Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε κίνδυνο το ράλι - φούσκα στις αγορές - Οι ζοφερές εκτιμήσεις και το β΄ κύμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ τρομάζουν την Wall

tags :
Σε κίνδυνο το ράλι - φούσκα στις αγορές - Οι ζοφερές εκτιμήσεις και το β΄ κύμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ τρομάζουν την Wall
Σε κίνδυνο το ράλι - φούσκα στις αγορές
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν πως αναμένουν 200.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό ως τον Σεπτέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις της Fed που κάνουν λόγω πως το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% τo 2020, τα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας καθώς συνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη Wall Street, η οποία μετά από ένα ξέφρενο ράλι βασιζόμενο… στην αισιοδοξία έχει παραδοθεί στους πωλητές που κατοχυρώνουν πολύτιμή ρευστότητα.
Σύμφωνα με τους λοιμοξιολόγους οι ΗΠΑ φαίνεται πως βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της επιδημίας, τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή, που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και επιχειρείται η χώρα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία, ενώ καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες.
Ζοφερή είναι η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υποστηρίζουν οι Jefferies, Bank of America, Loop Capital και Allianz.
Ομολογία αποτυχίας χαρακτηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank την ομιλία του προέδρου της Federal Reserves, ενώ επισημαίνει πως η χάραξη πολιτικής μόνο αποτελεσματική δεν ήταν.
Η ταχεία εξάπλωση της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο αλλά και η ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν άνευ προηγουμένου σοκ σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.
Η πτώση του δολαρίου προοιωνίζεται ότι έρχεται χάος στις αγορές, αναφέρει με ανάλυσή της η Phoenix Capital.

Fed: Ύφεση 6,5% στην αμερικανική οικονομία το 2020

Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα).
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Τα στελέχη της Fed είπαν επίσης ότι θα διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας τέλος στις εβδομαδιαίες μειώσεις.
«Τους προσεχείς μήνες, η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατεί, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς» σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.
 
DBRS: Βουτιά στο κενό για την οικονομία των ΗΠΑ, λόγω Covid-19 και πετρελαίου

Η ταχεία εξάπλωση της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο αλλά και η ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν άνευ προηγουμένου σοκ σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.
Το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019, με την κατανάλωση να ακολουθεί πτωτικά με -6,8% - στην πλέον ραγδαία πτώση τα τελευταία 40 χρόνια.
Ειδικότερα, η μείωση της ζήτησης σε σχέση με τα διαρκή αγαθά έφτασε το 29,6% και οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 7,9%.
Ωστόσο, για την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν ευθύνονται μόνο ο κορωνοϊός και τα συνακόλουθα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή εξάπλωσής του.
Στο κάδρο μπαίνει και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση, λόγω της απότομης παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης το β’ τρίμηνο.
Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο 14,7% τον Απρίλιο και 13,3% τον Μάιο.
Η παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά από την κυβέρνηση προκάλεσε αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα τον Απρίλιο, εν σχέσει με τον Φεβρουάριο.
Το επίδομα των 1.200 δολαρίων και τα επιδόματα ανεργίας αντιστάθμισαν την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσαν οι απώλειες σε θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, αυτή η αντιστάθμιση θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να σταματήσει η παροχή ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας.

Βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες

Πληθωρισμός και αύξηση μισθών: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε στο 0,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ έφτασε στο 0,3% σε ετήσια βάση.
Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην πτώση στις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 20,6%.
Αύξηση παρουσίασαν τα αγαθά υγείας, τα τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες.

Απασχόληση: Το κλείσιμο των επιχειρήσεων που σχετίζεται με τον Covid-19 προκάλεσε μείωση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα να χαθούν 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Τον Μάιο, η απασχόληση ανέκαμψε ελαφρώς, με την προσθήκη 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Λιανικές πωλήσεις: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά -16,4%.

PMI: Παρά τις μικρές αυξήσεις σε πολλούς από τους δείκτες δευτερευόντων στοιχείων (π.χ. Αποθέματα, Νέες παραγγελίες, Απασχόληση κ.λπ.), ο δείκτης του ISM Manufacturing Purchasing Manager (PMI) του Μαΐου έφτασε τις 43,1 μονάδες, σταθερά σε έδαφος συστολής για τον τρίτο μήνα.
Πάντως υπήρξε βελτίωση από τις 41,5 μονάδες τον Απρίλιο.
Image

Rabobank: Αναποτελεσματική η διοίκηση της Fed, ομολογία αποτυχίας η ομιλία Powell


Ομολογία αποτυχίας χαρακτηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank την ομιλία του προέδρου της Federal Reserves, ενώ επισημαίνει πως η χάραξη πολιτικής μόνο αποτελεσματική δεν ήταν.
Σκοπός των κεντρικών τραπεζών διαχρονικά είναι ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής και της προσφοράς χρήματος, η αποφόρτιση των πληθωριστικών πιέσεων και η σταθερότητα του ΑΕΠ.
Επίσης, σε μακροοικονομική βάση, οι κεντρικές τράπεζες ευθύνονται για το επίπεδο των επιτοκίων, ενώ διενεργούν πράξεις ανοιχτής αγοράς για να ελέγχουν τη ρευστότητα στην οικονομία.
Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, η Fed αποτυγχάνει.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο πρόεδρός της, Jerome Powell, δεν γίνεται να αυξηθούν οι μισθοί διότι οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι, ενώ η αγνόηση της φούσκας στη Wall Street αποτελεί σαφή επιλογή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η κατανομή των μετόχων στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gallup, μέχρι τις 4 Ιουνίου 2020, το 55% των Αμερικανών πολιτών είχε στην κατοχή του μετοχές.
Το 66% ήταν πολίτες 50-64 ετών, το 32% 18-29 ετών.
Επίσης, οι επενδυτές κατά 85% έχουν μεταπτυχιακό, ενώ ένα 33% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.
Ωστόσο, η Gallup παραβλέπει να αναφέρει πως το 50% του αμερικανικού χρηματιστηρίου ανήκει στο 1% της κοινωνίας των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η ελεύθερη αγορά είναι απλώς… ουτοπία.
Μόνο καπιταλιστικό δεν είναι το τρέχον σύστημα, υποστηρίζει η Rabobank.
Αυτό που βλέπουμε είναι η απόλυτη στρέβλωση:
Η εποπτική αρχή δημιουργεί χρήμα, το διαχέει στη χρηματιστηριακή αγορά, από εκεί παρέχεται ρευστότητα στις εταιρείες, που όχι μόνο δεν επενδύουν συμβάλλοντας στην επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά παραμένουν απολύτως αδρανείς.
Και τι απαντά η κεντρική τράπεζα απέναντι σε αυτή την κατάσταση;
«Αφήστε τους», τροφοδοτώντας μια αδηφάγα ολιγαρχία που έχει τη δύναμη να επηρεάζει τις Αρχές.
Για όσους λοιπόν αναλώνονται σε κλισέ του τύπου η ανάκαμψη θα είναι σχήματος V, U, W ή L, όπως φαίνεται, η εργαλειοθήκη της κεντρικής τράπεζας επεκτείνεται σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς να ξέρει κανείς προς ποια κατεύθυνση.
Φυσικά, οι μισθοί δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τις αξίες.
Η πυρετώδης προσπάθεια που γίνεται για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση απλώς διογκώνει την τιμή των μετοχών, των σπιτιών ή των ομολόγων σκουπιδιών.
Μπορεί ο Jerome Powelll να επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα από δημοσιονομικής απόψεως, όμως το ακροατήριο δεν έλαβε το μήνυμα που θα έπρεπε:
Η κυβέρνηση να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία, για υποδομές και περισσότερη κοινωνική πολιτική.
Η Fed περιέγραψε ένα ζοφερό μεταπανδημικό τοπίο, υποστηρίζοντας πως εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν διά παντός.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Fed είχε το θράσος να αναφέρει πως η απάντησή μας είναι διοχέτευση περισσότερης ρευστότητας στη Wall Street, κάνοντας τους ήδη πλούσιους πλουσιότερους.
Η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι συνένοχη για αυτή την κατάσταση.
Να επισημανθεί πως η Fed έως το τέλος του 2022 θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.
Επίσης, επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, ενώ δεν προχωρήσει σε έλεγχο της καμπύλης απόδοσης.
Στον απόηχο των εξαγγελιών του Powell, παρατηρήθηκε πτώση στις αγορές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν, ενώ το ίδιο έκανε και το δολάριο.
Και, δυστυχώς, τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Jefferies, Bank of America, Loop Capital, Allianz: Ζοφερή η προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ: Χαμηλή ανάπτυξη, αποπληθωρισμός και μηδενικά επιτόκια

Ζοφερή είναι η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υποστηρίζουν οι Jefferies, Bank of America, Loop Capital και Allianz.
Η ομοσπονδιακή τράπεζα εκτιμά την ύφεση στο -6,5% για το 2020, με τη χώρα να επιστρέφει σε ανάπτυξη το 2021 (+5%).
Με άλλα λόγια, το αμερικανικό ΑΕΠ θα επιστρέψει σε προ κορωνοϊού επίπεδα το 2022.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, σχολιάζει η Jefferies.
Στο τέλος του 2022 η ανεργία θα εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 5,5%.
Πρόκειται για μια εχθρική πρόβλεψη.
Επιφύλαξη εκφράζεται, επίσης, για τη δυνατότητα της Fed να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Ως εκ τούτου, το θέμα δεν είναι η οικονομική προοπτική, σύμφωνα με την Jefferies, αλλά ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Τέλος, ένα άλλο μείζον ζήτημα που αναδείχθηκε από τα λεγόμενα του Jerome Powell είναι η σταθερότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η Fed δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τρέχουσα φούσκα στη Wall Street, καταλήγει η Jefferies.
Από την πλευρά της, η Bank of America (BofA) υποστηρίζει πως ο Jerome Powell κατέστησε σαφές ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.
Μπορεί να υπάρξει μια κάποια ανάκαμψη, λέει η BofA, ωστόσο, σε ένα τέτοιο αποπληθωριστικό περιβάλλον, εύλογο είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα.
Σημειώνεται πως ο Jerome Powell προέβλεψε για τον πληθωρισμό ότι θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 2%.
Αυτή τη στιγμή έχουν ληφθεί πολλά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε τα μέτρα αυτά να λάβουν πληθωριστικό χαρακτήρα.
Πρέπει να υπάρχει μια καμπύλη Phillips η οποία να είναι ενεργή (σ.σ.: Η Καμπύλη Phillips απεικονίζει τη βραχυπρόθεσμα αντίστροφη σχέση που υπάρχει, σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις, μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού σε μια οικονομία.)
Οι μισθοί πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται.
Όμως ο Powell ξεκάθαρα παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πληθωριστική πίεση.
Αλλά εάν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός, δεν θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, καταλήγει η BofA.
«Ο πρόεδρος Powell κάνει εξαιρετική δουλειά» επισημαίνει η Loop Capital, προσθέτοντας:
Τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ο ηθικός κίνδυνος που υπάρχει λόγω των πράξεων ανοιχτής αγοράς της Fed.
Eπίσης, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων να είναι προ των πυλών.
Κλειδί για την επιτυχή τοποθέτηση στο χρηματιστήριο είναι η υιοθέτηση στρατηγική διαφοροποίησης, επισημαίνει η Loop Capital.
«Δεν έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για βασικά ζητήματα που απασχολούν την αγορά, με αποτέλεσμα οι δείκτες να σημειώσουν ραγδαία πτώση» υποστήριξε με σχετικό σχόλιό της η Allianz.
Επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά στην έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ χρηματοπιστωτικών αγορών και πραγματικής οικονομίας.
Φυσικά, αυτό απασχολεί επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν σε κυκλικές αξίες, και όχι σε αξίες χειραγωγούμενες από τη Fed.
Το σημαντικό είναι ότι ο Jerome Powell είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και αποδέχεται την κριτική, η οποία, βέβαια, τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από το πρόγραμμα Main Street για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταλήγει η Allianz.

Phoenix Capital: Η κατάρρευση του δολαρίου προμηνύει ότι έρχεται χάος στις αγορές

Η πτώση του δολαρίου προοιωνίζεται ότι έρχεται χάος στις αγορές, αναφέρει με ανάλυσή της η Phoenix Capital.
Η κατάσταση αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά τα νομίσματα.
Το δολάριο καταρρέει.
Οι αναλυτές ήδη θα έχουν δει πως το νόμισμα των ΗΠΑ έχει ήδη βιώσει δύο απότομες πτώσεις τους τελευταίους μήνες (τα μπλε ορθογώνια στο γράφημα).
Οι πτώσεις αυτές έλαβαν χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, προκαλώντας την αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας, και στα τέλη Μαρτίου, με τη Wall Street να καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί το ερώτημα γιατί είναι τόσο σημαντική η τρέχουσα πτώση (πράσινο ορθογώνιο στον παραπάνω πίνακα).
Η απάντηση είναι γιατί το δολάριο πέφτει εκτός κρίσης.
Οι προηγούμενες πτώσεις συνέβησαν λόγω ενός «μαύρου κύκνου», της πανδημικής κρίσης που βύθισε την οικονομική δραστηριότητα.
Τώρα, όμως, η πτώση του αμερικανικού νομίσματος συμβαίνει ενώ η οικονομία ρέπει προς την κανονικότητα.
Ως εκ τούτου, είτε πρέπει να αναμένεται άλλος ένας «μαύρος κύκνος» είτε η επενδυτική κοινότητα και, γενικότερα, ο κόσμος έχει απολέσει την πίστη του στο δολάριο, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed.
Μια ματιά στο παρακάτω γράφημα αρκεί για να καταλάβει κανείς τις ακριβώς έχει συμβεί.
Το δολάριο σπάει τη γραμμή τάσης του τρέχοντος ράλι.
Κάτι τέτοιο είχε συμβεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης