Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Σύγκληση του Κοινοβουλίου για έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου – Επιστολή του Rajapaksa

Σρι Λάνκα: Σύγκληση του Κοινοβουλίου για έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου – Επιστολή του Rajapaksa
Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη 19/7 για να δεχθεί τις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία την Τετάρτη 20/7
Σχετικά Άρθρα

Στη Σρι Λάνκα, όπου βαθαίνει η κρίση, το Κοινοβούλιο συνεκλήθη σήμερα, Σάββατο 16/7, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Η παραίτηση του πρώην προέδρου G. Rajapaksa, ο οποίος διέφυγε στη Σιγκαπούρη για να γλιτώσει από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την επίσημη κατοικία του και το γραφείο του, έγινε δεκτή από το Κοινοβούλιο στις 15/7.
Το Κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα συνεκλήθη το Σάββατο 16/7 και οι βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν νέο πρόεδρο σε μία εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό Ranil Wickremesinghe, να ορκίζεται υπηρεσιακός πρόεδρος έως τότε, αν και οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτησή του επίσης..
Ο Dhammika Dasanayake, γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου, προχώρησε στην επίσημη ανάγνωση της επιστολής παραίτησης του G. Rajapaksa, ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε «όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποτρέψει την οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Σρι Λάνκα.
Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη 19/7 για να δεχθεί τις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία για το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας την Τετάρτη 20/7.
Σημειώνεται ότι πάνω από 100 αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με τουφέκια εφόδου είχαν αναπτυχθεί το Σάββατο στο δρόμο που οδηγεί στο Κοινοβούλιο, έχοντας στήσει οδοφράγματα ώστε να αποτρέψουν πιθανές ταραχές.

Η επιστολή Rajapaksa

Ο αποπεμφείς πρόεδρος της Σρι Λάνκα, G. Rajapaksa δήλωσε ότι έλαβε «όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποτρέψει την οικονομική κρίση, η οποία ταλανίζει τη χώρα.
Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ο Dhammika Dasanayake, γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου, ανάγνωσε στο Κοινοβούλιο, ο Rajapaksa ανέφερε ότι η οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα έχει τις ρίζες της στα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης που προηγήθηκαν της δικής του προεδρίας, μαζί με την πανδημία της COVID-19 που μείωσε τις τουριστικές αφίξεις και τα εμβάσματα από όσους δουλεύουν στο εξωτερικό.
«Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι έλαβα όλα τα δυνατά μέτρα για να αντιμετωπίσω την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του να απευθύνω πρόσκληση σε βουλευτές να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ή μια κυβέρνηση ενότητας», ανέφερε ο Rajapaksa στην επιστολή.
rajapaska_1.JPG

Η κρίση στη Σρι Λάνκα

Με τη Σρι Λάνκα να βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση και να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων, οι πολίτες ξεκίνησαν διαδηλώσεις τον Απρίλιο ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.
Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ατέλειωτες ουρές στα πρατήρια καυσίμων, δελτίο στα τρόφιμα, ενώ σε ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονταν τις τελευταίες εβδομάδες κατηγορούσαν τον προέδρο Rajapaksa για κακοδιαχείριση.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Rajapaksa και τους συμμάχους της για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων, αλλά και διαφθορά.

Φορτίο με καύσιμα

Ανακούφιση στους πολίτες αναμένεται να προσφέρει φορτίο με καύσιμα που έλαβε το Σάββατο 16/7.
Η Σρι Λάνκα έλαβε το πρώτο από τρία φορτία με καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Kanchana Wijesekera.
Είναι οι πρώτες αποστολές καυσίμων που φθάνουν στη χώρα σε διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και μέσα στην ημέρα θα φθάσει δεύτερο φορτίο με πετρέλαιο κίνησης, ενώ την Τρίτη 19/7 αναμένεται φορτίο βενζίνης. «Οι πληρωμές και για τα 3 έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο ίδιος μέσω Twitter.
Σημειώνεται ότι είναι συνηθισμένες πλέον οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων ουρές και μπορεί κάποιος να περιμένει ακόμα και ημέρες για να προμηθευτεί βενζίνη, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα στο 54,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης