Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι κυβερνήσεις θα χάσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού – Εκτοξεύοντας τις δαπάνες είναι σαν να ρίχνουν πετρέλαιο στη φωτιά…

Γιατί οι κυβερνήσεις θα χάσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού – Εκτοξεύοντας τις δαπάνες είναι σαν να ρίχνουν πετρέλαιο στη φωτιά…
Η ΕΚΤ υποβαθμίζει τον κίνδυνο της ύφεσης λόγω της ταχείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Φοβούμενες τις υψηλές τιμές οι οποίες αναμένεται να πυροδοτήσουν κοινωνικές αναταραχές, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταφεύγουν σε τεαράστια πακέτα ενισχύσεων και δημοσιονομικής επέκτασης, αλλά η στρατηγική τους υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να αποτύχει, επισημαίνεται σε άρθρο του Politico το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Από τη μία πλευρά, οι ψηφοφόροι οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά αυξημένο κόστος διαβίωσης προχωρούν σε διαμαρτυρίες, απαιτώντας να αντιμετωπισθούν οι ιστορικά υψηλές τιμές στην ενέργεια που έχουν επιτείνει τις πληθωριστικές πι΄σεις.
Από την άλλη πλευρά, η σωρεία επιδοτήσεων και οι σαρωτικές φορολογικές μειώσεις κινδυνεύουν να τραυματίσουν την οικονομική σταθερότητα.
«Η προσέγγιση ΄΄στηριξη με κάθε κόστος’’ δεν θα ήταν η σωστή απάντηση ενάντια στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην Πράγα αυτή την εβδομάδα.
«Διατρέχουμε τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουμε περαιτέρω τον πληθωρισμό», επισήμανε.

Το σοκ στην προσφορά

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιταχύνεται, φθάνοντας κατά μέσο όρο 9,1% τον Αύγουστο σε όλη τη νομισματική ζώνη και φθάνοντας πάνω από το 20% στη Βαλτική.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, κίνηση που δεν είχε προηγούμενο, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν διαδοχικές αυξήσεις και ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με μείωση του προϋπολογισμού της
Η άνοδος των τιμών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας κρίσης της προσφορά που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις πρωτοφανείς κυρώσεις.

Σωρεία επιδοτήσεων και χρήματα από το ελικόπτερο

Μέχρι στιγμής, η πίεση να κατευνασθούν θυμωμένοι ψηφοφόροι είχε το πάνω χέρι στις ασκούμενες πολιτικές.
Οι κυβερνήσεις έσπευσαν να δαπανήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ —σε ορισμένες περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ— μέσω πολιτικών που περιλαμβάνουν τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των συντελεστών ΦΠΑ στα καύσιμα, τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τα προγράμματα διάσωσης σε εταιρείες ενέργειας.
Κατά μέσο όρο, η ΕΕ δαπάνησε το 0,9 τοις εκατό του ΑΕΠ της σε προσπάθειες να μετριάσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, ποσοστό που είναι πιθανό να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.
Αλλά αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό χρήματα από το ... ελικόπτερο (κατά τη γνωστή αμερικάνικη έκφραση) δεν στοχεύουν αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και διατρέχουν τον κίνδυνο να αυξλησουν τη ζήτηση και να οδηγήσουν σε αποτυχία τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
«Όταν εισάγετε ένα μέτρο, η τάση να διατηρηθεί είναι αναπόφευκτη. και όταν έχετε μια δύσκολη κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να περιορίσετε την πρόσβαση σε ενισχύσεις σε ορισμένες ομάδες», είπε ο Gentiloni, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να διαμορφώσουν τη στήριξη «προσωρινή και στοχευμένη».
How to deal with Europe's energy crisis | The Economist
Europe Energy Crisis Latest Updates: September 6 - Bloomberg
Η πρόκληση


Αλλά η στόχευση σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος είναι πρόκληση για την οικονομική πολιτική, αναγνώρισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe.
«Το να ανταποκρίνεσαι στις κοινωνικές ανάγκες με στοχευμένο τρόπο από άποψη πολιτικής είναι περίπλοκο», επισήμανε ροσθέτοντας ότι η «κλίμακα και ο σχεδιασμός» είναι το κλειδί.
Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν την Παρασκευή 9 /9 να δώσουν προτεραιότητα στις στοχευμένες ενισχύσεις σε μετρητά αντί για μέτρα ευρείας κλίμακας.
«Σαφώς κάνουμε προσαρμογές όσον αφορά τις μεταφορές εισοδήματος για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christin Lagarde επισημαίνοντας μια ελαφρά βελτίωση στον σχεδιασμό των μέτρων βοήθειας, το 15% των οποίων είναι τώρα στόχος, σε σύγκριση με 10% προηγουμένως.
Όμως, ενώ η κοινή γνώμη υποστηρίζει (ακόμη) την το μέτωπο της Δύσης κατά της Ρωσίας, οι πολιτικοί είναι επιφυλακτικοί και βλέπουν τις δημοισιονομικές δαπάνες ως μέσο για την αποτροπή αντιδράσεων και κοινωνικών αναταραχών.
«Φυσάει ισχυρός πολιτικός άνεμος και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηριχτούμε εναντίον του και να αποτρέψουμε τις υπερβολές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Europe fights Putin's energy war with cash
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης