Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση lockdown, οι περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο - Υπό πίεση το ΕΣΥ - Τα σενάρια για άνοιγμα τον Απρίλιο

Παράταση lockdown, οι περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο -  Υπό πίεση το ΕΣΥ - Τα σενάρια για άνοιγμα τον Απρίλιο

Στο έλεος του γ’ κύματος κορωνοϊού - Εφιάλτης στα νοσοκομεία - Η στρατηγική για το άνοιγμα οικονομίας - εκπαίδευσης

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε τροχιά σταθεροποίησης δείχνει να εισέρχεται η πανδημία στη χώρα έπειτα από επτά εβδομάδες ανοδικής πορείας, μολονότι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της δεν επιτρέπει αισθήματα ανακούφισης.
Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με 23.500 ενεργά κρούσματα, με αυξητικές, είτε σταθεροποιητικές τάσεις για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, μαρτυρά πόσο εύκολη είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, το νέο όπλο του self testing σε συνδυασμό με τα στοχευμένα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID -19, γίνονται η ελπίδα για τη σταδιακή επαναφορά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων χωρίς επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα μερικές εβδομάδες μετά.
Το άνοιγμα της επόμενης ημέρας που θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα, θα κριθεί από τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών.
«Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά», σημείωσε το Σάββατο 27/3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος.
Μάλιστα, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Πάντως, παρόλο που οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μια μικρή μείωση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία πολλαπλασιάζεται αναπόδραστα από τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Σκέρτσος: Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση

«Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, επαναλειτουργίας των δικαστηρίων κ.α. δραστηριοτήτων, υπό τον όρο όπως είπε, ότι θα συνεχισθεί η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ο ίδιος κατέθεσε στοιχεία της συμπληρωματικής στρατηγικής που «έχουμε ανακοινώσει και θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου», και η οποία έχει ως στόχο, «το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, και έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
Η πολιτική αυτή, όπως ανέφερε, «θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να έχει ένα δωρεάν τεστ που να μπορεί να κάνει στο σπίτι του και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ελεγχόμενα από τις αρχές Απριλίου».

Τι συζητήθηκε

Για τη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας υγείας στην οποία ο ίδιος συμμετείχε την Παρασκευή 26/3, σημείωσε πως «είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση» και «τους παρουσιάσαμε τη στρατηγική μας, έγινε αποδεκτή, είναι κάτι που το είχε εισηγηθεί η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση το υλοποιεί πλέον». «Συζητήσαμε τα χρονικά ορόσημα με την επιτροπή κι έχουν γίνει επί της αρχής αποδεκτά», υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί η τάση που έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, «τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες έχουμε ευτυχώς λιγότερες εισαγωγές και περισσότερα εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει ημερομηνίες.
Όπως είπε, «δεν θέλω να δώσω οριστικές ημερομηνίες γιατί αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με την επιτροπή. Εμείς σεβόμαστε το ρόλο των ειδικών και δίνουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο σε εκείνους να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι μικρή αλλά καταγράφεται».
Πρόσθεσε πως «αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μαζί με τα τεστ που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό συμπληρωματικό πυλώνα στη στρατηγική μας για την ανίχνευση των θετικών κρουσμάτων και την απομόνωσή τους, μπορούμε να ανοίξουμε από τις αρχές Απριλίου το λιανεμπόριο, την εκπαίδευση».
Για το σκοπό αυτό άλλωστε, όπως ανέφερε, θα γίνει μια συνεδρίαση με την επιτροπή στα μέσα της επόμενης —εβδομάδας για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Για τα self test

«Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.
Υπογράμμισε ότι το self testing είναι «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, να ελέγξουμε καλύτερα την πορεία της πανδημίας και να απομονώνονται οι θετικοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το 1/3 των κρουσμάτων του covid είναι ασυμπτωματικοί, με το self testing (ο πολίτης) θα γνωρίζει ότι είναι φορέας και στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα ελέγχει πιο υπεύθυνα τη συμπεριφορά του. Αυτό πετυχαίνει η οικιακή ανίχνευση του ιού. Ταυτόχρονα, με τους στοχευμένους ελέγχους που θα γίνονται, γίνονται πολλαπλάσια τεστ από πέρυσι τέτοιο καιρό και από αυτά που κάναμε και στο β' κύμα της πανδημίας, κάνουμε διπλάσια τεστ από τον Νοέμβριο και τα κάνουμε στοχευμένα.
Τόνισε ότι «η Πολιτεία είναι σε θέση να ελέγχει περισσότερο και καλύτερα την πορεία της πανδημίας, πρέπει, επιτέλους, να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να "αναπνεύσει" η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών».
Όπως εξήγησε, «η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πλέον από τον Ιούνιο που θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική που θα μπορεί να υποχωρήσει λίγο και θα συνεχίσει η στοχευμένη παρέμβαση σε testing από το κράτος. Αλλά, αν χρειαστεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι».
Ενώ, αυτό που, όπως ανέφερε έχει συμφωνηθεί με τους φαρμακοποιούς, είναι ότι «το τεστ παρέχεται δωρεάν για να πραγματοποιείται στο σπίτι. Είναι πολύ πιο απλό από το rapid test, άρα δεν υπάρχει κόστος για τους πολίτες». Αν, παρόλ' αυτά, «κάποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει καθοδήγηση ή να του κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός, εφόσον το επιθυμεί και εκείνος, αυτό μπορεί να έχει ένα μικρό, συμβολικό αντίτιμο προφανώς για την υπηρεσία που θα παρέχει».

Για διαδημοτικές μετακινήσεις και εμβολιασμούς

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως «τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, «ως το τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων.
Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα».
«Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Και σίγουρα την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περί οικονομίας

Ερωτηθείς για τη στήριξη της οικονομίας από το κράτος, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων τους που έχουν προκύψει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε ρίξει περισσότερα από 30 δισ. στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».
Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αντέξει ως οικονομία περισσότερο, έχουν αποδώσει πολύ καλύτερα τα μέτρα μας από ό,τι σε άλλες μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε καταφέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της εργασίας να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επί δέκα χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί από μια μεγάλη ύφεση, κράτησε πολύ, στέρησε πάρα πολλές θέσεις εργασίας από την οικονομία. Τώρα μέσα στην πανδημία που ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις απασχόλησης -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ναι, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις».

Κικίλιας: Στόχος να γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο - Ενα επιολέον εργαλείο τα self test

"Σύντομα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω", ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι μόνο τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.
"Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε τη ζωή μας πίσω", τόνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πάντως, σημαντικές για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι οι επόμενες ημέρες, αφού εάν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα, θα μπορέσουμε μετά να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση της πίεσης, όπως τόνισε ο υπουργός Yγείας.
Ο κ. Κικίλιας είπε ότι "οι επόμενες 2 -3 ημέρες θα δείξουν αν υπάρχει σταθεροποίηση και περνάνε σε αποκλιμάκωση", γεγονός που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Σημείωσε ότι "ο καλύτερος καιρός που επικρατεί στη χώρα, τα περισσότερα εμβόλια και τεστ, θα βοηθήσουν ώστε σύντομα να πάμε επιστροφή στην κανονικότητα", ενώ η τεράστια μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί "κράτησε όρθιο το ΕΣΥ".
Όπως είπε, "διαψεύσαμε όσους έλεγαν ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει".
Ο ίδιος μίλησε για καλύτερη εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής χθες και προχθές, ενώ ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.

Για άνοιγμα άνοιγμα σχολείων - λιανεμπορίου


Κληθείς να απαντήσει εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθεί η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, ακόμη και σε υψηλούς αριθμούς, ώστε μετά να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Για τα self test


Κάνοντας αναφροά στα self test, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως είναι ένα ακόμη εργαλείο στα μοριακά και τα rapid που δε σταματούν.
Όπως είπε, η μάχη ξεκίνησε με 800 τεστ την ημέρα στις αρχές της πανδημίας και έχουμε φτάσει στα 55.000 με 60.000 τεστ την ημέρα μετά τη χρήση και των rapid test στη χώρα μας.
«Η τεχνολογία δίνει ένα τρίτο βήμα, το self test και αυτό το όπλο θα το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περί εμβολιασμών

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι μόνο τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, δηλαδή όσοι έγιναν συνολικά κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, αφού αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας.
"Από τον Ιανουάριο έως Μάρτιο έχουν γίνει πάνω από ενάμιση εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, ενώ τον Απρίλιο σε ένα μόνο μήνα περιμένουμε να γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα", σημείωσε.


Εξαδάκτυλος: Δύσκολες οι επόμενες δέκα ημέρες – Παράτολμο το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων

Παράτολμο το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθ. Εξαδάκτυλο.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες, σημειώνοντας ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά υπάρχει.
Υπογράμμισε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς «έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας για αυτή την απόφαση», ενώ εκτίμησε ότι θα αυξηθεί η πίεση το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Για λιανεμπόριο

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι το λιανεμπόριο δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα ψώνια σε καταστήματα τροφίμων.
Όπως είπε, σε καταστήματα λιανεμπορίου μπορεί να υπάρχει μικρότερος συνωστισμός, όμως το αντίθετο συμβαίνει στους εμπορικούς δρόμους.
Κατά τον ίδιο, όταν λειτουργεί το λιανεμπόριο ο συνωστισμός παρατηρείται στους εμπορικούς δρόμους.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης και η σωστή χρήση τους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Για το Πάσχα

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι εφόσον όλοι κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το Πάσχα του 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι σαν το Πάσχα του 2019.
Τέλος, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού έξω από μπαρ στη Θεσσαλονίκη με ποτά στο χέρι, προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη βρεθούμε να κάνει Πάσχα όλη η Ελλάδα «και η Θεσσαλονίκη να έχει Μεγάλη Παρασκευή».

Σχολεία και λιανεμπόριο στο επίκεντρο της νέα συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.Ήδη, τα θέματα αυτά απασχόλησαν και τη χθεσινή (26/3) συνεδρίαση της Επιτροπής, θέτοντας στο μικροσκόπιο το εάν και πότε μπορεί να γίνουν τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Αν και τα δεδομένα και οι αριθμοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια από την Δευτέρα 5 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα είναι υποχρεωτικά τα self test.
Παράλληλα, πληροφορίς αναφέρουν ότι προτείνεται να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με την χρήση του κωδικού 6.
Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως δεν μπορούν να ανοίξουν μαζί και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως τελικά προκρίθηκε - εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες - το σενάριο να προηγηθούν σε αυτήν την φάση τα σχολεία.


Παράταση του lockdown - Ποιές περιοχές μπήκαν στο βαθύ κόκκινο

Νέες περιοχές μπήκαν στις 6 το πρωί του Σαββάτου 27/3 στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής.

Αναλυτικά,  στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο):

  • παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας (εκτός του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος.
  • εντάχθηκαν από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 27/3 οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Πέλλας και οι Δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς και Βέροιας.
  • Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος, καταγράφουν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που ίσως επιτρέψει έξοδο από το βαθύ κόκκινο την άλλη εβδομάδα.

 Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 5 Απριλίου το ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινή.
Έτσι, η Λέρος και η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αν και από τις 29 Μαρτίου αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο, δηλαδή από τη Δευτέρα 29/3 θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Κατά 10% μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ – Αύξηση εισαγωγών, περισσότεροι θάνατοι

Χθες πραγματοποιήθηκαν 511 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών στους 5.006 και τους 1.174 εξ αυτών σε Μονάδες.
Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και 707 είναι διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη εβδομάδα, τα νοσοκομεία γέμιζαν με ρυθμό 500 νέων εισαγωγών ανά ημέρα και η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 10%, λυγίζοντας το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα της Αττικής, στην οποία οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – COVΙD είναι μόλις 6, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Η περιφέρεια δέχτηκε χθες 277 νέους ασθενείς στα νοσοκομεία της, φτάνοντας του 2.466 συνολικά.
Στα χνάρια του λεκανοπεδίου θα βρεθεί της επόμενες εβδομάδες και η συμπρωτεύουσα.
Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία -περίπου 3.000 ενεργά κρούσματα με τα 2/3 στη Θεσσαλονίκη- θα φέρει μεγαλύτερη πίεση.
Με τους χθεσινούς (26/3) 53, οι θάνατοι για τον μήνα Μάρτιο φτάνουν τους 1.250.
Παρά τον αυξημένο αριθμό, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει κάτω από το 5%, οι πιθανότητες νοσηλείας σε ΜΕθ ή θανάτου λόγω COVID-19 έχουν μειωθεί και η θνησιμότητα στις ηλικίες κάτω των 65 ετών δεν σημειώνει αύξηση.

Υπερμετάδοση από 1 στις 5 κοινωνικές συναντήσεις 4 ατόμων

Τα 1.496 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατόπιν 11.542 μόλις ελέγχων –πιθανώς λόγω της εθνικής επετείου χθες– δεν προσφέρονται για εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Η Αττική (637 νέες διαγνώσεις) σημείωσε επιβάρυνση 20% στα ενεργά κρούσματα, όπως επιβάρυνση κατέγραψε και η Θεσσαλονίκη (167 νέες).
Ωστόσο, οι δύο πόλεις παρουσιάζουν ήπιες σταθεροποιητικές τάσεις,  ενώ Αχαΐα και Λάρισα με 68 και 51 νέα κρούσματα αντίστοιχα, είναι οι επόμενες περιφερειακές ενότητες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο για την ημέρα.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες είναι στα 2.500 με μέση ηλικία τα 44 έτη και μείωση στις ηλικίες άνω των 75 ετών.
Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% για πρώτη φορά, κάτι που  σημαίνει ότι 1 στα 20 άτομα θα βγει θετικό σε ενδεχόμενο τεστ κορωνοϊού.
Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα (23.500) σημείωσαν αύξηση.

Self tests: Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων θα συμβάλει το νεο self test, διαθέσιμο για τους πολίτες στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, με το οποίο θα εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.
Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ  για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.
Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.


Στους 7.649 οι θάνατοι

Τα νέα 26/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458, εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
eody26_3_1.jpg
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64,5% άνδρες).

eody26_3_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

eody26_3_5.jpg



Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων 70 – 74 ετών

Άνοιξε από τις 26 Μαρτίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid των ατόμων, ηλικίας 70 – 74 ετών.
Σημειώνεται πως ήδη έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί της πρώτης κατηγορίας ευπαθών ομάδων – μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ογκολογικοί ασθενείς κα – ενώ στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 65 – 69 ετών, καθώς η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων προβλέπεται να ανοίξει άμεσα.
Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται οι πολίτες 60 – 64 ετών, οι πολίτες άνω των 75 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ραντεβού για το εμβόλιο

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό με τρεις τρόπους.
-Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr
-Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
-Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Την ημέρα του εμβολιασμού

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
  • Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
  • Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Τι επαναλειτουργεί από 22/3 – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Επαναλειτουργούν από 22/3 κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων κατόπιν ραντεβού, με τη χρήση του κωδικού 6.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν:

-Κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων.
-Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
-Δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια

Οι μετακινήσεις εκτός δήμου για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής επιτρέπονται από τη Δευτέρα 22/3.
Ειδικότερα, οι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου «πολύ αυξημένου κινδύνου», θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός δήμου κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ωστόσο, ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνεί προηγουμένως με το κομμωτήριο ή το κέντρο αισθητικής, να κλείνει ραντεβού και το κατάστημα να του στέλνει SMS ή e-mail που αποτελεί το αποδεικτικό του ραντεβού. Την ημέρα και την ώρα του ραντεβού ο πολίτης στέλνει SMS με επιλογή 6 στο 13033 ή ετοιμάζει την χειρόγραφη βεβαίωση και μαζί με το αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή e-mail) μετακινείται.

Αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, παιδικές χαρές

Ανοιχτοί είναι οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.
Στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται η παρουσία έως 3 ατόμων με χρήση μάσκας.
Η μετακίνηση θα γίνεται με τον κωδικό και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Για τη μετάβαση σε δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033.
Στους χώρους θα επιτρέπεται επίσκεψη έως και τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες ενώ η μετάβαση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Η ώρα έναρξης του μέτρου της απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί της επομένης όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στις εκκλησίες, μπορεί να τελεστεί λειτουργία με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου).
Παράλληλα, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης