Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υποτιμημένος χρηματιστηριακά ο όμιλος Βιοχάλκο – Ποια η δίκαιη τιμή, οι ενέργειες που απαιτούνται για να εκτιναχθεί η αξία

Υποτιμημένος χρηματιστηριακά ο όμιλος Βιοχάλκο – Ποια η δίκαιη τιμή, οι ενέργειες που απαιτούνται για να εκτιναχθεί η αξία
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Bankingnews.gr, η Βιοχάλκο είναι πολύ κοντά στο να υλοποιήσει μεγάλη επένδυση για μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι άκρως αναγκαίες για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας
Σε μεγάλη στρέβλωση εξακολουθεί να βρίσκεται η μετοχή της Βιοχάλκο, καθώς κινείται τελευταία στα 5,80 ευρώ, έναντι της καθαρής θέσης του ομίλου, που είναι 7.10 ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η τιμή της δεν αποτυπώνει τις μεγάλες συμμετοχές που έχει ο όμιλος, αλλά και την εκτίμηση ότι αποτιμώντας αυτές τις συμμετοχές της mark to market, κάτι που είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοίκησης, θα μπορούσε η Βιοχάλκο να «τρέξει» με EBITDA 600 - 650 εκατ. το 2024, εγγράφοντας μόνο εξ αυτής της αιτίας καθαρό κέρδος χρήσης περίπου 380 με 400 εκατ.
Γεγονός που δείχνει την βαθύτατη στρέβλωση της τιμής της Βιοχάλκο με την δυνητική τιμή που θα μπορούσε να έχει αν μόνο και μόνο αναδείξει την υπεραξία των συμμετοχών της.
Εξ αυτού και μόνο του γεγονότος θα μπορούσε η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο να εκτιναχθεί πέριξ των 2.5 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. που είναι σήμερα.

Οι κρυμμένες αξίες

Συγκρίνοντας τα ετήσια αποτελέσματα ενός άλλου Ομίλου της Intracom Holding, δηλαδή αυτή που εκμεταλλεύτηκε και κατέγραψε στα αποτελέσματα χρήσης 2023 τις υπεραξίες από τις συμμετοχές της σε Intralot, Intracom και ΚΛΜ, είναι απολύτως εφικτό και λογικό η διοίκηση της Βιοχάλκο να κινηθεί στην ίδια λογιστική αντιμετώπιση των συμμετοχών της, προκειμένου να αναδειχθούν και στην τιμή της όλες οι κρυμμένες υπεραξίες, τόσο για τον βασικό μέτοχο που δια κρατεί περίπου το 80% όσο και για τους μετόχους μειοψηφίας που διακρατούν τις μετοχές ως κόρην οφθαλμού και πρέπει να απολαύσουν μεσοπρόθεσμα τα οφέλη.
Έτσι, εκτιμώντας λοιπόν τις κρυμμένες υπεραξίες μόνο των συμμετοχών στην Cenergy, στην ΕΛΧΑ και στην υπό εισαγωγή Noval, η τιμή της Βιοχάλκο βρίσκεται σε ακραία στρέβλωση στο ΧΑΑ.
Εξετάζοντας τον όμιλο συνοπτικά παρατηρούμε τεράστια στρέβλωση στην ναυαρχίδα, Βιοχάλκο, μιας και η κεφαλαιοποίηση της διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. περίπου, όταν μόνο οι συμμέτοχες της είναι πολλαπλάσιες.
Ειδικότερα, είναι στις:
Cenergy με συμμετοχή 80% - 1,15 δισ.
ΕΛΧΑ με 85% - 0,650 δισ.
ΣΙΔΜΑ με 30% - 11 εκατ.
Noval με 100% - 0,550 δισ.
Ήτοι… πέριξ των 2,4 δισ.
Είναι πλέον βέβαιο ότι η διοίκηση της θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αποκατασταθεί η στρέβλωση με την τιμή να αναμένεται πέριξ των 8 ευρώ.

Προς μεγάλη επένδυση

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Bankingnews.gr, η Βιοχάλκο είναι πολύ κοντά στο να υλοποιήσει μεγάλη επένδυση για μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι άκρως αναγκαίες για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Η μεγάλη αυτή επένδυση είναι μέσα στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης του ομίλου Βιοχάλκο και θα εκτινάξει τα μεγέθη του.
Αξιόπιστη πηγή ανέφερε στο ΒΝ ότι γι’ αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό ο όμιλος Βιοχάλκο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλο μεγάλο όμιλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης