Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Απτόητοι» Βρετανοί στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό με προκρατήσεις, σε αντίθεση με τους διστακτικούς Γερμανούς

«Απτόητοι» Βρετανοί στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό με προκρατήσεις, σε αντίθεση με τους διστακτικούς Γερμανούς
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τουρίστες δεν αξιοποίησαν τα early bookings Φεβρουαρίου - Μαρτίου, λόγω ανασφάλειας
Σχετικά Άρθρα

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πρόοδο των προκρατήσεων στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα έξοδα επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα.
Όπως είπε, οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος που παραδοσιακά δημιουργούν το απόλυτο peak στις προκρατήσεις του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» για τον μαζικό τουρισμό εποχικότητας, φέτος ήταν ισχνοί τουριστικά και οι επιδόσεις του τομέα έπιασαν μόλις το ένα δέκατο των συνηθισμένων.
«Ο πόλεμος δυστυχώς ήρθε σε ένα μήνα που έφερε πάλι μια ανασφάλεια. Εθνικότητες όπως η Πολωνία με στοιχεία του 2019, 4η στις αφίξεις με 1,2 εκατ. επισκέψεις κυρίως με πτήσεις τσάρτερ, είναι διστακτικές.
Η χώρα έχει τρία εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία και βρίσκεται στα σύνορα της εμπόλεμης ζώνης και είναι λογικό», σημείωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Ουσιαστικά χάθηκαν τα early bookings με τις υψηλές προσφορές από την αγορά, καθώς ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος παραδοσιακά ήταν μήνες με μεγάλες ευκαιρίες «πακέτων» που δεν σχετίζονταν μόνο με τη διαμονή, αλλά και με το αεροπορικό εισιτήριο - με την Τουρκία ωστόσο να κρατά προς το παρόν τη μερίδα του λέοντος στις προκρατήσεις, λόγω μείωσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε σχέση με το ευρώ.

Στασιμότητα από Ρουμανία – Δεν έχουν φοβίες οι Βρετανοί

Αντίστοιχα οι Ρουμάνοι (σημαντική εθνικότητα για τον οδικό τουρισμό) που ενίσχυαν τις τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας (και όχι μόνο) κάθε καλοκαίρι, εμφανίζουν για τον ίδιο λόγο με τους Πολωνούς, στασιμότητα όσον αφορά τις προκρατήσεις. «Αν είχαμε δέκα κρατήσεις την ημέρα, τώρα έχουμε μία και αυτή από τη Μεγάλη Βρετανία κυρίως. Διότι οι Βρετανοί που βρίσκονται στη δεύτερη θέση των αφίξεων του 2019, δεν έχουν τις ίδιες φοβίες με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο», εξήγησε ο επικεφαλής των ξενοδόχων.
Σε αντίθεση δηλαδή με τη νούμερο ένα αγορά της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται «φοβισμένη» στο να πραγματοποιήσει κράτηση για διακοπές τη συγκεκριμένη χρονικό περίοδο.
Ο «βαρύς» ψυχολογικός παράγοντας μάλιστα αγγίζει λόγω πολέμου τους 7 στους 10 εν δυνάμει τουρίστες από τη χώρα αυτή.
«Δεν είμαστε ακόμα ανήσυχοι ότι δεν θα δούμε στην πορεία κρατήσεις και ότι η σεζόν, για να το πούμε απλά, δεν θα έχει κόσμο. Όμως όσο περνά ο καιρός και δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία στην εμπόλεμη περιοχή, θυμόμαστε το ρητό «μέρα που περνά δεν ξαναγυρνά». Στην εποχικότητα, υπάρχει ανησυχία, αλλά υπάρχει περιθώριο ακόμη ώστε να ανακάμψουμε στις κρατήσεις και φυσικά να καλύψουμε και αυτό είναι ένας στόχος του 2022, την όποια απώλεια θα έχουμε από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά», διευκρίνισε. Οι Ουκρανοί «αγάπησαν» τη χώρα μας από το 2018 που καταργήθηκε η βίζα και μέσα σε ένα καλοκαίρι (του 2019) επέλεξαν να μας επισκεφτούν πάνω από 150 χιλιάδες πολίτες της τόσο οδικώς, όσο και με πτήσεις τσάρτερ.

Δεν κάνουν τόσο εύκολα κρατήσεις οι 55 plus

Ο Απρίλιος και ο Μάιος, είναι μήνες χαμηλής επισκεψιμότητας σε σχέση με τη high season, αλλά και διαστήματα που προτιμώνται κυρίως από τους 55 plus της Ευρώπης. Το ξέσπασμα της πανδημίας στέρησε από την τουριστική πίτα για ευνόητους λόγους, ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν φαίνεται να κάνει εύκολα την κράτηση». Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι του τουρισμού περιμένουν τον Απρίλιο να ανακάμψει σιγά σιγά η ροή των κρατήσεων, ώστε τον Μάιο να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να υποδεχτούν τους πρώτους τους πελάτες.
Προορισμοί όπως είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα εμφανίζονται πιο «ζωηροί» στις αρχές Μαΐου σε επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως είναι η Χαλκιδική και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, η οποία θα επανεκκινήσει ουσιαστικά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τελευταίου μήνα της άνοιξης, όσο δεν διαφαίνεται «άμεση ειρηνευτική συνθήκη» στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κερδίζει πόντους στην ασφάλεια με τη διατήρηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, αλλά και από τον Καναδά, ενώ σύμφωνα με την αγορά θα χρειαστούν περίπου δύο με τέσσερις εβδομάδες, αναλόγως την περιοχή και των εθνικοτήτων που φιλοξενεί, ώστε να αποκατασταθεί η ψυχολογία του ταξιδιωτικού κοινού και να επανέλθει η ροή των κρατήσεων σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΙΟΒΕ: Εστίαση και φιλοξενία ο δυναμικότερος τομέας της οικονομίας

Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 – που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών – οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας συνεισφέρουν Προστιθέμενη Αξία €9,8 δισ., η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν €3,6 δισ. σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε € 1,181 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Κατά την πολυετή οικονομική κρίση, ο τομέας που στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του μακροχρόνιου lockdown και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Ο κλάδος της φιλοξενίας ως έμμεση ρευστότητα θεωρεί την επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%, όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 - ή άλλως εναρμόνισή του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%. Όπως και την εξυγίανση του ανταγωνισμού, με υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα, αλλά και τον εντοπισμό των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Στη Συμμαχία «Στηρίζω HORECA» συμμετέχουν εκτός από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης