Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Ελλάδα, οι εκλογές και οι τρεις άγνωστες παράμετροι της συμφωνίας που μένουν να αποσαφηνιστούν

BBVA: Ελλάδα, οι εκλογές και οι τρεις άγνωστες παράμετροι της συμφωνίας που μένουν να αποσαφηνιστούν
Το καλοκαίρι υπήρξε θετικό για την ελληνική κρίση, γεμάτο γεγονότα που έφεραν μια σχετική ηρεμία στη χώρα, παρά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου
Στις τρεις άγνωστες παραμέτρους που μένουν να διευκρινιστούν μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου αναφέρεται σε ανάλυσή της για την Ελλάδα η ισπανική τράπεζα BBVA.
Όπως αναφέρει, το καλοκαίρι υπήρξε θετικό όσον αφορά την ελληνική κρίση, γεμάτο γεγονότα που οδήγησαν σε μια κατάσταση σχετικής ηρεμίας προς το παρόν, παρά τις νέες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Το δημοψήφισμα στις αρχές του Ιουλίου υπήρξε έως ένα σημείο «καθαρτικό» για την ελληνική κυβέρνηση και ένα μέρος του πληθυσμού, που το έζησε ως μια νίκη έναντι της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι έφερε ένα πρόγραμμα βοήθειας και μεταρρυθμίσεων παρόμοιο με αυτό που ήταν έτοιμη να υπογράψει μερικές μέρες νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιτεύχθηκε η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, διάρκειας τριών ετών, που θα φέρει στη χώρα 86 δισ. ευρώ και το οποίο επιτεύχθηκε σε διάφορες φάσεις, καθώς το Eurogroup απαίτησε ορισμένες μεταρρυθμίσεις να εγκριθούν εκ των προτέρων, μετά τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε ύστερα από τους πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων.
Η καλή είδηση του νέου προγράμματος είναι ότι επικεντρώνεται περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έναντι της επιτάχυνσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης: οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι λιγότεροι αυστηροί, ενώ και οι προτεραιότητες επικεντρώνονται στα μέτρα για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, την απελευθέρωση κλειστών κλάδων στον ανταγωνισμό και την ιδιωτικοποίηση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.
Παρά τη συμφωνία, όμως, μένουν ακόμη διάφορες άγνωστες παράμετροι εν όψει.
Η πρώτη και κύρια είναι η πραγματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από την νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση θα ενέκρινε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο δεν πίστευε, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η χώρα στο ευρώ.
Όμως, χωρίς την έγκριση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και αν συνεχίσει να θεωρείται ως μια επιβολή από έξω, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας.
Είναι πιθανόν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι περισσότερο ευνοϊκά διακείμενη προς τη συμφωνία, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ έχουν εγκαταλείψει το κόμμα και τόσο ο Τσίπρας όσο και ο νέος επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας διάκεινται υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού με κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά.
Η δεύτερη άγνωστη παράμετρος αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κάτι που πιθανώς θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο και θα είναι ίσως μικρότερη του συνηθισμένου, καθώς οι αναδυόμενες χώρες πιέζουν το Ταμείο να μη συνεχίσει να είναι ευνοϊκό προς την Ελλάδα έναντι της συνήθους πολιτικής που ακολουθεί ο οργανισμός.
Αυτό μας οδηγεί στην τρίτη παράμετρο που παραμένει εκκρεμής: μέχρι ποιο βαθμό το Eurogroup θα παρέχει ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής ύστερα από την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος (πιθανόν τον Νοέμβριο).
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου ασκούσαν συγκεκαλυμμένη ή μη συγκεκαλυμμένη κριτική στο νέο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία μια ονομαστική μείωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Ωστόσο, πιθανόν η Ευρώπη να περιοριστεί στο να μειώσει τα επιτόκια ή να επεκτείνει εκ νέου τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους.
Και αυτό δικαίως, καθώς με τις παρούσες ευνοϊκές συνθήκες, οι πληρωμές τόκων για την Ελλάδα είναι στο 3,8% του ΑΕΠ, λιγότερο απ' ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Φαίνεται, σημειώνει η BBVA, πολύ καλύτερο να υπάρξει επικέντρωση στα διαρθρωτικά μέτρα και ενώπιον της σχετικής ηρεμίας χάρη της νέας συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε θέματα που μοιάζουν περισσότερο επείγοντα ή σημαντικά, όπως η προσφυγική κρίση ή το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης