Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο δεκαετίες τεταμένων σχέσεων μεταξύ του Ρώσου προέδρου Putin και των Αμερικανών ομολόγων του

Δύο δεκαετίες τεταμένων σχέσεων μεταξύ του Ρώσου προέδρου Putin και των Αμερικανών ομολόγων του
Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin, που θα συναντηθεί αύριο 16/6 για πρώτη φορά με τον J. Biden, είχε συχνά στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με τους πέντε Αμερικανούς προέδρους
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin, που θα συναντηθεί αύριο 16/6 για πρώτη φορά με τον J. Biden, είχε συχνά στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με τους πέντε Αμερικανούς προέδρους με τους οποίους έχει συμπορευθεί από το τέλος του 1999 όταν πρωτοανέλαβε την εξουσία.

Bill Clinton

Αρχικά οι επαφές μεταξύ του Ρώσου προέδρου B. Yelcin και του Αμερικανού ομολόγου του Clinton ήταν θερμές, παρά τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όμως ο πόλεμος στο Κόσοβο χάλασε τον μήνα του μέλιτος στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Μετά την παραίτηση του Yelcin στις 31 Δεκεμβρίου 1999, η Ουάσινγκτον φάνηκε να αντιμετωπίζει αμέσως με δυσπιστία τον δελφίνο του, Putin.
Είναι «ένας σκληρός άνδρας πολύ αποφασισμένος, που προτιμά να δρα», είχε σχολιάσει η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright στις 2 Ιανουαρίου 2000.
«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις ενέργειές του με πολύ προσοχή».
Στην πρώτη συνάντηση Clinton - Putin τον Ιούνιο του 2000, ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε δημοσίως το εγκώμιο του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος, σύμφωνα με τον Clinton, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια Ρωσία «με ευημερία και ισχύ, προστατεύοντας τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

G.W. Bush

Μετά την πρώτη τους συνάντηση στις 16 Ιουνίου 2001 ο G.W. Bush είχε δηλώσει ότι κοίταξε τον Ρώσο ομόλογό του στα μάτια: «Μπόρεσα να δω την ψυχή του: αυτή ενός άνδρα βαθιά αφιερωμένου στη χώρα του.
Τον θεωρό έναν εκπληκτικό ηγέτη».
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Putin, που ξεκίνησε έναν δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία, εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη του στον G.W. Bush και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Ωστόσο η ηρεμία δεν διήρκησε πολύ: ήδη από τον Δεκέμβριο του 2001 η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία ABM του 1972 για να δημιουργήσει μια αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, την οποία κατήγγειλε η Μόσχα.
Το 2003 η Ρωσία καταδίκασε την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και ένα χρόνο αργότερα την επιρροή της Ουάσινγκτον στην «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία.

B. Obama

Το 2009 ο πρόεδρος Obama πρόκρινε μια «επανέναρξη» (reset) των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.
Ένα χρόνο νωρίτερα ο Putin είχε γίνει πρωθυπουργός της Ρωσίας, με πρόεδρο τον προστατευόμενό του D. Medvedev.
Λίγο πριν την επίσκεψή του στη Ρωσία τον Ιούλιο του 2009 ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Putin «έχει ένα πόδι στον παλιό τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα και ένα πόδι στον καινούργιο».
«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μιλήσω απευθείας με τον ομόλογό μου, τον πρόεδρο», είχε τονίσει ο Obama από τη Μόσχα.
Παρά τις αρχικές επιτυχίες- κυρίως την υπογραφή το 2010 μιας νέας συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων -οι διμερείς σχέσεις οξύνθηκαν.
Τον Αύγουστο του 2013 η Μόσχα προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Αμερικανό Ε. Snoouden.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Obama ακύρωσε μια συνάντηση κορυφής με τον Putin, καταγγέλλοντας μια επιστροφή «στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Η ουκρανική κρίση του 2014, με την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας και τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, και στη συνέχεια η επέμβαση της Ρωσίας στη Σύρια το 2015 επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.

D. Trump

Όταν ήταν υποψήφιος ο D. Trump είχε δεσμευθεί να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Μετά την εκλογή του, η θητεία του επισκιάστηκε από τις κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιούλιο του 2018 στο πλευρό του Putin φάνηκε να προσδίδει μεγαλύτερο βάρος στις διαψεύσεις του Ρώσου προέδρου, παρά στα αποτελέσματα των ερευνών του FBI.
«Έχω τον πρόεδρο Putin ο οποίος μόλις δήλωσε ότι δεν ήταν η Ρωσία.
Και δεν βλέπω για ποιο λόγο θα ήταν», δήλωσε ο Trump.
Μετά τις σφοδρές επικρίσεις ακόμη και μέσα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν εκφράστηκε σωστά.
«Αγαπώ πολύ τον Putin, με αγαπά πολύ.
Συνεννοούμαστε καλά», δήλωνε ακόμη τον Σεπτέμβριο του 2020 στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης