Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανοίγουν ξανά τα «Ελληνικά Γράμματα», 6 χρόνια μετά την παύση λειτουργίας τους

Ανοίγουν ξανά τα «Ελληνικά Γράμματα», 6 χρόνια μετά την παύση λειτουργίας τους
Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 και επεκτάθηκαν σε πολλούς τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, η λογοτεχνία και το non fiction
Ένας από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας στο χώρο της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας ανοίγει ξανά τις πόρτες του, έξι χρόνια μετά την παύση λειτουργίας του.
Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 και επεκτάθηκαν σε πολλούς τομείς, όπως το παιδικό βιβλίο, η λογοτεχνία και το non fiction.
Σημαντικοί συγγραφείς «κοσμούσαν» το πλούσιο εκδοτικό του πρόγραμμα, από τον Ευγένιο Τριβιζά μέχρι τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον Γιάννη Ξανθούλη, μεταξύ άλλων, για τους Έλληνες, και από τον Έκο, τον Μπόρχες, τον Κάρεϊ, τον Ουίλιαμ Τρέβορ και δεκάδες άλλους για τους ξένους.
Και από τον ακαδημαϊκό χώρο δεκάδες πανεπιστημιακοί είχαν εμπιστευθεί τα έργα τους στα «Ελληνικά Γράμματα», ανάμεσά τους οι Γ. Μπαμπινιώτης, Ι. Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Πελεγρίνης, Στ. Παπαστάμου κ.ά.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκδότης του «Πεδίου», Παύλος Δ. Παπαχριστοφίλου.

Έκλεισαν δεκάδες βιβλιοπωλεία στην κρίση...

Η κρίση στην αγορά βιβλίου λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και η αντικατάσταση του από τα tablets οδήγησε σε λουκέτο πολλές μεγάλες αλυσίδες οι οποίες αποτελούσαν σημείο συνάντησης αλλά και αγαπημένα στέκια χιλιάδων Αθηναίων.
Τα πρώτα σημάδια είχαν εμφανιστεί το 2010, όταν πολλές από τις αλυσίδες βιβλιοπωλείων φρόντισαν από απλά βιβλιοπωλεία να μετατραπούν σε καταστήματα για αξεσουάρ νέων τεχνολογιών.
Όμως ούτε το νέο concept που επιχείρησαν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά.
Τελευταίο θύμα της οικονομικής κρίσης η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου, που έκλεισε και το τελευταίο μεγάλο υποκατάστημα της στην Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, υπήρξε ορόσημο του κέντρου της πόλης, ενώ ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν είχε συμπεριλάβει το 2013 το βιβλιοπωλείο αυτό στη λίστα του με τα 49 καλύτερα του κόσμου, στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».
Να σημειωθεί ότι η αλυσίδα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ οι πρόσφατες προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να βρεθεί λύση -είτε μέσω της δικαστικής οδού είτε μέσω συμφωνιών με προμηθευτές - απέβησαν άκαρπες.
Είχε προηγηθεί, το 2013 το λουκέτο στην Εστία, από τις πιο παλιές της πρωτεύουσας με συνεχή λειτουργία 128 ετών.
Ήταν η αλυσίδα που κατάφερε μέσα στη μακρόχρονη πορεία της να επιβιώσει από πολέμους και κατοχή, αλλά που δεν κατάφερε να αντέξει την στην κρίση.
Για πολλά χρόνια το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» προσέλκυε το ενδιαφέρον ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και της πολιτικής.
Δεύτερη μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα που έβαλε λουκέτο, μετά από 45 χρόνια ήταν η Φλωράς.
Τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» ξεκίνησαν το 1974 όταν οι καθηγητές Αγγλικών Γιάννης και Μαίρη Φλωρά, αποφάσισαν να αφήσουν τα φροντιστήριά τους και να στραφούν στα ξενόγλωσσα βιβλία.
Η άνοδος της εταιρείας είναι ραγδαία και τα βιβλιοπωλεία Φλωράς γίνονται συνώνυμα των ξενόγλωσσων βιβλίων.
Πριν τα χρόνια της ύφεσης είχε φτάσει να αριθμεί 11 βιβλιοπωλεία και να απασχολεί 70 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και άλλους 150 ως έκτακτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης