivan, τον Αμερικάνο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, κλείδωσε και η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο πρόεδροι.
Σε αυτήν, όπως έγινε γνωστό, θα είναι το θέμα των πυρηνικών, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια αλλά και η τύχη των Αμερικανών και των Ρώσων που κρατούνται σε φυλακές των δύο κρατών.
«Δεν πιστεύω ότι θα προκύψουν συμφωνίες.
Αντιμετωπίζω αυτή τη συνάντηση με αισιοδοξία.
Η κατάσταση είναι σχεδόν κρίσιμη.
Φυσικά κάτι θα πρέπει να γίνει σε αυτό το πλαίσιο» ανέφερε ο Ushakov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης