Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Η Ελλάδα στρατηγικά θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Η Ελλάδα στρατηγικά θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Όπως τόνισε, η χώρα μας είναι προνομιούχος λόγω της θέσης της 
Η Ελλάδα στρατηγικά θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εγχώριες και αυτές όπως ο λιγνίτης, διαμήνυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, μιλώντας στην εκδήλωση «60 χρόνια ορυχεία» που πραγματοποιήθηκε στις 3/12 στην Κοζάνη.
Όπως τόνισε, η χώρα μας είναι προνομιούχος λόγω της θέσης, του κλίματος και του υπεδάφους της, με μεγάλες δυνατότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά και γεωθερμίας.
«Η ΔΕΗ μάλιστα σχεδιάζει να αναπτυχθεί ραγδαία στον τομέα των ΑΠΕ, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος», διαβεβαίωσε, για να προσθέσει:
«Ωστόσο, οι ΑΠΕ δεν είναι ώριμες ακόμη ώστε να «πάρουν τη σκυτάλη» από τον λιγνίτη.
Γι΄ αυτό η απόλυτη εναντίωση στο λιγνίτη στην ουσία εξυπηρετεί την παραγωγή από Φυσικό Αέριο.
Με αυτό το δεδομένο ο λιγνίτης θα συνεχίσει στις επόμενες δεκαετίες να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, στην απεξάρτησή της από εισαγόμενα καύσιμα, στη βελτίωση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, καθώς και στην ανάπτυξη και απασχόληση της τοπικής κοινωνίας τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Κεντρική Πελοπόννησο.
Η στρατηγική της χώρας μας πρέπει να είναι: πέρασμα από το ένα εγχώριο καύσιμο, το λιγνίτη, στο άλλο, τις ΑΠΕ, με ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από εισαγωγές.
Για τον λόγο αυτόν και με πρόταγμα το εθνικό και όχι το στενά εταιρικό της συμφέρον, η ΔΕΗ προχωρά στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής, επενδύοντας τεράστια ποσά τόσο για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μονάδων της όσο και για μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε πως την ίδια στιγμή η ΔΕΗ δίνει μάχες σε διεθνές επίπεδο, συνασπιζόμενη με άλλες χώρες, ώστε η ευρωπαϊκή στρατηγική για επενδύσεις σε νέες ενεργειακές δραστηριότητες να πραγματοποιηθεί με αποζημίωση των χωρών που θίγονται από αυτές.
Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε [ως «από μια τέτοια βραδιά δεν μπορεί να λείψει η αναφορά στους μεγαλειώδεις αγώνες των εργαζομένων της περιοχής, για περισσότερα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υπεράσπιση της ΔΕΗ.
Αγώνες που παρήγαγαν ένα συγκεκριμένο υψηλό φρόνημα αλλά και ήθος και αποτελούν τη σπουδαιότερη παρακαταθήκη για το μέλλον, ειδικά σήμερα που η Επιχείρησή μας δοκιμάζεται ποικιλότροπα.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε μια προσωπική επέτειο: 40 χρόνων από την πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή όταν έκτακτος ακόμη υπάλληλος της ΔΕΗ ενημέρωσα περιδεής ως Γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών της ΔΕΗ τους μηχανικούς της περιοχής στην αίθουσα του ΑΗΣ Καρδιάς για τα προβλήματα του Κλάδου και της ΔΕΗ.
Και βέβαια απ΄ αυτή τη συγκέντρωση πήρα πολύ περισσότερα από ότι έδωσα.
Κλείνω υπογραμμίζοντας ότι την επέτειο αυτή δεν την επικαλούμαστε απλώς ως υπόμνηση μιας παρελθούσας «εποποιίας», αλλά –κυρίως– ως παρακαταθήκη και παρότρυνση για το σήμερα.
Ας αναστοχαστούμε αυτήν την εξηκονταετή πορεία: να εμπνευστούμε, να κοιτάξουμε μπροστά, να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του σήμερα.
Έτσι να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, με τις δικές μας δημιουργικές δυνάμεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης