Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο όμιλος Μασούτης πληρώνει μετά από 130 ημέρες τους προμηθευτές και βιάζεται να εισπράξει μερίσματα 26 εκατ.

Ο όμιλος Μασούτης πληρώνει μετά από 130 ημέρες τους προμηθευτές και βιάζεται να εισπράξει μερίσματα 26 εκατ.
Η βορειοελλαδίτικη  εταιρεία δεν αναμένεται να μειώσει το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών τη φετινή χρονιά
Κενό γράμμα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των προμηθευτών σε 60 ημέρες με την έκδοση του τιμολογίου.
Η αγορά έχει τους δικού της κανόνες ενώ  οι «αδύναμοι» προμηθευτές αποδέχονται τους «νόμους» των ισχυρών αλυσίδων σουπερ μάρκετ.
Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε έτσι ώστε να περιορίσει τα «φαινόμενα» τύπου Μαρινόπουλου τα οποία προκάλεσαν ζημιές άνω του 1 δις ευρώ στην αγορά.  
Όμως η αλυσίδα σουπερ μάρκετ Μασούτης κινείται με τους όρους του πρόσφατου παρελθόντος αφού ανέβασε το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών τη χρονιά που πέρασε και πλέον ξεπερνούν τις 130 ημέρες από 123 ημέρες που ήταν το 2016.
Η βορειοελλαδίτικη  εταιρεία δεν αναμένεται να μειώσει το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών τη φετινή χρονιά λόγω και του έντονου ανταγωνισμού που νοιώθει στη Βόρεια Ελλάδα από τον όμιλο Σκλαβενίτη μετά και την πλήρη ενσωμάτωση των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος.
Η διοίκηση της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Μασούτη διατυπώνει την ανησυχία της  για τη φετινή χρονιά, διαβλέποντας νέα μικρή πτώση του τζίρου λόγω επαναλειτουργίας του δικτύου ανταγωνιστή το οποίο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας τα προηγούμενα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση που αφορά την οικονομική χρήση του 2017.
Οι πωλήσεις της εταιρείας Μασούτη σημείωσαν πτώση 4,9% τη χρονιά που πέρασε και διαμορφώθηκαν σε761,5 εκατ. ευρώ έναντι 800,5 εκατ. ευρώ πρόπερσι.
Τα μικτά κέρδη της μειώθηκαν κατά 5,4% σε 177,2 εκατ. ευρώ έναντι 187,3 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν σε 19,2 εκατ. ευρώ από 25,1 εκατ. ευρώ πρόπερσι.
Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία με παρουσία πάνω 40 χρόνια στην αγορά του λιανεμπορίου διαθέτει σήμερα 272 καταστήματα και αναμένεται να φθάσουν τα 300 μέσα στο 2018.
Η ισχυρή παρουσία της Μασούτης αποτυπώνεται μέσα από τα «υγιή» οικονομικά της στοιχεία όπως είναι η υψηλή κερδοφορία, που επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος.
Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 23,84 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό ποσό που διανέμεται στους μετόχους ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2017.
Για τη χρήση του 2016  το συνολικό ποσό του μερίσματος  που διανεμήθηκε  ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ.
Έτσι ο βασικός μέτοχος που είναι η οικογένεια  Μασούτη έλαβε ως μέρισμα το ποσό των 26 εκατ. ευρώ τα δύο  τελευταία  χρόνια.
Στελέχη της αγοράς ερμηνεύουν ως προάγγελο εξελίξεων τη γενναιόδωρη διανομή μερίσματος προς το βασικό μέτοχο.
Τα ίδια λένε ότι θα ήταν εφικτό να μειώσει το χρόνο αποπληρωμής προς τους προμηθευτές ενώ η διοίκηση δείχνει  ότι βιάζεται να εισπράξει τις τρέχουσες υπεραξίες της εταιρείας.
Η αγορά αναμένει τις κινήσεις της Μασούτης μετά την εξαγορά την Προμηθευτικής που διαθέτει 57 καταστήματα στην ευρύτερη  περιοχή της Αττικής.
Η κατάσταση, στην αγορά του λιανεμπορίου αν δεν επιστρέψει άμεσα στο ενάρετο κύκλο με αύξηση των πωλήσεων και  με την  προσδοκία της μείωσης του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, πιθανόν να προκληθεί νέος γύρος εξελίξεων στην αγορά του λιανεμπορίου που εμφανίζεται να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης