Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εκλογές crash test για το CDU της Merkel σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο (14/3)

Γερμανία: Εκλογές crash test για το CDU της Merkel σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο (14/3)
Οι εκλογές διεξάγονται στη σκιά δύο μεγάλων σκανδάλων, που πλήττουν το CDU και οδήγησαν σε παραίτηση τρεις βουλευτές του
Σχετικά Άρθρα

Έτοιμοι να «τιμωρήσουν» τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες του CDU φαίνονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι στις δύο περιφερειακές εκλογές, που διεξάγονται από το πρωί της Κυριακής (14/3/2021) στα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας - Παλατινάτου φαίνονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι, μειώνοντας τις πιθανότητες του κόμματος της Angela Merkel να διατηρήσει αλώβητο την εξουσία στις ομοσπονδιακές κάλπες τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Οι εκλογές διεξάγονται στη σκιά δύο μεγάλων σκανδάλων, που πλήττουν το CDU και οδήγησαν σε παραίτηση τρεις βουλευτές του.
Οι δύο εξ αυτών κατηγορούνται ότι οι ίδιοι ή εταιρείες τους εισέπραξαν προμήθειες ύψους 600.000 ευρώ στη μία και 250.000 ευρώ στην άλλη για διαμεσολαβήσεις, που οδήγησαν στην αγορά προστατευτικών μασκών από το δημόσιο.
Ενώ ο τρίτος κατηγορείται ότι αμειβόταν από το Αζερμπαϊτζάν για να ασκήσει επιρροή υπέρ των συμφερόντων του καθεστώτος της χώρας.

Στην κόψη του ξυραφιού

Η καγκελάριος Merkel, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, δεν επιδιώκει την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ήδη χάνει το «bonus της Merkel» που της έδωσε νίκες σε τέσσερις ομοσπονδιακές εκλογές.
Το CDU προσήλθε στις περιφερειακές εκλογές στα δύο κρατίδια με τα δημοσκοπικά ποσοστά του να μειώνονται και να βαίνουν μάλιστα επιδεινούμενα.
Στην πρόθεση ψήφου το CDU σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται στο 31%, το χαμηλότερο εδώ και ένα χρόνο σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kantar, αν και παραμένει το πρώτο κόμμα, αφού οι Πράσινοι βρίσκονται στάσιμοι στο 19%.
Ενώ η κυβέρνηση της Merkel κέρδισε πόντους το 2020 για τη διαχείριση της πανδημίας στη συνέχεια αντιμετώπισε αυξανόμενη κριτική, λόγω του αργού ρυθμού στους εμβολιασμούς και του παρατεταμένου lockdown.

Πλήγμα από το lockdown

Περίπου χίλια άτομα διαμαρτυρήθηκαν για το lockdown έξω από το υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο το Σάββατο (13/3), ενώ πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία κατά των μέτρων με συνθήματα, όπως «Ο φόβος είναι μεταδοτικός».
Στο πάλαι ποτέ «κάστρο» του CDU, τη Βάδη - Βυρτεμβέργη,το κόμμα κινδυνεύει να αντικατασταθεί από μικρότερος εταίρος σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), επισημαίνει το Reuters.
Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου κυβερνά ήδη ένας τέτοιος συνασπισμός, – ο λεγόμενος «φανάρι» εξαιτίας των χρωμάτων των κομμάτων – το CDU ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά τώρα βρίσκεται πίσω από το SPD.

Η τελευταία δημοσκόπηση σε Βάδη – Βυρτεμβέργη

Στην τελευταία δημοσκόπηση για τη Βάδη – Βυρτεμβέργη μπροστά είναι οι Πράσινοι με 33% και ακολουθεί το CDU με 24%.
Τρίτη η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 12% και ακολουθούν το FDP με 11%, το SPD με 10% και το Linke με 3%.

baden_b.jpg
Η τελευταία δημοσκόπηση σε Ρηνανία - Παλατινάτο

Το SPD προηγείται με 32% στις περιφερειακές εκλογές, που διεξάγονται στη Ρηνανία – Παλατινάτο ενώ ακολουθεί το CDU με 30%.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι Πράσινοι με 11% ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ακολουθεί με 9%.
Στο 7% οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).
rinania_1.JPG


Τι φοβάται το CDU

Οι ηγέτες του CDU ανησυχούν ότι, εάν μία τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού τους αποβάλει από την κυβέρνηση στη Βάδη – Βυρτεμβέργη , τότε μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να κερδίσει αξιοπιστία και στις γενικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 και θα μπορούσε να αφήσει το κόμμα σε αντιπολίτευση σε εθνικό επίπεδο.
Η εικόνα των Χριστιανοδημοκρατών έχει πληγεί από το σκάνδαλο διαφθοράς με τις μάσκες και οι περιφερειακές εκλογές θα έχουν επιπτώσεις στην κεντροδεξιά συμμαχία CDU –CSU.
Ενώ ο νέος ηγέτης του CDU, Armin Laschet, φέρεται ως ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τη Merkel, μία ήττα στη Βάδη - Βυρτεμβέργη θα μπορούσε να βοηθήσει τον Βαυαρό αντίπαλό του, Markus Soeder, στην προσπάθειά του να γίνει ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης