Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Κλειδί» οι τοπικές εκλογές 14/3 για τον διάδοχο της Merkel

Γερμανία: «Κλειδί» οι τοπικές εκλογές 14/3 για τον διάδοχο της Merkel
Η αναμέτρηση στη Βάδη - Βυρτεμβέργη θεωρείται μία κρίσιμη δοκιμασίοα για τον πρόεδρο του CDU, Armin Laschet
Σχετικά Άρθρα

Καθοριστικές για τον διάδοχο της καγκελαρίου Angela Merkel θεωρούνται οι εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής 14/3 στα κρατίδια της Βάδης - Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας - Παλατινάτου.
Πρόκειται για τις πρώτες από τις επτά εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν φέτος στη Γερμανία, με αποκορύφωμα τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021, που θα επιλέξουν τον διάδοχο της Merkel στην καγκελαρία.

Δοκιμασία για τον Armin Laschet

Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Merkel εξακολουθούν να κλυδωνίζονται από το σκάνδαλο για τις προμήθειες μασκών για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Euractiv.
Ειδικά η αναμέτρηση στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θεωρείται μία κρίση δοκιμασία για τον πρόεδρο του κόμματος του CDU, Armin Laschet και την προσπάθειά του να αντικαταστήσει τη Merkel ως καγκελάριο.
Ο Laschet πήρε το προβάδισμαστον αγώνα για να διαδεχθεί την απερχόμενη καγκελάριο Merkel όταν κέρδισε την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο Laschet θα πρέπει πρώτα να οριστεί από κοινού υποψήφιος καγκελάριος για το CDU και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας CSU.
Ο ηγέτης του CSU Markus Söder εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος του αντίπαλος σε αυτή την προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας μετά τη Merkel, λανσάρει τον εαυτό του ως την ασφαλή επιλογή για να οδηγήσει τα δύο κόμματα στις πρώτες εκλογές του χωρίς την καθοδήγηση της Merkel από το 2005.

Αυξάνονται οι προκλήσεις

Ως ηγέτης του CDU, ο Laschet έχει τον τελευταίο λόγο για τον υποψήφιο καγκελάριο. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα μπορεί να αποδειχθούν ακόμη ένα εμπόδιο για τις προοπτικές του, με το CDU να εμπλέκεται σε ένα καταστροφικό σκάνδαλο προμήθειας μάσκας που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση από δύο βουλευτών του CDU που κατηγορούνται ότι πλούτισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
Ένας από τους βουλευτές, ο Nikolas Löbel κατάγεται από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, όπου το CDU βρίσκεται πίσω από τους Πράσινους στις δημοσκοπήσεις.
Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το κόμμα δίνει μάχη σώμα με σώμα με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι πιθανές ήττες και στις δύο αναμετρήσεις, θα μπορούσαν να δώσουν στον Söder την ευκαιρία να ξεκινήσει την προσπάθειά του να γίνει υποψήφιος καγκελάριος.
Όποιος οδηγήσει το CDU / CSU στις εκλογές αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις.
Η κόπωση που έχει προκαλέσει η πανδημία και η αυξανόμενη ανησυχία για τα διαρκή locksown, καθώς και η αργή εκστρατεία εμβολιασμού, αρχίζει να αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις

Πέραν των ευρύτερων συνεπειών για τον διάδοχο της Merkel, οι περιφερειακές εκλογές της Κυριακής δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές, ενώ οι πρωθυπουργοί των κρατιδιών αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν την εξουσία.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι το μόνο γερμανικό κρατίδιο που κυβερνάται από τους Πράσινους.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της INSA καταγράφει το κόμμα του πρωθυπουργού Winfried Kretschmann στο 33%, ενώ ακολουθεί το CDU, στο 22%. Τα δύο κόμματα κυβερνούν το κράτος σε συνασπισμό από το 2016.
Ο Kretschmann, 73 ετών, έχει πιστωθεί την επιτυχία των Πρασίνων στο συντηρητικό, εύπορο κρατίδιο που φιλοξενεί πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγισή του, επίσης ελκυστική για πολλούς ψηφοφόρους του CDU.
Μία πιο αμφίρροπη αναμέτρηση αναμένεται στην Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου οι δημοσκοπήσεις της INSA καταδεικνύουν μάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Malu Dreyer (SPD) και στον υποψήφιο του CDU.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης