Μυτιληναίος: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο 500 εκατ. ευρώ - Στα 1,9 δισ. οι προσφορές, στο 2,5% το επιτόκιο

Μυτιληναίος: Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο 500 εκατ. ευρώ - Στα 1,9 δισ. οι προσφορές, στο 2,5% το επιτόκιο
Το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή χαρτοφυλάκια είναι μεγάλο, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 1,9 δισ. ευρώ
(upd3) Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ του Μυτιληναίου, με το ποσό να υπερκαλύπτεται σχεδόν κατά 4 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,5%.
Ειδικότερα, αν και το αρχικό επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ, της Μυτιληναίος, διαμορφώθηκε αρχικά στο 2,75%, το βιβλίο προσφορών έκλεισε με το επιτόκιο της τελικής τιμολόγησης να διαμορφώνεται στο 2,5%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή χαρτοφυλάκια ήταν μεγάλο, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 1,9 δισ. ευρώ, ή περίπου 4 φορές το ποσό που ζητούσε ο όμιλος.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης.
Οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως Ενεργοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc θα ενεργήσουν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias S.A.¸ Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers).
Το ερώτημα που δημιουργείται στους επενδυτικούς κύκλους αλλά και στο σύνολο της οικονομίας είναι σε ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί το management, καθώς έχει μιλήσει για ιδιωτικοποιήσεις και ήταν ο μόνος παράγοντας που κατέβασε τελική πρόταση ακόμα και για τις λιγνιτικές την προηγούμενη χρονιά.
Ο διπλασιασμός της παραγωγής της αλουμίνας μετά και από θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στον τομέα των βωξιτών είναι επίσης μια επιλογή, που την αναφέρει και ο S&P στην ανάλυσή του και θα απαιτήσει ενδεχομένως το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που θα λάβει από την έκδοση του ευρωομολόγου, δηλαδή 400 εκατ ευρώ.
Μάλιστα στην ανάλυσή του ο S&P σημειώνει ότι προσωρινά το pro forma χρέος θα φτάσει τα 1,050 δισ αλλά η σχέση του με το EBITDA θα παραμείνει στο 3 και θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2021.
Οι ιδιωτικοποιήσεις των δυο ΔΕΠΑ θα μπορούσαν να είναι στο στόχαστρο του Μυτιληναίου, αν και η αύξηση του μεριδίου στην χονδρική ήδη έχει επιτελέσει τον στόχο της, από την άλλη πλευρά όμως η λιανική είναι σίγουρα ένα σημαντικό asset.
Παράλληλα και η ΔΕΠΑ Υποδομών διαθέτει ενδιαφέροντα assets με ερώτημα βέβαια στις περιπτώσεις αυτές πως θα κινηθούν τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35%.
Επίσης θα πρέπει να περιμένει κανείς από τον Μυτιληναίο μια επιθετικότερη πολιτική στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των εναλλακτικών παρόχων, όπου εκεί έχοντας "καύσιμο"  από την έκδοση του ευρωομολόγου θα επιχειρήσει να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο της Protergia  με εξαγορές αλλά και ανταγωνιστική πολιτική εντός της εγχώριας αγοράς, "λύνοντας" επί της ουσίας το πρόβλημα της απελευθέρωσης.
Με τους ξένους να διαθέτουν το 37-38% στην μετοχή το κρίσιμο ερώτημα που παρουσιάζεται είναι ποιες θα είναι οι τελικές επενδυτικές επιλογές μιας εταιρίας που γιγαντώνεται και είναι στην αφετηρία για ένα νέο - ρεκόρ κεφαλαιοποίησης με ένα EBITDA που θα βρίσκεται στα 300 εκατ ευρώ και άνω σε ετήσια βάση.
Αν θα είναι δηλαδή στην βιομηχανία με κίνηση ακόμα και έκπληξη υπό προϋποθέσεις, ή θα επικεντρωθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην ενέργεια, όπου σίγουρα θα υπάρξουν μίνιμουμ κινήσεις της τάξης των των 100 -150 εκατ ευρώ, που κανείς θα μπορούσε να προβλέψει αν τελικά δοθεί το βάρος στην επένδυση της αλουμίνας.
Το σημαντικό asset του ομίλου που τον φέρνει μπροστά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό η METKA EGN με το τρίπτυχο EPC, ηλιακή ενέργεια που καθίσταται παγκόσμιος leader και αποθήκευση είναι ένα άλλο project που θα σηματοδοτήσει την χρήση των κεφαλαίων.

Μυτιληναίος: Η επιτυχής έκδοση του ομολογιακού ύψους 500 εκατ. αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του Eurobond της Μυτιληναίος.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και η εταιρεία άντλησε μέσω του πενταετούς τίτλου 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος, δήλωσε: «Η επιτυχής έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Εταιρεία μας.
Ως μία διεθνής βιομηχανική Εταιρεία, καλωσορίζουμε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε αξία, μέσω μίας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης».
Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 29 Νοεμβρίου 2019, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Σε σχέση με την Έκδοση, οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως Ενεργοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc θα ενεργήσουν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) και οι Alpha BankΑ A.E., Eurobank Ergasias S.A.¸ Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers).

Fitch: Αξιολόγηση ΒΒ για τον Μυτιληναίο, σταθερό outlook λόγω έκδοσης ομολόγου

Αξιολόγηση «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές αποδίδει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating στην Μυτιληναίος, εν όψει της έκδοσης ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2024, μέσω της Mytilineos Financial Partners.
Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η τελική αξιολόγηση «BB» βασίζεται στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις καθετοποιημένες δραστηριότητες στη μεταλλουργία καθώς και την ισχυρή και ενισχυόμενη θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που προσφέρει ένα «μαξιλάρι» έναντι της μεταβλητότητας στις ταμειακές ροές.
Όσον αφορά τις σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με τη Fitch, αντανακλούν τις προσδοκίες ότι το διαφοροποιημένο προφίλ της Μυτιληναίος και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω της επιδείνωσης που καταγράφεται στην επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονονομίας.
Επιπλέον, το σταθερό outllook αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι η εταιρία θα προχωρήσει με αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μικρές εξαγορές, διατηρώντας ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ.

Οι εκτιμήσεις του S&P

O S&P αξιολογεί την Μυτιληναίος με BB- σταθερό outlook εκτιμώντας ότι η κερδοφορία της θα παραμείνει σταθερή στα επόμενα χρόνια και η εταιρία θα προχωρήσει με το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Εκτιμά ότι το συνολικό προσαρμοσμένο χρέος  θα ανέλθει στα 1,050 δισ μετά την έκδοση του ευρωομολόγου.
Η σχέση χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στα 3 για EBITDA 300 εκατ ευρώ το 2019 και 3,5 για EBITDA 340 εκατ το 2020.
Και αυτό γιατί η πρόβλεψη είναι, ότι θα ανέβει το χρέος κατά 250-300 εκατ δολ στο τέλος του 2020 πριν αρχίσει να υποχωρεί το 2021.
Αυτό που καταλαβαίνουμε, λέει η  ανάλυση του S&P είναι ότι το μάνατζμεντ έχει στόχο να κρατά την σχέση αυτή χαμηλότερα του 3.
Αναφέρει επίσης ότι κατά την εκτίμησή της, τα κεφάλαια θα εξεταστούν προς διοχέτευση στο project επένδυσης της αλουμίνας, ύψους 400 εκατ, με στόχο τον διπλασιασμό δυναμικότητας, που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Όμως για την περίοδο 2019 - 2020 οι επενδύσεις θα φτάσουν μόνον στην φάση αυτή τα 400 εκατ.Με τα τρέχοντα δεδομένα και την σχέση προσαρμοσμένου χρέους προς Ebitda στο 2,5 - 3 το σημερινό rating είναι αντίστοιχο με τα δεδομένα της εταιρίας που διατηρεί σε μετρητά 150 - 200 εκατ ευρώ για να αντιμετωπίσει κρίση ή να επωφεληθεί ευκαιριών.
Mε τα παρόντα δεδομένα για το rating το βασικότερο κριτήριο θα είναι η πορεία της σχέσης Χρέους/EBITDA.
Η ολοκλήρωση των επενδύσεων και η βελτίωση της σχέσης στο 2,5 οδηγεί στην αναβάθμιση του rating.
Προς το παρόν η αναβάθμιση της χώρας δεν σημαίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Επίσης υπάρχουν ρίσκα στην φάση της διενέργειας των επενδύσεων για επιδείνωση κερδοφορίας και ταμειακών ροών, που με τα τρέχοντα δεδομένα παραμένουν απλές υποθέσεις.
Οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως Ενεργοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc θα ενεργήσουν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias S.A.¸ Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers)

Πρώτη ενημέρωση 2019-11-22 14:38:58
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS