Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Χιλιάδες διαδηλωτές εξερευνούν το λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο, μετά τη φυγή του Rajapaksa

Σρι Λάνκα: Χιλιάδες διαδηλωτές εξερευνούν το λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο, μετά τη φυγή του Rajapaksa
O Rajapaksa φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα
Σχετικά Άρθρα

Στο λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Κολόμπο της Σρι Λάνκα , μία ημέρα αφότου διαδηλωτές εισέβαλαν στον κτίριο και ανάγκασαν τον πρόεδρο Gotabai Rajapaksa να φύγει και να ανακοινώσει την παραίτησή του, αρκετοί περιφέρονται μέσα στους χώρους και δηλώνουν έκπληκτοι από την πολυτέλεια.
Αν και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονται έξω από το συγκρότημα, δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους να εισέλθουν εντός, μεταξύ των οποίων και μια 61χρονη πωλήτρια μαντιλιών που δήλωσε πως «ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε».
Το νερό στην πισίνα έχει βρομίσει και σήμερα κανείς δεν κολυμπάει σε αυτή, μια ομάδα ομάδα ανδρών ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, άλλοι ανέβαιναν με τη σειρά σε έναν διάδρομο γυμναστικής με θέα στους κήπους του μεγάρου.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 9/7 διαδηλωτές περικύκλωσαν την κατοικία του Gotabai Rajapaksa και μπήκαν μέσα σε αυτή, αν και ο ίδιος πρόλαβε να φύγει λίγα λεπτά νωρίτερα. Περίπου 45 άνθρωποι διακομίστηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους, ενώ αργότερα εισέβαλαν και στην κατοικία του πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.
Πάντως, ο Rajapaksa φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
sri_lanka2.JPG

Χάος στη Σρι Λάνκα

Με τη Σρι Λάνκα να βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση και να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων, οι πολίτες ξεκίνησαν διαδηλώσεις τον Απρίλιο ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.
Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ατέλειωτες ουρές στα πρατήρια καυσίμων, δελτίο στα τρόφιμα, ενώ σε ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονταν τις τελευταίες εβδομάδες κατηγορούσαν τον προέδρο Rajapaksa για κακοδιαχείριση.
Ήδη, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, όλα τα μέλη της οικογένειας Rajapaksa που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον ίδιο, ο οποίος είχε αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, ενώ μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Mahinda, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ranil Wickremesinghe., ο οποίος χθες (9/7), ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου.
Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου του.
Πάντως, το πολιτικό χάος ενδέχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες της Σρι Λάνκα να εξέλθει από την οικονομική κρίση, η οποία προκλήθηκε από τη σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος και οδήγησε στην αναστολή των εισαγωγών τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.
Αρχικά η Σρι Λάνκα επλήγη από την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό μετά από μια τζιχαντιστική επίθεση το 2019 και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας covid-19, ενώ επιδεινώθηκε η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει τη χώρα των 22 εκ. κατοίκων μετά την ανεξαρτησία της το 1948, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, για τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν την οικογένεια του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για την παροχή στη χώρα πακέτου διάσωσης 3 δισεκ. δολαρίων, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% τον Ιούνιο, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πολιτών της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης