Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Δύσκολα και επώδυνα τα μέτρα - Ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή – Οριακά υφεσιακό το 2016

Σταθάκης: Δύσκολα και επώδυνα τα μέτρα - Ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή – Οριακά υφεσιακό το 2016
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα εκλογών αυτή τη στιγμή», εκτίμησε ο κ. Σταθάκης
Τα μέτρα που φέρνει η συμφωνία είναι δύσκολα και επώδυνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Mega.
Ωστόσο, ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρα από ό,τι το προηγούμενο πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα, τόνισε πως με το προηγούμενο πρόγραμμα η Ελλάδα θα έπρεπε να παράγει πλεονάσματα 4,5%, ενώ με το παρόν πρόγραμμα το 2015 θα παράγει έλλειμμα 0,5%, το 2016 πλεόνασμα 0,5%, το 2017 1,75% και μόλις το 2018 καλείται να παράγει πλεόνασμα 3,5%.
Παράλληλα, σχολίασε πως το 2016 θα είναι οριακά ένα υφεσιακό έτος για την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται μεταστροφή από το β’ τρίμηνο του 2016, ώστε το 2017 η οικονομία να περάσει εκ νέου στην ανάπτυξη.
Ερωτηθείς σχετικά διατύπωσε την εκτίμηση ότι η δομή του νέου μνημονίου είναι πολύ διαφορετική, ενώ υπογράμμισε ότι δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, ενώ εμπεριέχει μόνο οριακές μειώσεις συντάξεων και μόνο από το 2017-2018, που μπορεί να αγγίξει το 1% του ΑΕΠ.
Αυτό που προβλέπεται άμεσα, σχολίασε στη συνέχεια, είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ίσως κάποια μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε πως το μνημόνιο περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, ωστόσο υποστήριξε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μικρότερη δυνατή», επανέλαβε έπειτα, προσθέτοντας ότι «αυτά που κάνει το πρόγραμμα γίνονται με το μικρότερο δυνατό κόστος».
Ως προς τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να προκρίνει ένα νέο δάνειο – γέφυρα για την Ελλάδα, έναντι της τελικής συμφωνίας, ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν το Βερολίνο θα βάλει εμπόδια, ενώ διευκρίνισε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο, ήτοι με τους Θεσμούς και τώρα αναμένεται να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια.
Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το φυσικό αέριο, τις πρόωρες συντάξεις, καθώς και μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, απάντησε σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, ο υπουργός.
Στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει και για την εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα εκλογών αυτή τη στιγμή», εκτίμησε ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αν δημιουργηθεί μία μεγάλη κρίση προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα».
Να περιμένουμε να δούμε την Πέμπτη πόσο σταθερή υποστήριξη θα έχει η κυβέρνηση, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης