Διεθνή

Έξι μήνες καυστικών σχολίων μεταξύ Biden - Putin

Έξι μήνες καυστικών σχολίων μεταξύ Biden - Putin
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden, που θα συναντηθεί αύριο 16/6 στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin, έχει εμφανιστεί πιο σκληρός απέναντί του, δίνοντας αφορμή για διάφορες φραστικές αντιπαραθέσεις.
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden, που θα συναντηθεί αύριο 16/6 στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin, έχει εμφανιστεί πιο σκληρός απέναντί του, δίνοντας αφορμή για διάφορες φραστικές αντιπαραθέσεις.

«Πολύ επιθετική ρητορική»

«Δήλωσα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Putin, με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τον προκάτοχό μου (D. Trump), ότι ο καιρός που οι ΗΠΑ υποχωρούσαν στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας έχει παρέλθει», προειδοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου ο Biden.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε τη ρωσική επέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, τις κυβερνοεπιθέσεις και την «φυλάκιση πολιτών», αναφερόμενος στον Ρώσο αντιφρονούντα A. Navalny.
«Δεν θα διστάσουμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», τόνισε.
Την επομένη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Πρόκειται για μια πολύ επιθετική ρητορική και καθόλου εποικοδομητική, λυπούμαστε».

Biden «δολοφόνος»

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Biden προκάλεσε την πρώτη διπλωματική κρίση της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ.

  • «Πιστεύετε ότι (ο Biden) είναι ένας δολοφόνος;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.
  • «Ναι, το πιστεύω», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του Navalny.

«Θα δείτε σύντομα το τίμημα που θα πληρώσει», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020, ο Biden επανέλαβε ότι ο Putin «θα πληρώσει».
«Είχαμε μια μακρά συζήτηση εκείνος και εγώ, τον γνωρίζω αρκετά καλά», εξήγησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
«Του είπα: ‘σας γνωρίζω και με γνωρίζετε, αν καταλήξω στο συμπέρασμα ότι το κάνετε, να είστε έτοιμος’» για τις επιπτώσεις.
Μετά από αυτό το περιστατικό η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ.

«Όποιος το λέει, είναι»

Την επομένη ο Putin απάντησε περιπαικτικά: «Όποιος το λέει, είναι!
Δεν είναι απλώς μια παιδική έκφραση, μια πλάκα πάντα βλέπουμε στους άλλους τα δικά μας χαρακτηριστικά».
«Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας και συνεργαζόμαστε (με τους Αμερικανούς), με τους όρους που μας ευνοούν», πρόσθεσε.
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του μια «συζήτηση» που θα μεταδοθεί απευθείας: «Θα είναι ενδιαφέρον για τον ρωσικό λαό, για τον αμερικανικό λαό και για πολλές άλλες χώρες».
Σιγή από την αμερικανική πλευρά.
«Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία να βγούμε από το αδιέξοδο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, που υπάρχει εξαιτίας της Ουάσινγκτον», κατήγγειλε η Μόσχα.

«Έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης»

Στις 15 Απριλίου ο Biden υπογράφει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, τις πιο σκληρές από την προεδρία του B. Obama, οι οποίες προστέθηκαν στα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο μετά την υπόθεση Navalny.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «έχει έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης» και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διμερούς συνάντησης κορυφής «φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη» για «να ξεκινήσει στρατηγικός διάλογος για τη σταθερότητα» σε ό,τι αφορά τον αφοπλισμό και την ασφάλεια.

«Το ελπίζω και το πιστεύω»

Στις 4 Μαΐου ο Biden επανέλαβε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Putin.
«Το ελπίζω και το πιστεύω, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».
Στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει μια συνάντηση.
Ο Putin άφησε τους εκπροσώπους του να απαντήσουν, με το Κρεμλίνο να διαβεβαιώνει ότι εξετάζονται «συγκεκριμένες ημερομηνίες».

«Παραβιάζουν τα δικαιώματα»

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Putin σε δύο εβδομάδες στη Γενεύη», ανακοίνωσε ο Biden στις 30 Μαΐου, «και θα του πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα την ώρα που παραβιάζουν τα (ανθρώπινα) δικαιώματα».
«Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, ιστορικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε θεμελιώδεις αλλαγές», απάντησε την 1η Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης