Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iσραήλ: Στο τραπέζι η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech στους άνω των 60 πριν από την έγκριση από τον FDA

tags :
Iσραήλ: Στο τραπέζι η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech στους άνω των 60 πριν από την έγκριση από τον FDA

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή  του υπουργείου Υγείας Nachman Ash καταγράφεται εξασθένηση της ανοσίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου

To ενδεχόμενο να χορηγήσει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στους πλέον ηλικιωμένους πολίτες του εξετάζει το Ισραήλ, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγή Delta του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται πληροφορία αξιωματούχου από το υπουργείο υγείας της χώρας τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.

Ευάλωτες ομάδες

Οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν εάν οι ενισχυτική δόσεις χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες.
«Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα.
Την απόφαση την επωμιζόμαστε εμείς όταν δεν έχουμε τη στήριξη του (υπόλοιπου) κόσμου. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη απόφαση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Nachman Ash κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την υγεία, που φιλοξένησε ο ιστότοπος Ynet.

Άδεια για ενισχυτική δόση

«Από τη μία θέλουμε να δούμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και να βασιστούμε στα δεδομένα μας εξετάζοντας εάν πραγματικά υπάρχει εξασθενημένη ανοσία και από την άλλη υπάρχει μια έξαρση και θέλουμε να σταματήσουμε αυτήν την έξαρση».
Η Pfizer επιδιώκει μια επείγουσα άδεια από τις αμερικανικές αρχές για μια τρίτη δόση του εμβολίου της, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά προστασίας.
Το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατασταλμένους πολίτες του αυτόν τον μήνα σε κατά περίπτωση βάση.

Διαβρωση των στοιχείων

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει την ανάλυση του υπουργείου Υγείας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, λόγω πιθανής προκατάληψης που ενδεχομένως να αλλοιώνει τα επιστημονικά δεδομένα.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις το εμβόλιο ήταν μόνο 41% αποτελεσματικό όσον αφορά τους συμπτωματικούς ασθενείς σύμφωνα με στοιχεία που ον τελευταίο μήνα.
Η προστασία από σοβαρή νοσητότητα παρέμεινε ισχυρή, στο 91%.
«Εκτιμώ ότι αυτά τα δεδομένα είναι αλήθεια, είπε ο Ash.
«Αλλά οι ενδείξεις είναι, τουλάχιστον εδώ, ότι η ανοσία εξασθενεί.»
Μια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Ash, και πιθανότατα θα επηρεάσει άτομα ηλικίας 60 ή 70 ετών και άνω, την ομάδα υψηλού κινδύνου που έλαβε το τρύπημα όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την προσπάθεια εμβολιασμού τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση

«Αναμένουμε να δημοσιεύσουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με το πρόγραμμά μας ενισχυτικών δόσεων και όλα τα δεδομένα που θα συλλέξουμε θα μοιραστούν στο πλαίσιο των συνεχών συζητήσεων με την FDA, τον ΕΜΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Pfizer
Οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο Nachman Ash και πιθανόν θα αφορά ανθρώπους ηλικίας 60 ή 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης