Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Nα μην αποτελέσει εμμονή για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα - Κρίσιμο το τι θα γίνει με τα πλεονάσματα τα επόμενα 2 χρόνια

DBRS: Nα μην αποτελέσει εμμονή για την Ελλάδα η επενδυτική βαθμίδα - Κρίσιμο το τι θα γίνει με τα πλεονάσματα τα επόμενα 2 χρόνια
Αναλύτρια DBRS: Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα lockdown και ανοίγει γρήγορα την οικονομία
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα το lockdown και γρήγορα ανοίγει πάλι την οικονομία αλλά και την ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική ή οικονομία στο α’  τρίμηνο του 2020 τόνισε η  επικεφαλής αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης DBRS Νicola James.
Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης DBRS δεν έκρυψε την έκπληξη της για τις επιδόσεις της οικονομίας το 1ο τρίμηνο. Η DBRS έχει σήμερα τη χώρα μας τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Στο βασικό της σενάριο η DBRS εκτιμά ύφεση 6,5% το 2020, ενώ εκτιμά ανάκαμψη 4% για το 2021.
«Τουλάχιστον στο α' τρίμηνο είδαμε κάποιο ανθεκτικότητα στις εξαγωγές που είναι κάλο πράγμα και η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε πολύ λίγο.
Γενικά λοιπόν τα στοιχεία δεν είναι τόσο κακά όπως σε άλλες χώρες, περιμένουμε όμως το 2ο τρίμηνο να δούμε μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα» τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. James, η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα το lockdown και γρήγορα ανοίγει πάλι την οικονομία.
«Κοιτάμε με ενδιαφέρον την τουριστική σεζόν την ανάκαμψη των σχέσεων με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιταλία και η Γερμανία αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και τι ύψος εκταμιεύσεων μπορούμε να περιμένουμε από πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε η οικονομολόγος.
«Η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά αναβάθμισης, αυτό ήταν ξεκάθαρο, και μετά ήρθε ο κορωνοϊός...
Για το μέλλον μας απασχολούν πολλοί παράγοντες, θα θέλαμε να έχουμε αίσθηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, και την επιστροφή στην ανάπτυξη και του ρυθμού αυτής.
Αυτό είναι  πολύ σημαντικό.
Και μια παράμετρος που είναι σταθερή η συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς.
Μας ενδιαφέρει πολύ τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα υπάρξει καμία ευελιξία;»
Η βρετανίδα οικονομολόγος τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν πρέπει να αποτελέσει έμμονη για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο.
«Ήδη η Ελλάδα βλέπει κάποιο από τα ωφελεί της επενδυτικής βαθμίδας με μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω του ιού.
Όσον άφορα εμάς πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να εφαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας και να δούμε το ρυθμό της ανάκαμψης, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά».
Image


Τί έγραφε το bankingnews.gr στις 2020-06-01 22:54:15

DBRS: Από -6,5% έως -10% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 - Ανάκαμψη το 2021 στο 4% και το 2022 στο 3,5% - Τι περιλαμβάνει το δυσμενές σενάριο

Παρόλο που αρκετές χώρες καταφέρουν να «λυγίσουν την καμπύλη», δηλαδή να μειώσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τους νοσούντες που νοσηλεύονται μέσω των μέτρων κοινωνικής απόστασης, τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τους φόβους σχετικά με τη σοβαρότητα της ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS σε σημερινό 1/6 της report της με τίτλο «Global Macroeconomic Scenarios: June Update».
Όπως αναφέρει η DBRS παρόλο που η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έφτασε στο κατώτατο σημείο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, το βάθος της ύφεσης υποδηλώνει ότι η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2020 θα είναι χειρότερο από το αρχικά αναμενόμενο.
Όσον αφορά την Ελλάδα στο μετριοπαθές σενάριο της DBRS η Ελλάδα θα έχει ύφεση -6,5% το 2020, και 20% ανεργία.
Η ανάπτυξη το 2021 θα ανέλθει στο 4% και 3,5% το 2022.
Η ανεργία το 2021 θα υποχωρήσει στο 18% και στο 17,5% το 2022.
Στο δυσμενές σενάριο της DBRS η Ελλάδα θα έχει ύφεση -10% το 2020, και 23% ανεργία.
Η ανάπτυξη το 2021 θα ανέλθει στο 1,5% και 4% το 2022.
Η ανεργία το 2021 θα υποχωρήσει στο 21% και στο 18,5% το 2022.
Image
Στο μετριοπαθές σενάριο περιλαμβάνει τώρα αυτά τα ασθενέστερα δεδομένα για το 2020 και υποθέτει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Αυτό συνεπάγεται χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ για το 2020, υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 και υψηλότερη ανεργία το 2020 έως το 2021.
Στο μετριοπαθές σενάριο εξακολουθεί να βασίζεται με την υπόθεση ότι οι φόβοι του κοινού σχετικά με τον κορωνοϊό μειώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους.
Αυτό πιθανώς συνεπάγεται θετικά νέα σχετικά με τον κορωνοϊό, είτε σχετίζονται με βελτιωμένη παρακολούθηση και ανίχνευση εστιών, καλύτερη θεραπευτική αγωγή ή πρόοδο στη δοκιμή εμβολίων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των καταναλωτών θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει απότομη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, υποστηριζόμενη από τη μεγάλη κρατική εισοδηματική στήριξη που παρέχεται σε νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.
Σύμφωνα με την DBRS το απόλυτο σχήμα της ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και την ανταπόκριση του κοινού.
Η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
Πιθανά νέα κύματα της πανδημίας θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ύφεση διπλής πτώσης και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ΑΕΠ και την παραγωγικότητα.
Συνδυάζοντας αυτές τις παραδοχές με τα ίδια οικονομικά δεδομένα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, το δυσμενές σενάριό μας προϋποθέτει επίσης μια πιο έντονη συρρίκνωση το 2020, με λίγη ή και καθόλου  ανάπτυξη την περίοδο 2021-2022.
Οι προσαρμογές στα σενάρια μας αντικατοπτρίζουν γενικά προκαταρκτικά οικονομικά δεδομένα για το 2020, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020.
Η Γαλλία και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν βιώσει σοβαρότερα κρούσματα, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε πιο επιθετικές πολιτικές αντιδράσεις και τις σχετικές απώλειες παραγωγής.
Επιπλέον, μια πιο σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης συνεπάγεται ότι οι οικονομίες που βασίζονται περισσότερο στις μεταφορές, τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες είναι πιθανό να παρουσιάσουν βραδύτερες οικονομικές ανακάμψεις από ό, τι αρχικά αναμενόταν.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης