Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγίδα στις μετοχές: Απότομη διόρθωση -10% στη Wall εάν η απόδοση των 10ετών ομολόγων ξεπεράσει το 5%

Καταιγίδα στις μετοχές: Απότομη διόρθωση -10% στη Wall εάν η απόδοση των 10ετών ομολόγων ξεπεράσει το 5%
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κυμαίνεται κάτω από τα επίπεδα που προκάλεσαν το τεράστιο κραχ το περασμένο φθινόπωρο - O επίμονος πληθωρισμός και οι αναιμικές δημοπρασίες  θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αποδόσεις πέρα από το όριο του 5% - Μόλις ξεπεραστεί αυτό το όριο, οι επενδυτές  θα αντιμετωπίσουν απότομη διόρθωση των μετοχών
Τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου μπορεί να μην είναι στην πρωτοκαθεδρία των προτιμήσεων των επενδυτών, αλλά οι αποδόσεις που αυξάνονται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσαν εν τέλει να οδηγήσουν σε χάος την αγορά.
Ενώ η φετινή δυναμική των μετοχών έχει διατηρήσει θερμό το ενδιαφέρον για τη Wall Street, το επιτόκιο 10 ετών ομολόγων αναφοράς έχει αυξηθεί έως και 83 μονάδες βάσης από το 2023.
Αυτό ανήλθε στο 4,7% τον Απρίλιο, όχι πολύ μακριά από το όριο που έσπασε τις αγορές το περασμένο φθινόπωρο: 5%.
Όταν αυτό το υψηλό 16 ετών ξεπεράστηκε τον Οκτώβριο, προκάλεσε ένα από τα χειρότερα κραχ της αγοράς στην ιστορία.
Ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν την Παρασκευή (3/5) μετά την ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας, οι αγορές εξακολουθούν να κοιτάζουν επιφυλακτικά περαιτέρω ανοδικές κινήσεις εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και «θερμής» οικονομίας.
Θα μπορούσε να συμβεί επιστροφή των αποδόσεων στο 5%;
Για τους αναλυτές, όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πολιτική και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Business Insider, το οποίο στο δημοσίευμά του στις  4/5 παραθέτει προβλέψεις επενδυτών.

Πού θα κατευθυνθούν οι αποδόσεις

Ο «βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross είναι μεταξύ εκείνων που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας στους επενδυτές ότι ο υψηλός ομοσπονδιακός δανεισμός θα ωθήσει τις αποδόσεις σε επίπεδα 5% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές των ομολόγων, γεγονός που σημαίνει ότι η χαμηλή ζήτηση αμερικανικου χρέους αυξάνει τα επιτόκια και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοπρασίες των αμερικανικών ομολόγων έχουν προσελκύσει την προσοχή των αγορών, καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στη ζήτηση αμερικανικού χρέους.
Οι «αναιμικές» δημοπρασίες είναι αυτές που προκάλεσαν το sell off στην αγορά ομολόγων το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε στο Business Insider ο βετεράνος της αγοράς χρέους  Ed Yardeni.
Πολλοί επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από το εκρηκτικό αμερικανικό χρέος και καθώς καταβάλλονται μικρέ προσπάθειες για να περιοριστεί, θα μπορούσαν να υπάρχουν πλειστηριασμοί που θα αναδείξουν περαιτέρω τη μικρή ζήτηση, είπε.
Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Federal Reserve πραγματοποίησαν νέες προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας αυτή την εβδομάδα για να μειώσουν την πίεση από τους αγοραστές, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν αυτές οι προσπάθειες είναι αρκετές.
Στην περίπτωση που το 5% παραβιάζεται ποτέ για αυτόν τον λόγο, ο πρόεδρος της Yardeni Research επισήμανε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά: «Αυτή τη φορά, ξέρετε, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το 5% παραμένει και τότε όλοι θα αναρωτιόμαστε αν η επόμενη κίνηση είναι προς έξι ή πίσω στα τέσσερα».
Η επενδυτική εταιρεία SEI είχε παρόμοιες ανησυχίες τον Απρίλιο και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία του φετινού επίμονου πληθωρισμού επιδεινώνουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα.
Με τις τιμές καταναλωτή να παραμένουν υψηλές, τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά, ανακόπτοντας τη τάση για τοποθέτηση στην αγορά σταθερού εισοδήματος:
«Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου επιστρέφει στο επίπεδο του 5%, ακόμη και με την προοπτική περικοπών επιτοκίων στον ορίζοντα», ανέφερε σε σημείωμα.
Όμως, για τον Eric Sterner της Apollon Wealth Management, θα έπρεπε να επικρατήσει στις αγορές περισσότερη απαισιοδοξία για να δικαιολογήσει μια κίνηση πάνω από το 5%.
Μόνο εάν ο πληθωρισμός ωθήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια θα ήταν ανησυχητικό στοιχείο, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό.
Ωστόσο, οι αποδόσεις δεν πέφτουν σύντομα, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, είπε στο BI:
«Εάν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή τη μείωση των επιτοκίων, πιθανώς μπορούμε να πλησιάσουμε στο 4%,» είπε.
«Αλλά δεν νομίζω ότι θα πέσουμε κάτω από το 4%.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-05_160902.png

Οι κίνδυνοι

Όταν οι αποδόσεις των 10 ετών ξεπέρασαν το όριο του 5% το περασμένο φθινόπωρο, οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και ο S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 6% από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου.
Αυτό εν μέρει εξηγείται από το πόσο γρήγορα ανέβηκε η απόδοση, δήλωσε ο Yardeni, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη φορά.
«Ήταν μια πιο υπόγεια κίνηση, που συνέβη με πιο αργό ρυθμό, δεν έχει τραβήξει την προσοχή κανενός στο χρηματιστήριο», είπε.
«Ακόμη και οι μετοχές ανάπτυξης (growth stocks) είχαν καλές επιδόσεις, παρόλο που υποτίθεται ότι δεν συμβαίνει αυτό όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν».
Αλλά (με αποδόσεις) πέρα από το 5% θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.
Σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs, τα υψηλά πέρα από το 5% έχουν ιστορικά προκαλέσει αρνητικές εξελίξεις για τις μετοχές.
Το 1994, ακόμη και τα ισχυρά κέρδη δυσκολεύονταν να ωθήσουν τις μετοχές έναντι υψηλότερων αποδόσεων.
Ακόμη και ο Sterner συμφώνησε ότι είναι ένας κίνδυνος, αν και μόνο βραχυπρόθεσμα: «Υποθετικά, αν περάσουμε το 5%, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διόρθωση της αγοράς ή sell off 10% ή περισσότερο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης