Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Κέρδισε το Brexit, θα καταφέρει όμως να διατηρήσει τη Βρετανία Μεγάλη;

Johnson: Κέρδισε το Brexit, θα καταφέρει όμως να διατηρήσει τη Βρετανία Μεγάλη;
Με την νέα εκλογική βάση που έδωσε τη νίκη στους Τόρις, o Johnson θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, έχοντας μπροστά του τη φουρτούνα της μετά-Brexit οικονομίας και το «αγκάθι» της Σκωτίας
Οι χθεσινές εκλογές στη Βρετανία έθεσαν ένα τέλος στην αμφισημία και τις παλινωδίες των Βρετανών γύρω από το Brexit.
Το τολμηρό στοίχημα του Johnson απέδωσε αφού το αποτέλεσμα, ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος του Johnson, αλλά και ένας θρίαμβος για τους συντηρητικούς και τους εθνικιστές (με βάση τα ποσοστά των Τόρις και του σκωτζέζικου SNP), που δίνει στους Βρετανούς μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας και τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της που κινείται αποκλειστικά γύρω από την έξοδο από την ΕΕ και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας, χαρίζοντας στον Johnson μια θέση στο Πάνθεον της βρετανικής ιστορίας, ρίχνοντας τους Εργατικούς στα Τάρταρα.

Η νίκη των Τόρις υπό την μπαγκέτα του Johnson

Η στρατηγική του είχε ως αποτέλεσμα το κόμμα του να κερδίσει τις περισσότερες έδρες από την εποχή της Margaret Thatcher το 1987.
Η ομάδα του «Leave», που συγκεντρώθηκε γύρω του, διεξήγαγε μια πειθαρχημένη και απόλυτα αποτελεσματική καμπάνια.
Δούλεψε τόσο καλά, που εξασφάλισε έδρες στον Βορρά και στο κέντρο της χώρας τις οποίες κρατούσαν οι Εργατικοί από τη δεκαετία του 1930, πληρώνοντας ακριβό τίμημα κυρίως σε Λονδίνο και Σκωτία.
Οι αντιπαλοί του υπέστησαν σοβαρή ήττα.

H βαριά ήττα των Εργατικών

Απέναντι σε μια αδύναμη κυβέρνηση, ο Jeremy Corbyn οδήγησε τους Εργατικούς στο χειρότερο αποτέλεσμα από τη δεκαετία του 1930 και ένα καταδικαστικό αποτέλεσμα για τον ίδιο και την ηγεσία του.
Ο Corbyn προσπάθησε να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες.
η πρώτη ήταν η προσπάθεια να παίξει και με τις δύο πλευρές για το Brexit.
Ο δεύτερος ήταν ο χαρακτήρας του ίδιου του Corbyn στον οποίο αποδίδουν οι Βρετανοί την αποφασή τους να μην στηρίξουν αυτόν και το κόμμα του, όπως έδειξε δημοψήφισμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 13/12.
(Όπως έγραψε το bankingnews.gr, από το σύνολο αυτών που δεν ψήφισαν το κόμμα των Εργατικών, το 43% απέδωσε την απόφαση στην ηγεσία, το 17% στο Brexit και το 12% στην οικονομική πολιτική, μαρτυρά η έρευνα της Opinium).
Οι φόβοι του κου Corbyn ότι η ευθυγράμμιση με τον σκοπό του «remain» θα του κόστιζε τη στήριξη σε περιφέρειες που υποστηρίζουν την έξοδο, επιβεβαιώθηκε.
Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν κατάφερε να πείσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών για το προφίλ του ως αυριανός πρωθυπουργός.
Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό για όσους ήθελαν μια κυβέρνηση Εργατικών, ωστόσο όσοι κοινωνούν τις ιδέες του Corbyn θα στερηθούν την εξουσία, αλλά δεν θα παραιτηθούν εύκολα, κατηγορώντας για την ήττα στο Brexit, τους οπαδούς του Blair και τα μέσα ενημέρωσης.
Οι ελπίδες που είχαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ότι θα καβαλήσουν το κύμα του «remain» τσακίστηκαν από μια φτωχή προεκλογική εκστρατεία και μια πίεση από την παράδοση.
Μια εφιαλτική νύχτα ολοκληρώθηκε από την απώλεια της έδρας της ηγέτιδάς τους Jo Swinson σε μια σκληρά οριακή αναμέτρηση.

Ολοταχώς για το Brexit, μήπως και για την συρρίκνωση της Βρετανίας;

Για το Brexit, ο Boris Johnson θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο αποχώρησης για να προλάβει την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.
Με την άνεση της νίκης του και τη δική του αποφασιστικότητα, δεν βλέπει το λόγο, ούτε υπάρχει κάποια ενδοκομματική τάση να τον πιέζει, για να χαλαρώσει τη στάση του ή να υπαναχωρήσει από την επιμονή του να μην παρατείνει την προθεσμία για να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο υπάρχει η σκιά καθώς η επόμενη μέρα κρύβει μια αντίφαση που ίσως να την αισθάνονται και πολλοί Βρετανοί: το Brexit ίσως απαιτήσει περισσότερα από την ψήφο υπέρ του Johnson.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως μπορεί ο Johnson να προχωρήσει με απόλυτη ευχέρεια κινήσεων τη χώρα του στην έξοδο από την ΕΕ, στην πορεία όμως ίσως απολέσει ένα σημαντικό κομμάτι της Βρετανίας και πάψει να είναι «Μεγάλη».
Με δεδομένη την νίκη των οπαδών του «remain» στη Σκωτία αυτό για πολλούς αναλυτές είναι σίγουρο ότι θα τροφοδοτήσει την απειλή ανεξαρτησίας και σειρά αιτημάτων.
Η μεγάλη νίκη των Εθνικιστών της Sturgeon στη Σκοτία, θα μπορούσε να σημαίνει ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Ακόμα και εν μέσω του ενθουσιασμού για τον θρίαμβο, οι Συντηρητικοί μπορεί να φοβούνται ότι ενώ εξασφάλισαν το Brexit, μπορεί με την έξοδο να «χάσουν» τη Μεγάλη Βρετανία.
Ίσως γι'αυτό και σήμερα Παρασκευή 13/12 ο Johnson σε δηλώσεις του έσπευσε να «κόψει το βήχα» στη Sturgeon να μην τρέφει καμία ελπίδα για δημοψήφισμα

Το Brexit είναι τώρα μια πραγματικότητα.
Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις ελπίδες στους κύκλους των Τόρις ότι η εξασφάλιση του Brexit επιτρέπει στην πολιτική να επιστρέψει στην κανονικότητα, τα επόμενα χρόνια η μάχη θα μεταφερθεί στο πεδίο της Σκωτίας και στην προσπάθεια να κρατηθεί η Σκωτία στην Ενωση.
Γνωρίζει, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει μια σκληρή χρονιά, στην οποία θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το μελλοντικό εμπορικό στάτους της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι αγορές καλωσορίζουν την πολιτική σταθερότητα και την αποφυγή μιας κυβέρνησης Corbyn, αλλά η οικονομία θα χτυπηθεί από το Brexit.
Θα οδηγήσει επίσης σε σημαντική αύξηση των δαπανών για υποδομές.
Το Brexit επέτρεψε στους Τόρις να επανασυνδεθούν με τη χαμηλότερη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους των «μπλε κολάρων», και η πολιτική τους θα αντανακλά αυτή τη στροφή.
Οι Τόρις έχουν αποκτήσει ένα νέο εκλογικό σώμα και πολλά από τα κέρδη τους είναι σε φτωχότερες περιφέρειες, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τις δημόσιες υπηρεσίες και είναι περισσότερο συντηρητικές.
Ο Johnson θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του να βάλει τέλος στη λιτότητα.
Οι Τόρις που θέλουν χαμηλότερους φόρους και μικρότερες δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πολιτική τους βάση.
Κι όμως, παρά την επιτυχία, ο Johnson θα πρέπει να ξέρει ότι η κυβέρνησή του θα καθοριστεί από δυνάμεις πέρα από τον έλεγχό του, τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το εμπόριο και την καμπάνια για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Αυτή η δεύτερη μάχη δεν έχει προκαθορισμένο αποτέλεσμα αλλά, αν πρόκειται να ηγηθεί μιας επιτυχημένης ενωμένης κυβέρνησης, ο κος Τζόνσον θα χρειαστεί μια σοβαρή στρατηγική για να κερδίσει.
Αυτές ήταν πράγματι καθοριστικές εκλογές για τη Μεγάλη Βρετανία.
Σηματοδοτούν το τέλος του έθνους ως χώρας μέλους της ΕΕ.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Τόρις είναι να σταματήσουν τον σκωτσέζικο εθνικισμό από το να μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε αρχή για το τέλος της χώρας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης